A téli futás alapszabályai

Kálmánczhey Emőke
Szerző: WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző

A hőmérséklet csökkenésével arányosan csökken a futók száma is a szabadban. A tél beálltával csak a legelszántabbak maradnak a futópályákon. Pedig a téli futásnak is megvannak a szépségei!

Sport és egészség a WEBBetegen

Nem kell rögtön visszavonulót fújni a tél közeledtével és berohanni egy fitnesztermi futópadra. Maradhatunk továbbra is a levegőn, a megszokott útvonalakon. Hiszen ilyenkor is jól esik a szervezetnek a friss levegő, a természetes fény, a mesterséges fénnyel és klimatizált levegővel szemben.

Mit jelent, ha valakinek sportszíve van?

A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?
Mit jelent, ha valakinek "sportszíve" van?

A rendszeresen szabadban futók szervezete folyamatosan alkalmazkodik az egyre hűvösödő időjáráshoz, így az nem jelent különösebb megrázkódtatást vagy hirtelen megterhelést a szervezetnek.

Tévhit, hogy a hideg levegő megfázást okozhat, hiszen a helyes légzéstechnikának köszönhetően az orron keresztül beáramló levegő már melegebben jut a tüdőbe.

A téli futás következtében kialakuló megfázások, megbetegedések hátterében rengeteg ok állhat, ami figyelmetlenségből és nem megfelelő felkészültségből adódhat.

A futóruhát igazítsuk az időjáráshoz

Mielőtt bárki nekiindulna, érdemes az aktuális időjárásra is kellőképpen figyelni, és ez alapján meghatározni a futóruhát, mivel a megfelelő ruházat is fontos része a téli futásnak. Néhány fokos hőmérséklet csökkenés már teljesen megváltoztathatja a ruhadarabok összetételét és mennyiségét.

Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?

A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében?
Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?

Minél hűvösebb az idő, annál több réteg, vagy egyre vastagabb ruhadarabok kellenek. Egyik fontos tényező, hogy a legalsó ruházat, mely közvetlenül érintkezik a testtel, nedvesség elvezető legyen, hogy az izzadság könnyen elpárologjon. A pamutpóló gyakran kiváltó oka lehet a megfázásnak, rosszabb esetben a kihűlésnek. Mivel magában tartja a nedvességet. A sapka és kesztyű viselése minden esetben kötelező!

A sapka a jelentős hőleadás tekintetében fontos védelmet nyújt a fejünk és a szervezetünk számára, hiszen itt történik testünk hőleadásának 30-40%-a. Ezen kívül a fülek lefagyását is megakadályozza. Érdemes füleinkre és ujjainkra fokozottabban vigyázni, mert ezek a részek hűlnek ki a leghamarabb.

Csúszásveszély, vigyázzunk!

Fagypont alatt vegyük figyelembe, hogy csúszhat az út és ez rengeteg balesetveszélyes helyzetet rejthet magában. A cipő talpa sokat segít a csúszós utak okozta sérülések elkerülésében (pl.: bokaficam, térdszalag szakadás). Ezen kívül a megfelelő cipőtalp nagyban hozzájárul ahhoz, hogy futásnál csak élvezzük az élményt és ne a csúszkálások korrigálására figyeljünk.

Mire utal a pulzusszám?
A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogyan érdemes mérni a pulzust?

Megfelelő ruházatban sem tanácsos csak úgy elindulni, mindig kell időt szakítani legalább egy általános bemelegítésre is. A nyári, melegben történő futáshoz képest a téli futás mindig alaposabb bemelegítést igényel, hisz nyáron sokkal könnyebben melegednek az izmok, ízületek, mint a sokszor mínuszos időben.

A bemelegítéssel a szervezeted felkészül a várható fizikai igénybevételre. Magasabb teljesítményre kapcsol a szív, a keringési rendszer és a légzés is, ezáltal a test izmai előmelegednek, a hajszálerek kitágulnak. Bemelegítés hiányában a hideg, még merev izmoknál sokkal nagyobb a sérülésveszély.

Valamint néhány percnyi futás után hirtelen fáradtságérzés jön elő a váratlanul megnőtt energiafelhasználás következtében.

Fontos a helyes bemelegítés

A bemelegítés mindig 2 részből áll: nagyon lassú futással indul, melynek hossza 1-5 km, futótávtól függően. Ez lehet az a táv is, amíg kiérünk a futópályára. Majd következnek az átmozgató, nyújtó tornagyakorlatok, 5-15 percig. A gyakorlatokat erőlködés nélkül, lazán végezzük.

Jó tanács!

Akik nem edzettek és nem sportolók, futás helyett választhatják a gyors tempójú sétát, nem kell lemondaniuk a szabad levegőn történő mozgásról.

Néhány ismétlésszám elég mindkét oldalra.

A hideg időben ajánlott melegítőkrémek használata, mely tökéletesebb melegítést eredményez a vérkeringés felgyorsítása révén.

Viszont fontos, hogy a krémek nem helyettesítik a bemelegítést, kizárólag annak részeként használható.

Hidegben is fontos a folyadékpótlás

Téli sport a szabadban - Mikortól veszélyes?

"Nulla fok körül még nem rossz futni, de mínusz tíz foknál már azt javaslom pácienseimnek, hogy ne a szabadban sportoljanak" - hívta fel a figyelmet Christian Gäbler osztrák szakember.
Téli sport a szabadban - Mikortól veszélyes?

Érdemes odafigyelni a megfelelő folyadék bevitelre is, még télen is. Hidegben nem érezzük a folyadék hiányát, mégis nagyon fontos része az edzésnek. Ilyenkor is izzadunk, és amennyiben a szervezet nem megfelelően hidratált, könnyen előfordulhat izomgörcs.

Ha valaki most érez kedvet a futás elkezdéséhez, ne mínuszban tegye. Az edzetlen szervezet számára óriási megterhelést jelent a hidegben való mozgás és a hirtelen hőmérsékletcsökkenések.

Amennyiben mégis nagyon vonzó a téli táj és a hóesés, egy sétával is el lehet kezdeni a szabad levegőn végzett mozgásokkal az ismerkedést.

Napi fél óra séta, heti pár óra gyaloglás a levegőn máris közelebb visz a futáshoz és a természethez és amint kisüt a nap, bele lehet vágni az igazi futásba is.

(WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke)

Módosítva: 2015.02.03 09:41, Megjelenés: 2015.02.03 09:41
Címkék: Futás, Tél, Hideg
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Futó ABC: Technikai alapok

Sok hobbisportoló nem megfelelő technikával fut. Többségük csak ritkán vagy egyáltalán nem végzi el a futó ABC gyakorlatait. A profi sportolók és...

Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

A futás nemcsak az állóképességet javítja és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. Kerüljük el a leggyakoribb hibákat a...

Kilenc tipp ahhoz, hogy miképpen...

Rendszeresen jár futni, ennek ellenére nem sikerült még lefogynia? A futással való fogyás titka nem a hosszabb táv vagy a gyorsabb tempó, hiszen a...

Biztonsági tippek a hidegben futáshoz

A hidegebb időjárás és a rövidebb napos órák nem jelentik azt, hogy be kéne fagyasztania a futást. Sőt, a hideg időben való futás elűzi a téli...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.