Hogyan válasszunk kerékpárt? - Hasznos tippek!

Kálmánczhey Emőke
Szerző: WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző

A nyár egyik legnépszerűbb sportja a kerékpározás. Egyszerű hobbi, nem kell hozzá más, mindössze egy bicikli, amire csak felpattanunk és indulhatunk is.

Ilyen könnyű, ha már rendelkezünk egy jól bejáratott drótszamárral. Azonban kezdőként, amikor első kerékpárunkat szeretnénk megvenni, a hatalmas választék láttán rendszerint elbizonytalanodunk. Rengeteg kérdés merül fel bennünk: vajon milyen váz lenne a megfelelő, az ár mennyire fontos, milyen extrák kellenek vagy szükség van-e egyáltalán rájuk és ténylegesen mire kell figyelni?

Milyen kerékpár a legmegfelelőbb számunkra?

Néhány könnyen eldönthető dolog tisztázásával azonban jelentősen szűkíthető a kiválasztható kerékpárok száma. Ehhez elsősorban azt kell eldönteni, milyen gyakran, és milyen módon akarjuk a kerékpárt használni, milyen terepviszonyokhoz kell majd a legsűrűbben alkalmazkodnia. A kerékpározási szokások felállítása alapján már sokkal egyszerűbb a választás, csak be kell sorolni magunkat valamelyik kategóriába.

Miért is jó a kerékpározás?

A kerékpározás számos pozitív egészségügyi hatást gyakorol a szervezetre. Szerencsére napjainkban reneszánszát éli, köszönhetően kiváló rekreációs hatásának, az autózáshoz viszonyított olcsóságának, illetve a környezetünk megóvásáért, a levegő minőségéért érzett felelősségnek.
Miért jó a kerékpározás?>>

  • Városi bringások: Ők azok, akik a kerékpárjukat leginkább csak munkába járáshoz, kizárólagosan rövid távú közlekedésre használják. Belőlük van ma a legtöbb Magyarországon. Számukra az úgynevezett városi (City) kerékpárok a legmegfelelőbbek. Ezek többnyire 26"-os, sárvédős, bevásárlókosaras bicajok. Egysebességes, kontrás, mivel ezekkel általában sík úton közlekednek. Általában dinamós lámpával is felszerelik. A kisebb kereke jobban tűri az igénybevételt. Az üléshelyzete kifejezetten kényelmes.
  • Fitnesz bringások: Szerencsére egyre jobban szélesedik azoknak a tábora, akik a mozgásigényüket már egyre inkább a kerékpározással elégítik ki. Ők gyakran minden nap használják a kerékpárjukat. Számukra már szélesebb a választék. Az egyik lehetőség a Trekking, azaz a túrakerékpár. Kényelmes, egyenesebb háttal lehet rajta ülni, valamint a váltó áttételtartománya szélesebb, így lazább talajra, aszfaltra is kiváló. Vastagabb gumival szerelik, mint a városi bringákat. A Cross típus már túrázásra is használható a városi közlekedésen kívül. A kerékmérete lendületesebb, gyorsabb haladást teszi lehetővé aszfalton, ugyanakkor felépítése révén jól tűri, ha egy – egy túra alkalmával erdei utakra is kalandozunk. Van még a Fitness kerékpár, mely egy egyenes kormányú országúti kerékpár, de szélesebb gumival és sokkal kényelmesebb üléshelyzettel.
  • Hobbi bringások: Rájuk leginkább az jellemző. hogy kerékpárjukat leginkább hétvégén veszik elő, elsősorban kirándulási célból. Csak úgy, a természet szépségeiben gyönyörködve bringáznak a hegyekben. Erre a célra a MTB (Mountain Bike - hegyikerékpár) a legnépszerűbb. Kifejezetten földútra van tervezve, masszív felépítésű. Bütykös, széles gumijával emiatt kissé kényelmetlen és lassú aszfalton, így ez a típus nem ajánlott városi közlekedésre.

A kerékpáros bukósisak kiválasztása és használata

A kerékpáros sisak csak akkor óv, ha helyesen viselik. Íme mindaz, amire a kerékpáros bukósisak választásánál figyelni kell, hogy elkerülje a leggyakoribb hibákat és esetleges sérüléseket.
A bukósisak kiválasztása és használata>>

  • Versenyzők: Ebbe a kategóriába tartozók rendszeresen edzenek és versenyeznek. Ide a profik mellé a hobbi versenyzők is ugyanúgy besorolhatók. Ők azok, akik a komolyabb versenyek mellett tömegrendezvényeken, kerékpáros maratonokon is indulnak hobbi kategóriában. Számukra az előbb említett mountain bike mellett az országúti kerékpárok (versenykerékpár) is ideálisak. Ez a típus csak aszfaltra való, sportolásra. Közismerten nagy és vékony kerekei vannak, mély kormánnyal, nagyon döntött testhelyzetet igényel.

Ha sikerült kiválasztani a számunkra megfelelő kategóriát, jöhet a vázméret, amelyet a vázon vagy a váz nyeregcsövén találunk feltüntetve. Nagyon fontos szám, mert ez alapján lehet magunkra szabva kerékpárt választani. A nyeregcső hossza (és így a kerékpár mérete) az ember testmagasságához és a karok/lábak hosszához kell, hogy passzoljon!

Optimális méretarányok felnőtt kerékpárok esetén:

Spinning edzés

A spinning (edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobik óra) az egyik legkiválóbb kardió edzés, mely egyszerre fejleszti a testet és a lelket, a mentális képességeket és az állóképességet is. A spinning-gel, akár 700-800 kalóriát is elégethetünk egy óra alatt, amelynek jelentős része szénhidrát.
Állóképesség és zsírégetés>>

embermagasság ideális vázméret
160cm 15"-16" ("S")
165cm 16"
170cm 16"-17"
175cm 17"
180cm 18"-19" ("M")
185cm 19"
190cm 20"-21" ("L")
195cm 21"-23"

A női építésű vázak általában egy mérettel készülnek, "W"-woman vagy "L"-lady megnevezés alatt.

Úgy is leellenőrizhetjük az általunk választott kerékpár méretét, ha a bicikli felsőcsövét átlépjük, ekkor kb. 5 centiméternyi helynek kell lennie az ágyékunktól, vagy ha megemeljük a kormányt, akkor öt-tíz centire el kell emelkednie az első keréknek a földtől. Ha ez is stimmel, akkor elvileg megtaláltuk a helyes vázméretet.

Kerékpárvásárlásnál figyeljünk a minőségre és a biztonságra

Ezután már csak az árakon kell elgondolkozni, hogy vajon érdemesebb-e a drágábbat megvenni vagy tökéletes lehet egy olcsóbb kategóriájú is. Erre nem lehet egyértelmű választ adni, de néhány támponttal talán sikerül közelebb jutni a megoldáshoz. A legfontosabb, hogy kerékpár boltban vásároljunk. Itt biztosan minőségi terméket kapunk, valamint a garancia és a szerviz szempontjából is előnyösebb egy „szakbolt” szolgáltatásait igénybe venni. Mindenképpen érdemes több kerékpáros boltban több gyártó kínálata után tájékozódni, mert igen széles a választék. Fontos szempont a kerékpár minősége, felszereltsége, hiszen a megfelelő minőségű alkatrészek jóval tartósabbak és biztonságosabbak olcsóbb, gyenge minőségű társaiknál. Ezért érdemes több időt és energiát szánni a számunkra tökéletesen megfelelő és optimális ár-érték aránnyal bíró kerékpár kiválasztására, hogy minél tovább használhassuk élvezettel és örömmel.

Végezetül még egy fontos dolog, ami mindenképpen a kerékpárvásárlás velejárója, a biztonságunkról is gondoskodni kell. Vásároljunk magunknak minőségi bukósisakot, valamint első és hátsó világítást, melyekkel akár az életünket is megmenthetjük.

(WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke)

Hozzászólások (5)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Miért is jó a kerékpározás?

A kerékpározás számos pozitív egészségügyi hatást gyakorol a szervezetre. Szerencsére napjainkban reneszánszát éli, köszönhetően kiváló...

A kerékpározás veszélyei

A kerékpározás az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb módja erőnlétünk karbantartásának. Nemcsak nagyszerű zsírégető, de remek kedélyjavító...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.