• Sporteszközök - kinek mi ajánlott?

    Szerző: WEBBeteg

    Régóta sportol? Most kezdte? Cikkünkből megtudhatja melyik hagyományos és divatos sporteszköz való önnek.

    Sorra vettük a mostanában divatos, valamint a hagyományos sportkiegészítőket és szakértőink segítségével kielemeztük őket.

    Hirdetés

    Súlyzó


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Klasszikus sporteszköz az izmok erősítésére. Ezeknek a sportszereknek széles választéka áll rendelkezésre: a röviddel (egykzessel) a kar, és a váll izmait, a hosszúval (kétkezessel) a kar-, a váll, a törzs - és megfelelő gyakorlatok által a lábakat is - lehet edzeni.

    Előnye: lehetővé teszi a szabad, "háromdimenziós" edzést, egy súlyzópaddal kiegészítve a teljes test megdolgoztatható.

    Hátránya: a test különböző részei más-más gyakorlatot igényelnek és különbözőek a teherbírásuk is, így gyakran kell a súlyzóról súlyt levenni vagy esetleg még rápakolni, ez időigényes. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nem olcsó, pláne ha már elértünk egy szintet és további súlyokra van szükségünk. Fontos: kezdőknek érdemes megtanulni a helyes súlyzógyakorlatokat, a rossz tartás és helytelen fogás többet árt, mint használ.

    Sporteszközök

    Ugrálókötél

    Az egyik legnépszerűbb kiegészítő - nemcsak a bokszolók körében, használata is roppant egyszerű.

    Előnye: rendkívüli állóképesség fejleszthető vele, nagymértékben javítja a koordinációt, rugalmassá, hajlékonnyá válhatunk használatával. Olcsó, kis helyet foglal.

    Hátránya: a cél az hogy könnyed, kis ugrásokkal, hosszútávon és sokáig kitartsunk, ez azonban gyakorlottságot igényel. Kezdők gyakran abba a hibába esnek, hogy túl magasra ugranak, ezáltal hamar elfáradnak és végül feladják, ráadásul a mozgásuk is széteshet, amitől megnő a sérülésveszély. Fokozatosan kell haladni.

    Sporteszközök

    Step pad

    Egyszerű eszköz az állóképesség javítására, fejlesztésére, lakásunkba lépcsőt varázsolhatunk, melyen sokféle gyakorlatot végezhetünk, ha pedig zenét hallgatunk közben, kifejezetten élvezetes is lehet az edzés.

    Előnye: Nemcsak a lábakat edzi, hanem állóképesség-fejlesztő hatásával a szív- és érrendszert erősíti. Könnyen kezelhető, egyszerűen végrehajtható gyakorlatokat tesz lehetővé.

    Hátránya: nem túl praktikus, viszonylag helyigényes, kis lakásban nem biztos, hogy ez a legcélszerűbb sporteszköz. Ha egyedül edzünk, unalmas lehet, érdemes step-aerobik órára járni, ott a hangulat is más.

    Sporteszközök

    Lépcsőzőgép

    Állóképességfejlesztő eszköz, mely a lépcsőn való haladást érezteti használójával, állítható nehézségi fokozatokkal.

    Előnye: használata jó a szív- és érrendszernek, a legtöbb lépcsőző bővíthető (pl. expanderkötelekkel), így nemcsak az alsó-, hanem a felsőtestünket is edzhetjük.

    Hátránya: a lépcsőzőgépen való mozgás közben rossz, természetellenes testtartást vehetünk fel, erre figyeljünk használatakor. A sportdiszkontokban kapható olcsó eszközök nem mindig a legjobb minőségűek, gyakori probléma, hogy a teleszkópok megadják magukat (kifolyik az olaj) és hangossá válnak. A jó minőségű gépek meglehetősen drágák. A hagyományos step pad talán jobb választás.

    Sporteszközök

    Hasizomerősítő (ab trainer)

    Milyen meglepő: hasizomgyakorlatot fejleszthetünk vele.

    Előnye: kezdők megtanulhatják a felülések helyes ívét és nem terhelik feleslegesen a derekukat sem. A nyaktámasz megléte is áldásos, de ez egyben a készülék hátránya is: használatával nem a hasból indul ki a mozgás, pedig az lenne a lényeg. Sokan a kezükkel segítenek rá a felülésre, így a hasizom nincs rákényszerítve a teljes erőből való munkára. Meglehetősen sok helyet foglal, kis lakásban nem praktikus, korlátozott a használhatósága.

    Sporteszközök

    Sling trainer

    Alapvetően rehabilitációs erősítőeszköz volt, ma már egyre népszerűbb a fitnesztermekben is. Mennyezetre vagy falra erősített kampóhoz szerelt fogantyúval ellátott gumikötélpár.

    Előnye: számtalan gyakorlatot végezhetünk vele. Fejleszti a koordinációs- és egyensúlyozóképességünket. Teljes testsúlyunkat mozgatjuk, emiatt erősítő, állóképességfejlesztő hatása elvitathatatlan, sokoldalú edzést tesz lehetővé.

    Hátránya: fentebb említettük, hogy saját súlyunkkal dolgozunk, tehát a megfelelő, helyes testtartásra figyelni kell, különben az ízületeket nagyon megterheli. Inkább gyakorlottab, edzettebb sportbarátoknak ajánljuk.

    Sporteszközök

    Gymstick

    1,3 méter hosszúságú üvegszál alapú, teleszkópos bot, két végén (fogantyúval és) gumikötéllel ellátva. Öt színben kapható (egyelőre...), a színek a gumikötél ellenállásának erősségét jelzik.

    Előnye: sokoldalú edzést tesz lehetővé, gyakorlatilag a teljes testünket megdolgoztathatjuk vele. Praktikus, teleszkópos,könnyű, így még akár utazáskor is magunkkal vihetjük.

    Hátránya: nem olcsó. A szalagok sajnos nem cserélhetők, így ha valaki elér egy edzettségi szintet, vehet egy új botot. Kezdők kevés gyakorlatot tudnak vele végezni, érdemes szakembertől tanulni.

    Sporteszközök

    Thera-Band

    Fokozatos ellenállású gumiszalag, elsősorban az izmok erősítésére. A szalag ellenállása és a kifejtett izomerő függ a szalag nyújtásának százalékos mértékétől, ami megmutatja, hogy az ellenállás kg-ban mennyinek felel meg, tehát: egy 50 cm hosszúságú piros gumiszalagot 100 cm-re nyújtunk, a nyújtás százalékos aránya 100% és az ehhez szükséges erő 1,8 kg-nak felel meg.

    Előnye: kicsi, praktikus, bárhol elfér, kezdőknek kifejezetten ajánlott. A gumiszalag színének és ezzel a helyes szalagerősség kiválasztása az egyén edzettségének megfelelően történik.

    Hátránya: a különböző izomcsoportok más-más terhelést bírnak, így nem csak többféle szalagra lesz szükségünk.

    Sporteszközök

    Rezgő rúd (flexi-bar)

    A másfél méter hosszú, vékony, fémből készült rúd rezgetése az egész testet megdolgoztatja, az ízületek terhelése nélkül. A flexi-bart a kar, a hát és a has izmainak együttes megfeszítésével lehet rezgésbe hozni. Az álló helyzetben végzett alapgyakorlatok mellett mozogni is lehet a flexi-barral, bár az már több ügyességet igényel.

    Előnye: Mivel az eszköz edzés közben folytonosan mozgásban van, az izmok is folyamatosan megfeszülnek, egy pillanatra sem ernyedhetnek el. Emiatt hamar felszökik a pulzus, és később is végig a zsírégető tartományban marad. A mélyizmokra különösen jó hatással van.

    Hátránya: használatának elsajátításához szakemberre és elég sok időre van szükség, a türelmesebb, kitartóbb sportbarátoknak ajánljuk.

    Sporteszközök

    Fitnesz-DVD

    Nem kell edzőterembe mennünk, ha profi előadóktól szeretnénk tanulni. Legyen szó állóképességjavításról, speciális edzésről, mindenre kaphatunk segítséget.

    Előnye: időjárástól függetlenül bármikor tornateremmé változtathatjuk a lakásunkat a saját koncepciónknak megfelelően. Nem magunktól kell kitalálni a gyakorlatokat, komplett edzéstervet próbálhatunk ki.

    Hátránya: akik ezeket a DVD-ket összeállítják, a gyakorlatokat végzik, hivatásszerűen sportolnak. Ami nekik természetes, az egy átlagembernek, kezdő sportbarátnak kimerítő és teljesíthetetlen lehet, s ez kedvét szegheti.

    Sporteszközök

    (WEBBeteg, forrás: stern.de)

     
    Legutóbb frissült: 2012.09.21 13:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

    A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből zuhanyozni menjünk, mintsem elkezdjünk nyújtani, esetleg hengerezni, pedig számos problémát megelőzhetnénk azzal, ha szánnánk erre időt.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    Létezik-e ideális edzésprogram?

    A mozgás lételemünk. Elengedhetetlenül szükséges az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához, a testkép, a személyiség kialakulásához.

    Pollenallergiásan szabad sportolni?

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban sportolni vágyó pollenallergiások dolgát. Gyakran felmerül a kérdés, vajon szabad-e a szabadban sportolni pollenallergiásként?

    A legújabb fitnesztrendek II. rész

    Szeretne többet megtudni az aktuális fitnesz trendekről? Cikkünkben olvashat a legújabb mozgásfajtákról és megtudhatja azt is, hogy mi a szakértők véleménye.

    A legújabb fitnesztrendek I. rész

    Az újdonság általában motivál, de melyik az az aktuális fitnesz-őrület, ami megéri a pénzt, időt és energiát? Íme néhány a legújabb mozgásfajtákról, szakértői véleményekkel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.