Edzés és rehabilitáció ínsérülések után

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Leggyakrabban a kar és láb inai sérülnek meg, főként túlterhelés következtében. Annak érdekében, hogy a sérülésből való felépülést követően újra a legjobb formáját hozhassa, elegendő időt kell szánni a lábadozásra, a teljes gyógyulásra. Mit tehet annak érdekében, hogy minél hamarabb felépüljön?

A statisztikák szerint minden negyedik, valamelyik végtagot érintő sportsérülés ínsérülés. Nagyon gyakori a váll működésében résztvevő ín teljes vagy részleges szakadása.

Az inak az izmokkal és a csontokkal funkcionális egységet képeznek. Az inakat körülvevő kötőszöveti hártyában csak kevés ideg és ér található, ezért anyagcseréje is jelentősen lassabb. A csontok és izmok jobban alkalmazkodnak a terheléshez, hamarabb regenerálódnak, mint az izmok csonton való tapadását biztosító inak.

Az ínsérülések kockázatát befolyásolja az életkor és bizonyos betegségek, így például az olyan anyagcsere-betegségek, amilyen a cukorbetegség, a köszvény, az elhízás vagy az érelmeszesedés. Rizikófaktor az anabolikus szteroidok, glükokortikoidok (kortizon) és a fájdalomcsillapítók szedése is, ezek ugyanis megakadályozzák, hogy a sportoló időben észrevegye a fájdalmat, amely a túlterhelést jelzi.

Edzés ínsérülés után

Sok sportoló nagyon nehezen viseli a lábadozás időszakát, és minél hamarabb szeretné újra folytatni az edzést, ezért sokan elhamarkodottan idejekorán túlterhelik magukat, kockáztatva a még komolyabb sérülések lehetőségét. Az sem tesz jót, ha túlzottan kímélik a sérült testrészt, mert az izmok és inak szövetei hamar elkezdenek leépülni. A sérülés súlyosságához és a gyógyulási folyamathoz igazodó mértékű fokozatos terhelés (nem megterhelés!) pihenőfázisok beiktatásával fontos része a terápiának.

Az Achilles-ín gyulladása, szakadása

Az Achilles-ín gyulladása, szakadása Sokszor a vádli izomzatának merevsége miatt következik be az Achilles-ín túlerőltetése. Milyen tünetekkel jár és hogyan kezelhető

Lássuk mindezt az Achilles-ín példáján!

Az Achilles-ín az emberi szervezetben található legerősebb ín, ami a legnagyobb terhelésnek is van kitéve. Kitartó futás közben testünk súlyának 12-szerese nehezedik rá. Az Achilles-ín sérülések 83 százaléka sport közben következik be, nagyon gyakori a sísportban és a labdajátékokban.

Meglévő ínbetegségek és futás közbeni hibás – vagy túlterhelés is növeli a kockázatot. Az ok lehet helytelen edzéstechnika, egyenlőtlen izomterhelés vagy nem megfelelő cipő viselése. A sérülést követően, illetve az esetenként szükséges operáció után 10-12 hétig speciális lábbeli viselése szükséges. Ezzel párhuzamosan az edzés intenzitása is fokozható egyedi tényezőktől függően. Bizonyos sportágak gyakorlása ebben az időszakban nem javasolt!

Az akut ínsérülések igen komoly sérülések, amelyek miatt a sportoló akár több szezon kihagyására is kényszerülhet. A pihenő nagy pszichés megterhelést jelent sok sportolónak. Ám a komplikációk elkerülése érdekében feltétlenül be kell tartani az orvos utasításait, hogy megmaradjon az esély arra, hogy folytathassa a versenysportot és semmi ne hátráltass a gyógyulási folyamatokat. Amikor már engedélyezett az edzés, akkor is legyen nagyon óvatos és fektessen kellő hangsúlyt elegendő idejű pihenőfázisok beiktatására!

Az ínsérüléseket nem szabad félvállról venni, a terhelés hirtelen fokozása, illetve ha nem várja ki a regenerálódáshoz szüksége időt, vagy túlterheli magát, visszavetheti a gyógyulást.

Az inak komplex és érzékeny anyagcseréjét bizonyos gyógyszerek megzavarják, és növelik a sérülések kockázatát. Ha például a futás tempóját nem életkorához igazítja, vagy nem veszi figyelembe, hogy milyen súlyos sérülésből lábadozik, esetleg túlterheli magát, annak fájdalmas következményei lehetnek. Sokan abba a hibába esnek, hogy fájdalomcsillapítókkal próbálják elnyomni a fájdalmat a mindennapi edzések vagy a versenyek során, így nem veszik észre, mikor terhelik túl szervezetüket, és könnyen bekövetkezik a baj. Ha fájdalmat érez, csökkentse az edzések intenzitását, vagy tartson hosszabb szünetet! Tegye félre becsvágyát és inkább vegyen vissza a tempóból! A sérülések csak átgondolt edzésprogrammal és pihenőfázisok beiktatásával kerülhetők el!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: trainingsworld.com; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.