• Autóbalesettől a paralimpiáig

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Csupán három évvel ezelőtt került a sport világába, ma pedig már a paralimpián izgulhatunk a 27 éves Lengyel Mónikáért. Az autóbalesetben melltől lefele lebénult fiatal lány egyedüli evezősként kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. Móni azt mondja, amikor nem evez, akkor is gondolatban a vízen van.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Egy fáradt sofőr, egy nem jól megválasztott sebesség és egy nagyon rossz helyen nőtt fa. Egy 20 éves, érettségi előtt álló fiatal lány életét tették tönkre ezek az egybeeső véletlenek. Talán ha Móni nem a sofőr mögött ül, talán ha nem olyan kései órán indulnak haza, talán nem történt volna baleset.

    Hirdetés

    Lengyel Mónika azonban soha nem gondolkozott a „talánokon”. Lebénulása után is próbálta az élet szebbik oldalát megtalálni és azokat a dolgokat, amelyekben kiteljesedhet.

    – Sosem voltam könnyű csontozatú, sőt kifejezetten hízékony vagyok. 2005-ben, a baleset után, amikor hazakerültem a kórházból édesanyám minden jóval elkényeztetett, így még könnyebben szaladtak fel a kilók. Részt vettem egy mozgáskorlátozottaknak rendezett életmódtáborban, s ott láttam, hogy a hasonló sorsúak is milyen aktívak tudnak lenni. Akkor már tudtam, hogy nekem is kell valamit sportolnom! – mesélte a győri lány. Az elhatározásból azonban csak nehezen lett valódi sportolás.

    Alig van itthon verseny

     Kapcsolódó cikkeink


    Móni ugyanis Győrben nem talált olyan sportlétesítményt, ami kerekesszékkel megközelíthető lett volna. – 2008-ban aztán egy ismerősöm hívott, hogy úgy tudja, a Méhecske Alapítvány belefogna az adaptív evezésbe. Fogalmam sem volt, hogy hogyan fogok én evezni, hiszen a baleset előtt semmilyen sportot nem űztem. 2009-ben indult a valódi munka, a nulláról indultunk akkor, még az sem volt kitalálva, hogy hogyan is nézzen ki a hajó. Az adaptív evezést is jelenleg csak egyedül űzöm az országban, magyarországi versenyek nem is nagyon vannak, ezért külföldön szoktunk ellesni ezt-azt. Mivel mell alatt bénultam le, sem a hát-, sem a hasizmomat nem tudom használni, csak karral evezek, így sokakhoz képest hátránnyal indulok, de ez nem lehet akadály – mosolygott a fiatal lány, aki a baleset után nem csak sportolni kezdett, hanem az érettségit is letette, s faműves szakvizsgát is tett. Szabadidejében legszívesebben tudományos-fantasztikus könyveket olvas, s azt mondja, amikor nem evez, ő akkor is evez.

    Gyors fejlődés

    A kezdeti nehézségek ellenére, s Móni akaraterejének köszönhetően hihetetlen gyorsan fejlődött. Az Új-zélandi világbajnokságon 4. helyet szerzett, a Gavirate-ban megrendezett Nemzetközi Adaptív versenyről két bronzérmemmel tért haza, s a belgrádi világkupán is jó eredménnyel zárt. A paralimpia előtt már egy hónappal izgult, de hogy ezt legyőzzék, edzőjével az utolsó hetekben már azt az 1000 méteres távot gyakorolták, amiben a paralimpián is indul.

    Pontszerzésben bízva

    – 2009 óta minden nap két edzésem van, közte egy kis pihenővel. Amikor elkezdtem a sportot, a kerekesszéket sem tudtam betenni a kocsiba, és a fürdőkádba is képtelen voltam egyedül bemászni. Az evezésnek köszönhetően minderre ma már önállóan is képes vagyok! Ha a dobogó még távoli is, pontszerző helyet mindenképp szeretnék szerezni – mondta elszántan Lengyel Mónika, akinek azért is különösen fontos a paralimpia, mert a 29-i megnyitón lesz pontosan 7 éve, hogy lebénult.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

     
    Legutóbb frissült: 2012.08.30 14:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Dr. Sós Csaba: büszke vagyok, de nem maximálisan elégedett

    Dr. Sós Csaba, a magyar úszó-válogatott szakvezetője büszke a berlini versenyen elért eredményekre, de nem elégedett maximálisan a csapat teljesítményével. Kétszeres paralimpiai bajnokunknak, Sors Tamásnak ellopták a táskáját, ezért a szakember a versenyzővel együtt egy nap késéssel tud hazautazni.

    Rio 2016: 22 sportágban 526 aranyérem a tét

    A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) pénteken nyilvánosságra hozta a 2016-os riói nyári paralimpia hivatalos számadatait: 22 sportágban 526 aranyérmet osztanak ki. Mindkét szám új rekord a nyári játékok történetében. Az IPC számításai szerint 4350 sportoló méri össze tudását 2016. szeptember 7-18. között, ami szintén új csúcsot jelent.

    Kiderült, mennyit ér egy paralimpiai aranyérem!

    23 millió forintot kap a londoni játékok aranyérmes parasportolója – ez derült ki a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) keddi sajtótájékoztatóján. Három dobogós hellyel ketten is büszkélkedhetnek: Krajnyák Zsuzsanna és Sors Tamás, ők kapják a legtöbb pénzt.

    Paralimpia: Vannak még szürke foltok

    A riói felkészülésben már a teljes csapatnak részt kell majd vállalnia, beleértve az egészségügyi ellátást is, amely a sportkórházzal kialakult szoros kapcsolatnak köszönhetően magas színvonalon működött. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke nyilatkozott a WEBBetegnek.

    Emberfeletti teljesítmények a paralimpián

    Törölközőbe harapva várja a startot az úszó, nem tud ugyanis megkapaszkodni a medence szélében, mindkét karját amputálták, aztán a végén, hatalmas hajrában másodikként ér célba a versenyző. A 100 méteres síkfutásban a másik parasportoló elesik, de sántikálva is beér a célba, a közönség pedig hatalmas tapssal fogadja. Ez csak két példa Londonból, minden napra jut egy-egy csodálatra érdemes teljesítmény.

    Paralimpia: kapaszkodó is lehet a sport

    Többet jelent a paralimpia egy egyszerű sportversenynél, a közönség a szurkolás mellett - amely hatalmas bátorítást jelent a sportolóknak - lehetőséget kap arra is, hogy megismerkedjen a fogyatékossággal, levetkőzzék előítéletüket, sajnálatukat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.