Edzés és rehabilitáció ínsérülések után

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

Leggyakrabban a kar és láb inai sérülnek meg, főként túlterhelés következtében. Annak érdekében, hogy a sérülésből való felépülést követően újra a legjobb formáját hozhassa, elegendő időt kell szánni a lábadozásra, a teljes gyógyulásra. Mit tehet annak érdekében, hogy minél hamarabb felépüljön?

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

A statisztikák szerint minden negyedik, valamelyik végtagot érintő sportsérülés ínsérülés. Nagyon gyakori a váll működésében résztvevő ín teljes vagy részleges szakadása.

Az inak az izmokkal és a csontokkal funkcionális egységet képeznek. Az inakat körülvevő kötőszöveti hártyában csak kevés ideg és ér található, ezért anyagcseréje is jelentősen lassabb. A csontok és izmok jobban alkalmazkodnak a terheléshez, hamarabb regenerálódnak, mint az izmok csonton való tapadását biztosító inak.

Az ínsérülések kockázatát befolyásolja az életkor és bizonyos betegségek, így például az olyan anyagcsere-betegségek, amilyen a cukorbetegség, a köszvény, az elhízás vagy az érelmeszesedés. Rizikófaktor az anabolikus szteroidok, glükokortikoidok (kortizon) és a fájdalomcsillapítók szedése is, ezek ugyanis megakadályozzák, hogy a sportoló időben észrevegye a fájdalmat, amely a túlterhelést jelzi.

Edzés ínsérülés után

Az Achilles-ín gyulladása, szakadása

Az Achilles-ín gyulladása, szakadása Sokszor a vádli izomzatának merevsége miatt következik be az Achilles-ín túlerőltetése. Milyen tünetekkel jár és hogyan kezelhető

Sok sportoló nagyon nehezen viseli a lábadozás időszakát, és minél hamarabb szeretné újra folytatni az edzést, ezért sokan elhamarkodottan idejekorán túlterhelik magukat, kockáztatva a még komolyabb sérülések lehetőségét. Az sem tesz jót, ha túlzottan kímélik a sérült testrészt, mert az izmok és inak szövetei hamar elkezdenek leépülni. A sérülés súlyosságához és a gyógyulási folyamathoz igazodó mértékű fokozatos terhelés (nem megterhelés!) pihenőfázisok beiktatásával fontos része a terápiának.

Lássuk mindezt az Achilles-ín példáján!

Az Achilles-ín az emberi szervezetben található legerősebb ín, ami a legnagyobb terhelésnek is van kitéve. Kitartó futás közben testünk súlyának 12-szerese nehezedik rá. Az Achilles-ín sérülések 83 százaléka sport közben következik be, nagyon gyakori a sísportban és a labdajátékokban. Meglévő ínbetegségek és futás közbeni hibás – vagy túlterhelés is növeli a kockázatot. Az ok lehet helytelen edzéstechnika, egyenlőtlen izomterhelés vagy nem megfelelő cipő viselése. A sérülést követően, illetve az esetenként szükséges operáció után 10-12 hétig speciális lábbeli viselése szükséges. Ezzel párhuzamosan az edzés intenzitása is fokozható egyedi tényezőktől függően. Bizonyos sportágak gyakorlása ebben az időszakban nem javasolt!

Az akut ínsérülések igen komoly sérülések, amelyek miatt a sportoló akár több szezon kihagyására is kényszerülhet. A pihenő nagy pszichés megterhelést jelent sok sportolónak. Ám a komplikációk elkerülése érdekében feltétlenül be kell tartani az orvos utasításait, hogy megmaradjon az esély arra, hogy folytathassa a versenysportot és semmi ne hátráltass a gyógyulási folyamatokat. Amikor már engedélyezett az edzés, akkor is legyen nagyon óvatos és fektessen kellő hangsúlyt elegendő idejű pihenőfázisok beiktatására!

Az ínsérüléseket nem szabad félvállról venni, a terhelés hirtelen fokozása, illetve ha nem várja ki a regenerálódáshoz szüksége időt, vagy túlterheli magát, visszavetheti a gyógyulást.

Az inak komplex és érzékeny anyagcseréjét bizonyos gyógyszerek megzavarják, és növelik a sérülések kockázatát. Ha például a futás tempóját nem életkorához igazítja, vagy nem veszi figyelembe, hogy milyen súlyos sérülésből lábadozik, esetleg túlterheli magát, annak fájdalmas következményei lehetnek. Sokan abba a hibába esnek, hogy fájdalomcsillapítókkal próbálják elnyomni a fájdalmat a mindennapi edzések vagy a versenyek során, így nem veszik észre, mikor terhelik túl szervezetüket, és könnyen bekövetkezik a baj. Ha fájdalmat érez, csökkentse az edzések intenzitását, vagy tartson hosszabb szünetet! Tegye félre becsvágyát és inkább vegyen vissza a tempóból! A sérülések csak átgondolt edzésprogrammal és pihenőfázisok beiktatásával kerülhetők el!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: trainingsworld.com; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Hogyan lélegezzünk helyesen...

A helyes légzés nemcsak testi, hanem szellemi egészségünkre is hat, ezért kiemelten fontos, hogy ne csak a mindennapokban, hanem sportolás közben is...

Miért nincs eredménye az edzésnek?...

Sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy rendszeresen jártak edzeni, mindent maximálisan végigcsináltak, és mégsem volt látható eredmény...

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

A jó edzés titkai

Sokan nincsenek tisztában azzal, milyen szakaszokból tevődik össze egy jól felépített rekreációs edzés, pedig a sportolás nem megfelelő szakaszai...

Edzésterv időseknek - 12. hét

Edzésterv időseknek - 12. hét

Aerob vagy anaerob edzés?

Az aerob és anaerob jelzőket eredetileg baktériumokra használták. Az aerob szó olyan baktériumok jelzője, amelyeknek oxigénre van szükségük az...

Az ideális edzésterv hét alap...

Az edzéstervnek mindig személyre szabottnak kell lennie, ám valamennyi edzésprogram alapvetően egy minta szerint felépíthető. Melyek az ideális...

Hasznos tanácsok nyújtáshoz

Edzésterven kívül is lehetséges a nyújtás, de a sérülések elkerülése és a hatékonyság érdekében ajánlott bizonyos szempontokat észben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.