Csodás bőr várandósság alatt és után

Oxygen Medical
megjelent:

A fogantatás pillanatától kezdve számos változás kezdődik szervezetben, mely a magzat egészséges fejlődését szolgálja. Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász- kozmetológus a várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások hatásairól beszélt, amelyek a bőr és a haj állapotát érintik.

Előzzük meg a csíkokat!

A magzat növekedésével természetesen a has körfogata is nő. Jórészt alkati tulajdonságok és genetikai tényezők kérdése, hogy milyen mértékben kell küzdenünk a terhességi csíkok (striák) kialakulása ellen. Mindentől függetlenül érdemes már a terhesség első hónapjától, erre a célra speciálisan kifejlesztett készítményeket alkalmaznunk. Fontos azonban, hogy ne csak a has, de a mellek és a csípő területét is rendszeresen krémezzük, hiszen striák itt is megjelenhetnek.

A terhesség utolsó harmadában, a bőr nagyfokú megnyúlását követően jelentkező viszkető érzést is csökkenthetjük rendszeres krémezéssel. A szülés után pedig fáslizással, alakformáló fehérneműkkel tudjuk elérni, hogy a megnyúlt bőr minél hamarabb összehúzódjon.

Foltok, szeplők, növedékek

A várandósság alatt bekövetkező hormonális változások azzal is együtt járhatnak, hogy a meglévő szeplők, májfoltok sötétebbek lesznek, az anyajegyeknek pedig változhat a színe, mérete. Ezen változások általában jóindulatúak, de érdemes bőrgyógyász szakorvossal ellenőriztetni. Erre az időszakra különösen jellemző lehet, hogy bőrszínű, nyeles növedékek (fibroma) alakulnak ki a nyak, hónaljak, mellbimbó területén.

A terhesség alatt jelentkező kiütések és kezelésük

A terhesség alatt felléphetnek fiziológiás bőrelváltozások, de kialakulhatnak a terhesség során bőrbetegségek is. Milyen tünetek fordulhatnak elő és hogyan kezelhetőek?

Megjelenhetnek apró, olykor viszkető, száraz felszínű, barna növedékek is, amelyek jóindulatú, fokozott szarutermelés következtében kialakuló, nem fertőző szemölcsök (seborrhoeas verruca). Mindezeket, amennyiben zavaróak, a terhesség után bőrgyógyásszal lehet eltávolíttatni.

Szinte minden kismama megfigyelheti, hogy az emlőbimbó és az emlőudvar sötétebbé válik, a has középső vonalán pedig kialakul egy sötétebb csík. Ezek a változások a szülés után rendszerint elmúlnak. Megelőzésképpen azonban a pigmentációs zavarok ellen, ilyenkor télen is ajánlatos megfelelő faktorszámú fényvédőt, naptejet használni a szabadban.

A szülés utáni hajhullás átmeneti

Szépségápolás terhesség idején

A kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás ugyanolyan fontos a terhesség és a szoptatás idején, mint az azt megelőző időszakban. Szépségápolás és terhesség

A várandósság alatt gyakoribb hajmosásra lehet szükség, hiszen a fokozott faggyútermelődés miatt a hajas fejbőr zsírosabbá válhat. Azoknak a kismamáknak, akik korábban erős fodrászati vegyszereket használtak (hidrogénezés, dauer, stb.), ilyenkor javasolt ezektől tartózkodniuk, és inkább hajszínezőket alkalmazzunk.

A terhességet fenntartó hormonok fékezik a szőrzet és a haj hullását, így a várandósság alatt szebb, dúsabb hajkoronára tehetünk szert, azonban a szülést követő 1.-5. hónap tájékán intenzív hajhullással számolhatunk. Körülbelül egy évet vesz igénybe, amíg a hajunk visszanyeri eredeti, terhesség előtti állapotát.

A természetes biztonságosabb

Várandósság alatt érdemesebb természetes összetevőket tartalmazó készítményeket használni, hiszen ilyenkor fontos, hogy a lehető legkevesebb felesleges vegyszerrel, illatanyaggal érintkezzen a kismama. A korábban jól bevált termékeket viszont nem szükséges lecserélni, mert elképzelhető, hogy az új kozmetikumok allergiás reakciót, vagy irritációt váltanak ki.

A terhesség időszakára jellemző a verejtékmirigyek fokozott termelődése is. Fürdéshez a lúgos hatású tusfürdők, szappan helyett olyan fürdőszert válasszunk, amely a bőr pH-értékével megegyező, vagy semleges vegyhatású – figyelmeztet dr. Boros-Gyevi Márta.

A terhesség alatt az arcbőr zsírosabb lehet, mitesszerek, pattanások jelenhetnek meg, vagy épp szárazzá, érdes felületűvé válhat alkattól függően. A zavaró, tartós vagy fokozottan jelentkező problémák kezeléséhez mindenképpen érdemes bőrgyógyász segítségét kérnünk.

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.