Gyermekkerékpár - Hogyan vásároljon biciklit?

Kálmánczhey Emőke
szerző: Kálmánczhey Emőke, fitness edző - WEBBeteg
megjelent:

A kerékpározás a gyermekek körében az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb mozgásforma. Fontos, hogy az első bicaj kiválasztása tökéletesen sikerüljön és már az első próbálkozások is örömöt szerezzenek. Milyen szempontok alapján válasszuk ki gyermekünk kerékpárját?

Kerékpárválasztás - Miért fontos a megfelelő méret?

Ahhoz, hogy ez a mi csemeténknél is így legyen, néhány alapvető szempontot figyelembe kell venni. Helyezzük előtérbe a megfelelő felszereltséget és méretet a külcsínnel szemben. Az első fontos szempont a kerékpár megfelelő méretének kiválasztása. Kissé nehezebb a dolgunk, mint a felnőttek esetében. Rengeteg általánosítás létezik kor és magasság alapján a váz méretére vonatkozóan. Meg kell próbálni a középutat megtalálni és minden esetben ki kell próbálni, ne csak a szóbeszédre hagyatkozzunk.

  • Hogyan vásároljon kerékpárt? - Orvosi tanácsok

    A bicikli befolyásolja az egészséges életünket, ám egészségügyi kockázatokat is magában rejt, ha nem jól választunk. Hogyan vásároljon kerékpárt? >>

    12"-os gyerekkerékpár, mely a legkisebbek számára ideális. Korban 2-4 éveseknek, de magasságot tekintve 75 – 95 cm –es méretet érdemes irányadónak tekinteni. Ha biztonságosan tud már vele közlekedni csemeténk, akkor kevésbé forgalmas területen pár száz métert is képesek megtenni ezzel a bringával is a kicsik.
  • 14"-os kerékpár már az óvodás korosztálynak ideális, 3-5 évesek számára, de itt is figyelembe kell venni a magasságot, mely 85 – 105 cm közöttre tehető.
  • 16"-os bicikli 4-7 évesek számára tökéletes, amennyiben a testméretük is igazodik hozzá. Ez körülbelül 90 – 115 cm között az ideális.
  • 20"-os gyerekkerékpár a 6-9 éveseknek készült, ha az párosul 110 – 130 cm – es magassággal
  • 24"-os gyerekkerékpár már 8-11 éves gyerekek mérete, magasságot tekintve 125 – 150 cm az ideális.

Azonban érdemes néhány lépést végigcsinálni, miután kiválasztottuk a megfelelő méretű kerékpárt, hogy biztosak legyünk benne, ez a tökéletes vázméret gyermekünk számára.

  • Ültessük rá a gyerkőcöt a bringára. Ha a kezével fogja a kormányt, a lábujjainak érniük kell a földet, de ideálisabb, ha a talppárnák is leérnek.
  • Amikor átlép a gyerek a kerékpáron és a felsőcső a két lába között van, akkor a kerékpár felsőcsöve és a gyerek ágyéka között lenni kell 3 centinek.
  • Érdemes figyelni a fékekre, hogy könnyen kezelhetőek legyenek és kis erőkifejtéssel is képes legyen gyermekünk azt hatékonyan használni.

Mennyi energiát igényel a kerékpározás?

Egy folyamatos, egyenletes, egy órán át tartó, alacsony intenzitású szobakerékpározás kb. 300kcal-t igényel, amely lehet hogy nem tűnik soknak, mégis nagyon kedvező a fogyókúra szempontjából, mivel az elvesztett energia nagy része a zsírokból származik. Ellentétben a spinning-gel (edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobik óra), amelynek hatására akár 700-800 kalóriát is elégethetünk, amelynek jelentős része szénhidrát. Ennek köszönhetően a spinning után kínzó éhségérzet jelentkezhet, amely a szénhidrátok minél hamarabb történő pótlására késztet. Mindez nem jelenti azt, hogy spinninggelni nem érdemes, sőt! Rendkívüli módon megdolgoztat, kifáraszt, ezért elsősorban a megfelelő edzettség elérése után érdemes belekezdeni.
Mennyi energiát igényel a kerékpározás?>>

Tökéletes biciklit a gyereknek!

Miért jó a kerékpározás?

A biciklizés az aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik. A kerékpározás során ugyanaz a mozdulatsor egymás után gyorsan ismétlődik, és a mozgás dinamikus, vagyis oxigén jelenlétében megy végbe. A kerékpározás?>>

Mindig a méretben megfelelő kerékpárt vegyük meg, mert a „majd belenő” indokkal vásárolt bringák rendszerint visszavetik a gyerek lelkesedését és bringázási kedvét. Érdemes kifejezetten kerékpárboltokban nézelődni, ahol valóban szakszerű segítséget kapunk és teljesen biztosak lehetünk az alkatrészek minőségében. Valamint nem nekünk kell otthon összerakni a darabokban lévő kerékpárt, ezt is hozzáértő módon megteszik és így a beállítások is gyermekünk számára megfelelőek lesznek.

Szülőként sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk megszeresse a bringázást, de szintén a mi feladatunk, hogy ügyeljünk a gyerkőc biztonságára is. Ezért fontos, hogy elmagyarázzuk gyermekünknek a közlekedés alapvető szabályait, mielőtt útnak indítjuk, továbbá mindig viseljen bukósisakot, kesztyűt, valamint láthatósági mellényt!

(Kálmánczhey Emőke)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.