Nyolc kiló mínusszal indul Londonba a sportlövő

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A paralimpiára készülő sportlövő, Dávid Krisztina hosszú ideje bajlódik vállsérüléssel, most úgy érzi, jó formában van, ehhez pedig hozzájárul az a 8 kilogramm mínusz is, amelyet a tudatos felkészülésnek és az életmódváltásnak köszönhet.

Dávid Krisztina a londoni paralimpiára érvényes indulási jogot a Sydneyben zajló parasportlövő világkupa-versenyen szerezte meg, ahol bronzérmet nyert.

Amennyiben nincsenek a jóakarók, az egyik közösségi portál lelkes segítői, akik néhány nap alatt összegyűjtötték az ausztráliai utazásomhoz szükséges pénzt, lehet, most nem mehetnék Londonba, bár minden követ megmozgattam volna – nyilatkozta a WEBBetegnek a sportoló. A tavaly októberi verseny költségét a Magyar Paralimpiai Bizottság állta, az ausztrál verseny költségeit azonban önerőből kellett finanszíroznia a Budapest Honvéd Sportegyesület versenyzőjének, aki szeret döntőt lőni, fekszik neki a ritmusa, csupán 90 másodperc van egy lövésre.

Mire tanít a lövészet?

Dávid Krisztina paralimpikonIgazából egy nagyon agyas sportág a lövészet, ha nincs kordában a lelked, lőheted az egészet – mondja Krisztina, aki segítséget is igénybe vesz a mentális felkészüléshez sportpszichológus közreműködésével. A sportág sok mindenre megtanítja művelőjét: önismeretre, önfegyelmre, pozitív gondolkodásra.

A jó sportlövő higgadt, jól felkészült és kifogástalan küzdőszellemű ember, jól viseli a monotóniát, illetve egészséges vágy vezérli céljai elérésében. Krisztinát egy érdekli: jól teljesítsen Londonban, kiválóan megvalósítsa azt a technikát, amelyet évek munkájával fejlesztett ki edzőjével, az érem pedig a következménye az egésznek, mondhatni: hab a tortán.

Azt gondolnánk, a sportlövők edzése csak abból áll, hogy egész nap lőnek a pályán, holott fizikálisan is a legjobb formát kell hozniuk. Krisztina úszással, gyógytornával, súlyzós edzéssel fejleszti állóképességét. A marketingben használt SWOT-analízist alkalmazza, mert lényeges az erőssége mellett megismernie a gyengeségeit, illetve a lehetőségeit és a veszélyeket is.

Dietetikus is segíti

A sportoló életmódváltása tudatos volt, bekerült ugyanis a 2-es típusú cukorbetegség előszobájába. Korábban rendszertelenül étkezett, ma már mindent előre megterveznek a dietetikussal, figyelnek a szénhidrátbevitelre, a naponta többszöri étkezésre. A "többször, inkább keveset" elv követője a versenyző, aki az év elején megszabadult 8 kilogrammtól. A súlyveszteség új feladatok elé állította a sportolót.

(WEBBeteg - Tóth András újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.