Kerékpározás: a bukósisak kiválasztása és használata

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A kerékpáros sisak csak akkor óv, ha helyesen viselik. Íme mindaz, amire a kerékpáros bukósisak választásánál figyelni kell, hogy elkerülje a leggyakoribb hibákat és esetleges sérüléseket.

Szép tavaszi nap van, ideális a biciklizéshez, feltölti a vizes palackját, megköti a cipőjét, és már indul is. A gondolat, hogy fejsérülést szenvedhet, még csak eszébe sem jut. Pedig a védősisak nélküli kerékpározás akár az életébe is kerülhet!

Miért viseljen védősisakot?

A válasz egyszerű: ha esetleg felborulna a biciklivel, az ütés a védősisakot éri a feje helyett. Kerékpározás közben a védősisak viselése a leghatékonyabb módja az életveszélyes fejsérülések elkerülésének.

Ne gondolja, hogy a sisak csak gyerekeknek való! A felnőttekre is ugyanazok a veszélyek leselkednek, mint a gyerekekre. Egy felmérés szerint, a körültekintő, óvatos kerékpározó is minden 7000 km után karambolozhat. Noha az autókkal való ütközés a legsúlyosabb, még a kerékpárúton történő, kis sebességű ütközés is veszélyes lehet.

A kerékpáros sisak kiválasztása

A kerékpáros védősisakok vagányabbak, kényelmesebbek és könnyebbek, mint valaha. Rengeteg olcsó választási lehetőség van gyermekek és felnőttek számára is, ám fontos, hogy kiválasztásánál betartsa az alábbi szabályokat:

Miért is jó a kerékpározás?

A kardiovaszkuláris hatások mellett a kerékpározás több más jótékony hatást is közvetít. Az izomzatra erőteljes szálkásító hatást gyakorol: vagyis nem az izom tömege nő meg jelentősen (mint például a súlyemelőknél), hanem az izomtónus javul nagymértékben, ennek köszönhető a rendszeresen nyeregbe pattanók izomzatának jellegzetes rajzolata, főleg az alsó végtagon. Az ízületekhez kíméletes, jóval kisebb terhet ró az azokra, mint a futás. Miért is jó a kerékpározás?>>
  • Bizonyosodjon meg arról, hogy a sisakot hivatalosan is bevizsgálták és biztonságossá nyilvánították. Keresse az erre vonatkozó címkét!
  • Győződjön meg arról, hogy pontosan illeszkedik! A sisak akkor jó, ha nem tudja 2.5 centiméternél jobban semmilyen irányban elmozdítani. A méretre állítható pántokkal sokkal biztonságosabban, kényelmesebben állíthatja be a sisak illeszkedését. Amennyiben hosszú haja van, olyan sisakot válasszon, melynek van lófarok kivezetésére szolgáló része.
  • Gondoskodjon a láthatóságról! Ha a sisak csak kicsit is gátolja a megfelelő kilátásban, válasszon egy másik típusút. Fontos, hogy az autósok és a többi kerékpáros is jól láthassa Önt, ezért válasszon világos színű sisakot!

Hogyan viselje a sisakot?

A kerékpáros sisak viselésére vonatkozó szabályok ugyanazok a gyermekek és a felnőttek esetében is. A sisak egyenesen álljon a fején, és fontos, hogy megfelelően védje a homlokot anélkül, hogy előre vagy hátrafelé dőlne az. Rögzítse a sisakot az álla alatt úgy, hogy az ne csúszhasson el semmilyen irányban.

A leggyakoribb hibák

Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?

A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében?
Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?>>

Amennyiben a sisak előrecsúszik, a tarkó sokkal sebezhetőbbé válik egy esetleges baleset során. Ennek elkerülése érdekében a sisak bekapcsolásakor húzza meg szorosan az állán a pántot. Ha még ennek ellenére is mozog a fején a sisak, válasszon eggyel kisebb méretűt.

Komoly veszélyeket rejt magában az is, ha a védősisak hátrafelé csúszik, mivel ilyenkor egy esetleges baleset során a homlok és a halánték van sérülés kockázatának kitéve. Az eljárás ebben az esetben is a fentebb említetthez hasonló.

Tanítsa meg gyermekének, hogy minden esetben vegye le a sisakot magáról, ha játszik, különösen, mielőtt mászókázni vagy fára mászni kezdene.

A sisak szíja könnyen beakadhat valamibe, és ez fulladásveszélyt jelent.

Mire utal a pulzusszám?

A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogyan érdemes mérni?>>

Amennyiben kerékpáros balesetet szenvedett, dobja el az ott használt sisakot és vásároljon újat! Ez még abban az esetben is fontos, ha a sisak sértetlennek tűnik, mert lehet, hogy egy újabb ütközés erejétől már nem tud kellő védelmet nyújtani.

Ha kerékpárkölcsönzés alkalmával kapja a sisakot, használat előtt minden esetben vizsgálja meg alaposan, nem lát-e azon sérülést, horpadást, repedést vagy aszimmetriát. Ha a bérelt sisak túl viseletesnek tűnik, vagy nem megfelelően illeszkedik, kérjen helyette másikat!

Most, hogy tisztában van a kerékpáros sisak viselésének alapjaival, fontos, hogy minden biciklizés alkalmával viselje azt! Ne hagyja, hogy a sportolás izgalma tragédiába torkolljon!

(WEBBeteg - Cs. K., fordító, Forrás: mayoclinic; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.