Rehabilitáció metodikája sportsérülések esetében

Farkas Lehel
szerző: Farkas Lehel, gyógymasszőr - WEBBeteg
megjelent:

Lényeges, hogy beteg vagy sérült állapotát pontosan tudjuk követni.
Teljesítményének pszichés és szomatikus tüneteinek állandó vizsgálatát végig kell kísérnünk a rehabilitáció megkezdésétől egészen a talpra állításig.

A terapeuta számára legfontosabb a pontos diagnózis felállítása, ebben segítségünkre lehetnek a különböző tesztek, például:

• Kurzke-féle funkcionális skála
• EDSS-Expanded Disability Status Scale funkcióromlást mérhetjük vele
• NRS-Neurological Rating Scale agyideg és reflex státuszt mérjük fel vele

Minőségteljes pihentetés és felpolcolás.

Statikus isometriás gyakorlatsorok:

Terhelés nélkül, későbbiekben már kis terheléssel például eszközök segítségével fiziobol, billenőpad, Bobath henger, stb.

Gyógymasszázs kezeléseket hajtunk végre a test különböző pontjain, simító és enyhén, fokozatos dörzsölő fogásokkal. Ezzel a vérkeringést frissítjük, növeljük az elfáradt, sérült izmokban az oxigén ellátottságot, ami által élénkül a keringés és az ideg-izom ellátottság.

Korlátozott dinamikus isotóniás gyakorlatok:

A fájdalomküszöb megadta mozgásterjedelemben, itt kimozgatásokat végzünk, amelyeket direkt és indirekt módon hajtunk végre a sérült páciensen.

Dinamikus gyakorlatokat fokozó terheléssel:

Sportsérülések kezelése gyógymasszázzsal
4/1 Rehabilitáció metodikája sportsérülések esetében
4/2 Csont- és porcsérülések kezelése gyógymasszázzsal
4/3 Ficamok kezelése gyógymasszázzsal
4/4 Gyógymasszázs szerepe a sportsérülések kezelésében

Itt stabilizációs gyakorlatokat hajtatunk végre a sérült beteggel, egyensúly és támaszgyakorlatok kivitelezésének elvégzése.

Gyógymasszázs erőteljesebb fogásait alkalmazhatjuk simító fogásokkal előkészítve, majd mély dörzsölő és gyúró fogásokat alkalmazunk a végtagokon. Kezeljük a háti gerinc teljes szakaszát, alkalmazzuk a kötőszöveti és szegment masszázst, illetve idegkompressziós masszázst, amellyel elérjük, hogy a test egésze frissüljön, mobilizálódjon.

Stretching nyújtó gyakorlatok:

Az érintet ízület mozgásterjedelmének fokozatos növelésére, itt passzív és aktív kimozgatásokat végzünk el a betegen, ki-be rotatio, láb emelése, fordítása, stb.
Gyógymasszázs kezelést alkalmazunk a végtagoknál, hogy az izomrostok, inak és szalagok rugalmasságát könnyedén elősegítsük.

Proprioceptív training-mozgáskoordinációs edzés:

Itt különböző izomfeszítést, szolgáló feladatköröket hajtunk végre, törzs és végtagmozgatásokat, a fogóerő és képesség javítását, izomerősítések akár szerek segítségével, koronggal, bottal, súlytáskával. Gyógymasszázs kezelést a training után alkalmazzuk, amely pihentető és regenerálja az izmok fáradásos és megfeszített állapotát.

Járásanalízist, járáskorrekciót végzünk:

Ahol a sérült, test-egyensúly helyzetét figyeljük meg alaposan, és fejlesztő gyakorlatokkal javítjuk a koordinációs készségét Alexander-technika, Feldenkreis-technikák alkalmazásával.

Gyógymasszázs teljes fogásnemét alkalmazhatjuk a test egészén, a kezeléseket kiegészíthetjük periostális-csonthártya masszázzsal is, amelyek megerősítik a csontosodási folyamatokat és növelik a szervek és izmok teherbíró képességét. A kezelések menete alatt alkalmazhatunk hűtő és melegítő az-az cryotherápiát, az esetlegesen fellépő gyulladások csökkentése és regenerálódása miatt. Majd ezekután bátran alkalmazhatunk szabad izom gyakorlatokat, könnyített terheléssel például úszás, kerékpározás, stb.

Végül

Sportspecifikus teljes terheléssel járó edzés-sikeres rehabilitáció!

(WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.