A kerékpározás veszélyei

DRportal
megjelent:

A kerékpározás az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb módja erőnlétünk karbantartásának. Nemcsak nagyszerű zsírégető, de remek kedélyjavító is, kiváltképp, ha gyakorlása közben a természet szépségeiben gyönyörködhetünk. Ki gondolná, hogy ennek a felettébb egészséges sportnak is vannak árnyoldalai?

Ausztrál kutatók szerint a kerékpározók a tévhittel szemben kevésbé vannak kitéve a légszennyezettségnek, mint a motorosok vagy az autókban ülők. Mások nem osztják ezt a nézetet, és inkább kockázatosnak tartják a városi forgalmat a szmog miatt. Szerintük a kerékpározók jobban ki vannak téve a kipufogógázok káros hatásainak, hiszen a kerékpározás gyakoribb és mélyebb levegővételekkel jár, ezért nagyobb mennyiségű szennyező anyag kerül a tüdőbe.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nagyvárosi kerékpárutak többsége a legnagyobb szmog terheléssel járó buszsávok mellett található. A nagyvárosi bringásoknak ezért melegen ajánlják a légszűrő maszk használatát, ami a szennyező anyagok közel 95 százalékát képes kiszűrni.

A kerékpározással kapcsolatos másik jó tanácsot főleg az erősebbik nem képviselőinek kell megszívlelniük. Egy férfiembernek ugyanis nem ajánlatos heti 5 óránál többet kerékpároznia, mivel így nagymértékben csökkenhet a spermiumok száma. A kutatók szerint ennek a heréket ért folyamatos trauma az oka, hiszen kerékpározás közben sokszor a nyereghez ütődnek illetve állandó súrlódásnak vannak kitéve. A súrlódás következményeképp a herék hőmérséklete emelkedik, ami szintén negatívan befolyásolja a spermiumok termelését.

Dr. Steven Schrader az amerikai National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) munkatársa elmondta, a mai kerékpárdesign sem tesz jót a férfiaknak, mivel a modern bicikliken a testsúly nagy része a férfi nemi szervekre nehezedik, ami túlságosan nagy terhelést ró a lágyéki terület érrendszerére. A formatervezett nyergekben kerékpározó férfiaknál a lágyéki terület vérellátása akár 80 százalékkal is csökkenhet, és ez hosszabb távon erekciós diszfunkcióhoz vezethet, mivel a keringési elégtelenség következtében fellépő idegkárosodás miatt a pénisz elveszti szenzitivitását.

A lágyéki területet érő adverz hatás elkerülése érdekében a nyeregpozíciót úgy állítsuk be, hogy a testsúly az ülőcsontra nehezedjen, így a nőknél és férfiaknál egyaránt csökkenthető a genitália környéki presszió. Egy másik módszer szerint cseréljük ki a formatervezett nyerget egy előreugró orr rész nélküli változatra, ami ugyan nem a legdivatosabb design, de a használónak nagyobb kényelmet nyújt.

(DRportal)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.