Narancsbőr: Mit tehet ellene?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Fontos tisztázni, hogy a narancsbőr, más néven cellulit, nem betegség. Mégis sok nő életét keseríti meg. A has, a csípő, a fenék és a comb felületén kidudorodó zsírpárnácskák kialakulása a nők bőrének felépítésével magyarázható.

A narancsbőr az esetek többségében nőknél fordul elő, de férfiakat is érinthet. A nők és férfiak bőrének felépítése eltérő. Nőknél a kötőszövet lazább, és a benne található rostok szerkezete is eltér a férfiakétól. A férfiak bőrének irharétegében és a bőraljában lévő kötőszöveti rostok rugalmasabbak és ellenállóbak, mint nőknél, így a rostok közötti apró hézagokat, tereket nehezebben tölthetik ki a zsírsejtek. A túlsúly és a mozgáshiány kedvez a narancsbőr kialakulásának.

A baltimori (USA) John Hopkins Egyetemen folytatott vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy - ellentétben a korábbi feltételezésekkel, melyek szerint a narancsbőr kialakulásában a felgyülemlett víznek és a lerakódott salakanyagoknak is szerepük van – valójában kizárólag zsírsejtek okozzák az elváltozást.

Speciális gyakorlatokból álló mozgásterápiával sokat tehetünk a narancsbőr ellen: a láb-, a has- és a fenék izmainak és kötőszöveteinek erősítésével, például vízi tornával (aquafitness) megelőzhetjük a narancsbőr kialakulását. Mielőtt belevágna, kérje ki orvosa véleményét! Keressen egy csoportot, klubot! Olyanokkal együtt, akik hasonló problémákkal küzdenek, könnyebb sportolni.

Narancsbőr elleni orvosi tanácsok

A narancsbőr (cellulit) legfőbb oka a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara, a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közzé, lassul a visszaszívódás és elszállítás, ami ödémához vezet. Már egy egész sereg cég próbál segíteni a nők millióit érintő problémáján, a narancsbőr eltüntetésén. A narancsbőr csökkentésére és megelőzésére már nagyon sokfajta stratégia létezik. Narancsbőr elleni orvosi tanácsok

Nagyon fontos a rendszeresség, ami vonatkozik a mozgásra és a helyes táplálkozásra egyaránt! Minden nő maga is nagyon sokat tehet a narancsbőr ellen, ha odafigyel erre a két alapvető dologra. A cellulit ellen a már említett aquafitnessen kívül kiválóan alkalmas a kerékpározás, a futás, az úszás, a gyaloglás és a torna. Táplálkozzon kiegyensúlyozottan, változatosan és vigyen sok rostot a szervezetébe! Friss gyümölcs és zöldség minden nap kerüljön az asztalra! Az anyagcsere serkentése érdekében igyon sok folyadékot, legalább napi két litert (ezzel kapcsolatban a vese- és szívbetegségekben szenvedők kérjék ki orvosuk véleményét!)!

3 lépés a cellulit legyőzéséért

1. mozgás: a narancsbőr ellenes program legalapvetőbb eleme. Nagyon fontos, hogy ne törekedjünk azonnal csúcsteljesítményre, fokozatosan növeljük az edzés intenzitását, és tartsuk észben, hogy legalább 20 perc mozgás után kezdi meg a test a zsírégetést.

2. egészséges táplálkozás: mondjon le a hizlaló ételekről: felejtse el a tejszínt, a kolbászt és a sült burgonyát! Mindezek helyett fogyasszon inkább teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékárut, főtt burgonyát, zöldségeket, halat. A citrusfélék nem csak az immunrendszert, de a kötőszöveteket is erősítik. A sok folyadék fogyasztása nem csak azért jó, mert serkenti az anyagcserét, hanem azért is, mert telít, és emiatt kevesebbet eszünk. A legjobb, ha vizet vagy gyümölcsteát fogyaszt. Ha a csokoládéról nem tud lemondani, akkor az ét változat mellett döntsön, amelynek magas a kakaótartalma, a kakaó ugyanis antioxidánsokat tartalmaz, ami erősíti a kötőszövetet.

3. Krémek és masszázs: a hideg-meleg váltózuhany serkenti a vérkeringést. Használhat bőrfeszesítő krémeket, masszázskefét vagy masszázskesztyűt is.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: gesund.co.at)

Cikkajánló

Kullancsok
Kullancsok

Hol élnek, és vannak-e természetes ellenségeik?

Vesebarát diéta
Vesebarát diéta

Táplálkozási tanácsok egészségeseknek is.

doktorGO - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.