A legújabb fitnesztrendek I. rész

WEBBeteg
megjelent:

Az újdonság általában motivál, de melyik az az aktuális fitnesz-őrület, ami megéri a pénzt, időt és energiát? Íme néhány a legújabb mozgásfajtákról, szakértői véleményekkel.

TRX szuszpenziós tréner

Lényege: ezt az edzésmódszert az amerikai tengerészgyalogság egyik különleges alakulata számára fejlesztették ki. A TRX nejlon hevederekből és fogókból áll, melyeket az ajtóhoz vagy más stabil szerkezethez erősíthetünk. Magassága állítható, így a testsúlyunkat használva fejtől talpig mindenféle gyakorlat elvégzésére alkalmas (fekvőtámasz, húzódzkodás, stb.). A felszerelés ára 60.000 Ft körül mozog és általában a felhasználóknak készített DVD-vel együtt árulják. A TRX-et használók véleménye szerint ezzel az eszközzel több izomcsoport dolgoztatható meg (szemben a talajon végzett gyakorlatokkal).

A téma cikkei

2/1 A legújabb fitnesztrendek I. rész

2/2 A legújabb fitnesztrendek II. rész

A szakértő véleménye: Brad Schoenfeld, fiziológus: “A TRX legnagyobb előnye, hogy meg kell őrizni a törzs egyensúlyát a gyakorlatok kivitelezése közben. Egy példa: ahhoz, hogy a talajon a fekvőtámasz kezdőpozícióját felvegyük, meg kell emelni a testet és megtartani azt, a hasizmok segítségével. Ugyanez a TRX-szel: hogy a bokánkat felfüggesztjük a hevederre, így a mell-, hát-, váll- és a hasizomzatnak is dolgoznia kell, hogy elkerülhessük a hasraesést. A TRX ugyanakkor univerzális, mert otthon is felfüggeszthetjük és változtathatjuk a beállítást, ezzel növelhetjük vagy csökkenthetjük a gyakorlat nehézségét.”

Összegzés: A TRX mindenkinek megéri, különösen azok számára, akik a különböző izomcsoportok fejlesztését kihívást jelentő gyakorlatok által szeretnék elérni, illetve azok számára is, akik nem szeretnének beiratkozni edzőterembe.

Sporteszközök - kinek mi ajánlott?

Régóta sportol? Most kezdte? Cikkünkből megtudhatja melyik hagyományos és divatos sporteszköz való önnek. Sorra vettük a mostanában divatos, valamint a hagyományos sportkiegészítőket és szakértőink segítségével kielemeztük őket. Sporteszközök - kinek mi ajánlott?

HIIT (High-Intensity Interval Training) Magas Intenzitású Intervallum Tréning

Lényege: a HIIT a rendszeres kardióedzést teszi szuperhatásossá: 20-30 másodpercig tartó rövid, de teljes erőfeszítéssel végzett gyakorlatokat iktatunk a könnyebb pihenő szakaszokba. A HIIT minden kardió mozgásforma esetében működik, mint pl. séta, kinti futás, elliptikus tréner vagy lépcsőzőgép. Ezzel a mozgásformával erősíthetjük a szívet, a tüdőt, a nagyizmokat, emellett a fanatikusok is kedvelik az állítólagos zsírégető hatása miatt, további előnye, hogy rövid ideig tart - 20-30 másodpercig átlagosan.

Hogyan kezdjük el?

Indítsunk egy lassú 5 perces bemelegítéssel, majd növeljük a sebességet (vagy az ellenállást a mozgás formájától függően) amíg a levegővétel gyorsabbá válik. Tartsa ezt a tempót 30 mp-ig majd csökkentse a sebességet (ellenállást) és folytassa így 2-4- percig. Ezt ismételje meg 3-szor, 4-szer. A szakértők tanácsa, hogy a HIIT magas intenzitása miatt hetente maximum háromszor iktassuk a mozgásprogramunkba.

A szakértő véleménye: A HIIT a kardiómozgás nagyszerű felhasználása - állítja Rachel Cosrgove, személyi edző. „Minél keményebben dolgozik a test, annál hosszabb időbe telik, míg eredeti állapotába kerül, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az anyagcsere fokozottabban működik - több kalória ég el - még 24 órával az edzést követően is.” A HIIT a hason és lábakon található zsír eltüntetésében is különösen hatásos lehet: egy 2008-ban publikált kutatás szerint azok a nők, akik HIIT tréninget alkalmaztak, több zsírt égettek el a láb és has területeiről, mint azok, akik hosszabb, kevésbé intenzív kardió edzésmódszert alkalmaztak.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Sport: így érdemes elkezdeni

Dr. Kónya Judit, családorvos
Sportolás
A jó idő sokunkban kelti fel a sportolás iránti vágyat - olyanokban is, akik eddig nem mozogtak rendszeresen, vagy már régen abbahagyták azt. A sportolás elkezdése, illetve az újrakezdése a legnehezebb, és ne gondoljuk, hogy a fogadalom megtartása, miszerint holnaptól rendszeresen sportolunk, egyszerű lesz.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.