• Így hangolódhat rá a téli sportokra

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    Hideg idő és rövid nappalok. Télen gyakran nehezebb rávenni magunkat a rendszeres mozgásra, sportra. Segítünk, hogy találjon magának motivációt, és hogy ráleljen az Ön számára ideális téli sportra!


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Nyáron minden sokkal egyszerűbb: csak felkapjuk a sportcipőt és már mehetünk is futni, felvesszük a fürdőruhát és irány a strand, vagy épp biciklire ülünk és teszünk néhány kört. De mi a helyzet télen? Ha sikerül kiválasztanunk a megfelelő téli sportot, akkor a rendszeres testmozgásnak télen sem lehet akadálya. Mellesleg számos nyári sport is nyugodtan űzhető télen is, persze más feltételekkel.

    Melyik sportot válassza?

    A megfelelő sportra könnyen rálelhet, ha megválaszolja az alábbi kérdéseket:

    1. Mekkora a testi terhelhetősége?
    2. Milyen sportágak érdeklik Önt?
    3. Melyek azok a sportág(ak), amelyeket már kipróbált?

    A legfontosabb szempont az, hogy szervezete mennyire felkészült. Ha nincs hozzászokva a sporthoz, akkor bármennyire is kedveli a sportágat, ne a snowboard-ot válassza, hanem inkább a walkingot. Nem utolsó szempont az sem, hogy mennyire költséges egy-egy sport űzése. A síelés és a snowboardozás felszerelés szempontjából is drágább sportág, mint a walking, amihez csak két botra van szüksége. Ráadásul itthon nincs is sok lehetőség az előző két sportág gyakorlására.

    Hirdetés

    Öltözködési szabályok

    Mindig öltözködjön az időjárásnak megfelelően, rétegesen! A ruha-rétegek pufferként, hőszigetelőként működnek. Vigyázat! Ha izzad, ne kezdjen el vetkőzni, mert megfázhat, vagy könnyen tüdőgyulladást is kaphat! Ezért is különösen fontos a hidegben elkerülni az izzadást, ebben sokat segít, ha rétegesen öltözködik. Nagyon fontos, hogy csúszásmentes lábbelit viseljen, ezzel is csökkentve a balesetek kockázatát.

    Melyik az ideális sport az Ön számára?

    Az, hogy melyik sport illik Önhöz, teljes egészében alkati kérdés. Egyedül vagy csapatban sportol szívesebben? Szereti a kihívásokat vagy irtózik tőlük? Fontosabb, hogy örömét lelje a sportban, mint az, hogy milyen eredményt ér el vele? Kitartását vagy erejét szeretné fejleszteni? A szabadban, otthon vagy edzőteremben szeretne sportolni?

    „Egyszerűen csak jól akarom érezni magam”

    Téli sport a szabadban - Mikortól veszélyes?

    "Nulla fok körül még nem rossz futni, de mínusz tíz foknál már azt javaslom pácienseimnek, hogy ne a szabadban sportoljanak" - hívta fel a figyelmet Christian Gäbler osztrák szakember. Télen a szabad levegőn futóknak is csökkenteniük kell a penzumot, mivel hideg időben a sportolók kiszolgáltatottabbak a meghűléses betegségekkel szemben, mínusz 10 fok alatt pedig már egyenesen ártalmas az egészségre a kinti sport. Téli sport a szabadban - Mikortól veszélyes?>>

    A korcsolyázás és a szánkózás a családdal vagy barátokkal egész biztosan örömteli élmény lesz!

    „Versenyezni akarok”

    Aki télen sportos megmérettetésre vágyik, annak jó választás lehet a curling, a jégkuglizás vagy a jéghoki. Sportcsarnokban, edzőteremben teniszezhet vagy futballozhat is. De legyen óvatos!: A labdajátékokban és a küzdősportokban a sérülések veszélye valamivel magasabb, mint a kitartó sportok esetében!

    „Élvezni akarom a természet közelségét!”

    A gyaloglás, snowboardozás, az alpesi sí és a sífutás közül választhat.

    „Beltéri sportot akarok választani”

    A fitnesztermek kiváló lehetőséget kínálnak azoknak, akik télen is sportolni akarnak, de nem a szabadban. A sportegyesületek kínálata is bőséges: fallabda, zumba, Pilates. Ha szeret úszni, uszodába is járhat, de mielőtt kimegy az utcára, mindig alaposan szárítsa meg a haját, vegyen fel sapkát és öltözzön fel melegen!

    Legyen óvatos futás és kerékpározás közben!

    A jeges, fagyott talajon futócipőben vagy biciklivel könnyen megcsúszhat, eleshet, a belélegzett hideg levegő pedig rendkívüli mértékben megterheli a légutakat. Általános szabály, hogy minden téli sport űzése közben az orrán át lélegezzen, gyaloglás vagy túrázás közben is.

    Hogy őrizheti meg kezdeti lelkesedését?

    A téli sportok legnagyobb ellensége legtöbbször a motiváció hiánya. Amikor odakint fagy és borús az idő, nem meglepő, hogy sokaknak elmegy a kedve a sporttól.

    Miért érdemes télen is rendszeresen sportolni, hogyan motiválhatja magát?

    • A szabadban a friss levegőn való mozgás jobb kedvre derít.
    • Tűzzön ki maga elé világos és reális célokat!
    • Keressen a sporthoz partnert! Együtt mindig könnyebb kitartani!
    • Jutalmazza meg magát, szaunázzon vagy igyon meg egy cappuccinot edzés után.
    • Azt is tartsa szem előtt, hogy jövő nyáron, amikor jön a strandszezon, mennyire büszke lehet majd alakjára.

    (WEBBeteg – B. M., Forrás: apotheken-umschau.de)

    Módosítva: 2015.12.12 07:38, Megjelenés: 2015.12.12 07:38
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Milyen sport ideális a munkámhoz?

    Ma már nem kérdés a sport fontossága, mindenki rögtön tud legalább két-három indokot, amiért jelentős a rendszeres mozgás az életünkben. Legyenek ezek a pozitív tények akár élettani hatások, akár a sportos testalkat.

    Veszélyes lehet a hirtelen kezdett testedzés

    Azoknak az embereknek, akik csupán egyféle mozgásformához - például a televízió távirányítójának felemeléséhez - szoktak hozzá, kellően elővigyázatosnak kell lenniük, ha aktívan edzeni kezdenek.

    Mit sportoljon a gyerek?

    A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvező hatása mellett nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

    Izomdiszbalansz - Mozgás, de hogyan?

    A helyes testtartás fontosságáról rengeteget hallhatunk, mégis egyre több embernél figyelhetőek meg azok a tartáshibák, amelyek célzott mozgásterápiával elkerülhetőek lennének. Melyek ezek? Hogyan ismerjük fel és milyen mozgásformát válasszunk, ha keresztezett szindrómával van dolgunk?

    Gyaloglás, kocogás, biciklizés télen: Mire figyeljen?

    Miért zárkózna el télen a szabadidős sportoktól? A mozgás télen is jót tesz, hozzájárul az erek egészséges működéséhez, fokozza az izmok vérellátását, persze ilyenkor sokkal körültekintőbbnek kell lennie, mint nyáron!

    Téli sportok kéz- és lábtörés nélkül

    A sportolás télen is egészséges, viszont némileg veszélyesebb, mint más évszakokban. Hogyan kerülheti el a sérüléseket?

    Sportolás hidegben - Biztonsági tippek

    Sportolni télen is egészséges, amennyiben betartja a szabályokat. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire kell figyelnie, hogy a sport mínusz fokok mellett is örömteli szórakozás legyen!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.