• Ficamok, szalag-, izom- és ínsérülések kezelése gyógymasszázzsal

    Farkas Lehel
    Szerző: WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr

    A gyógymasszázst az olimpiai játékok szemszögéből szeretném bemutatni, ahol lényeges szerepünk van a megelőzésben, felkészítésben és a sérülések ellátásában, vagyis rehabilitációjában.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Szalagsérülések

    Részleges szalagszakadás:

    Az érintett szalag rostjainak csak egy része szakad el, az ízület stabilitása nem károsodik.

    I. fokú szalagszakadás: néhány rost szakad el
    II. fokú szalagszakadás: a rostok kevesebb, mint fele szakad el

    Teljes komplett szalagszakadás

    III. fokú szalagszakadás:

    • Szalag végei elválnak egymástól
    • Szalag tapadása teljes mértékben leválik a csontról
    • Szalag magával tépi le a tapadási/eredési csontmagot

    A szalagot ellátó erek, vagy az ízületi tok elszakadása a környező szövetekbe terjedő vérzést jelent, ami duzzanattal, véraláfutással, vagy ízületi vérömlennyel (haemarthros) jár. Járulékosan az ízületi porcfelszínek is károsodhatnak.

    Teendők:

    Izületi stabilitás meghatározása, provocatios tesztek például asztalfiók tünet és tartott Rtg. felvétel készítése, szükség esetén érzéstelenítésben, altatásban.
    Instabil térdízületnél legtöbbször arthroscopiaműtéti betekintés javasolt. Dönteni kell a konzervatív vagy műtéti megoldás között.

    Alkalmaznunk kell merev rögzítést 2 hét, 2-4 hétig a mozgásokat lehetővé tevő Brace, isometriás, majd isotóniás gyógytorna és gyógymasszázs.

    Hirdetés

    Ficamok

    Ficam - luxatio: az ízületi felszínt hordozó csontvégek egymással szemben kórosan elmozdultak, az ízületi fej elhagyta az ízületi vápát.

    Tünetei: fájdalom, duzzanat, nyomásérzékenység, deformitás.

    Félficam subluxacio: az ízületi felszínt hordozó csontvégek jelentéktelen erőbehatással kóros helyzetbe hozhatóak vagy az ízületi fej, nem egészében hagyta el az ízvápát.

    Mindkét esetnél szalag és toksérülés jellemző.

    Teendők:

      Izomsérülések: zúzódás, izomszakadás, vérömleny


    Az izomsérülések vezető tünete a fájdalom, ami már a kevésbé súlyos esetekben is tapasztalható.
    Olvasson bővebben az izomsérülések fajtáiról és kezeléséről a WEBBetegen >>

    Érintett ízület nyugalomba helyezése és Rice-therapia, hűtés.

    A helyretételt szakember végzi el, ezért minél hamarabb rögzítésben szakorvoshoz, traumatológushoz, ortopédushoz, sportorvoshoz kell eljuttatni a sérültet.

    Ízületi repositio helyretétel a fájdalom miatt legtöbbször érzéstelenítésben, altatásban zajlik le.

    Változó időtartamú 1-6 hét, immobilisatio rögzítés, majd speciális gyógytorna és gyógymasszázs szükséges.

    Izomsérülések

     Sportsérülések kezelése gyógymasszázzsal


    4/1 Rehabilitáció metodikája sportsérülések esetében
    4/2 Csont- és porcsérülések kezelése gyógymasszázzsal
    4/3 Ficamok kezelése gyógymasszázzsal
    4/4 Gyógymasszázs szerepe a sportsérülések kezelésében

    Az eredés-izom-ín-tapadási rendszer egy-egységet képez. Edzett egyénnél, sportolónál izomhas>íntapadás>eredés az erősségi sorrend. Az egység mindig a legkisebb szakítószilárdságú helyen (locus minoris resistentiae) szakad el. Az izomhas sérülései edzett sportolókon legtöbbször megfeszített izmot ért direkt (tompa) erő hatására következnek be.

    Az összes sportsérülés 10-30%-át, a labdarúgó-sérülések 30%-át adják, sokszor alábecsülik a jelentőségüket és félrekezelik őket, mert részleges sérülésnél a sportképesség hamar visszatér, de a későbbi hegesedések véglegesen akadályozzák a sporttevékenységet. A szövetszakadás következménye bevérzés. Ez lehet felszínes (ecchymosis-bőrelszíneződés), vagy véraláfutás (összefolyó suffusio). Az izom bevérzését zúzódásnak (contusio) nevezzük. A vér és nyirok duzzanata gátolja az izom és az áthidalt ízület mozgását, fáj, kísérheti ér- és idegleszorítás (alagút-syndroma).

    Izomzúzódások

    1. fokú contusio: minimális mozgásbeszűkülés.
    2. fokú contusio: jelzett mozgásbeszűkülés.
    3. fokú contusio: kifejezett mozgásbeszűkülés. Gyakran jár hernialisatioval, vagy is a beszakadt izomfascia nyílásán az izomszövet kitüremkedik a környezetbe (izomsérv) alakul ki.

    Izomrándulások

    1. fokú izomhúzódás: minimális fájdalom és duzzanat.
    2. fokú izomhúzódás: észrevehetően csökkent az izom ereje és az áthidalt ízület funkciója.
    3. fokú izomhúzódás: erős fájdalom, izomszakadás, jelentős mozgásbeszűkülés, instabil (lötyögő) ízület.

    Izomszakadásra hajlamosító tényezők

    A gyógymasszázs fajtái és hatásuk


    A masszázs szintén a mechanoterápia körébe sorolható. Frissítő és sportmasszázs egészségeseken is végezhető. A gyógymasszázst azonban gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. A gyógymasszázst leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik. A gyógymasszázs fajtái és hatásuk>>

    Az izom gyenge előkészítéséből, a bemelegítés hiánya miatt vagy az alaposság hiányából fakadóan jön létre. Meggyengült izom, korábbi sérülés, vagy annak helytelen kezelése miatt is előfordulhat. Hegesedés területén a kollagénrostok rendezetlenek, kisebb a szakítószilárdságuk, ezért könnyebben szakadnak el merevségük miatt. Túledzett, fáradt, hideghatásnak kitett izmok is könnyen szakadhatnak.

    Feszes, ízületi mozgást akadályozó izom is képes sérülni, mert a hajlékonyságot igénylő sportokban mindez hátrány.

    Rövid ideig tartó, maximális izom-összehúzódást igénylő sportokban (dobósportok, sprinterek) a hirtelen nagy mértékű tejsav-felhalmozódás (izomláz) gyulladásos folyamatokat indíthat meg, amelyek gyengítik a kollagénrostokat, ezáltal könnyen sérül az izomköteg.

    Erőbehatások

    Dystractiós (széthúzásos)

    Túlnyújtás, vagy túlterhelés következtében jön létre. Mivel az izomhas a legerősebb sportolóknál, általában izmok eredését, tapadását, esetleg felszíni részét érintik.

    Compressiós (összenyomatásos)

    Direkt trauma az alatta levő csonthoz nyomja az izom hasát, ami bevérzést okoz az izom mély rétegeiben (intramuscularis haematoma). Ilyen akkor fordul elő, amikor labdarúgás közben a játékos térdével megrúgja ellenfele combját (medvepuszi).

    Dystractiós szakadások

    Rövid, hirtelen maximális intenzitású, robbanásszerű izomműködést igénylő sportokban (vágta, ugrás, labdarúgás, kosárlabda) fordulnak elő a leggyakrabban. Az izom szakítószilárdságát főleg akkor haladja meg az erőhatás, amikor excentrikus munka (lassítás), koncentrikus munka (gyorsítás), vagy a kettő együtt szükséges (fordulás, vágta, ugrások).
    Dystractiós szakadások különösen gyakoriak azon izmokban, melyek két ízületet hidalnak át (m. sartorius, mm. vasti, m. gastrocnemius, m. biceps humeri), mert ezek bonyolult, finom szabályozása önellentmondó helyzetekben a társizmok hatására aránytalan terhelést állíthat elő.

    Tünetek:

    Sérülés pillanatában helyileg fellépő éles, szúró fájdalom, mely nyugalomban minimális, de az érintett izom összehúzódása kiváltja az újabb fájdalmat.
    Az izom összehúzódó képessége, terhelhetősége csökken, részleges szakadásnál a fájdalom miatt, teljes szakadásnál már mechanikai okokból. Defektus tapintható az izomhasban, helyi nyomásérzékenység és duzzanat alakul ki. 24 óra elteltével véraláfutás látható az érintett izom felett a bőrön. Izomspasmus az érintett és környéki izomzatban reflexes fájdalom is hozzájárul.

    Kezelés:

    Elsősegély szükséges, Rice-therapia, pólyázás.

    Mozgatás és masszázs kezelés az első 72 órában tilos a vérbőség fokozása, és ismétlődő mikrotraumák miatt. Nagyobb méretű sérülésnél szakorvosi ellátás, megfigyelés szükséges a rávérzés veszélye miatt. 72 órán túl már fáslizható, rugalmas pólyával támogatható. Lokális melegkezelést, később váltott meleg-hideg kezelést alkalmazunk. Fokozatos gyógytorna illetve gyógymasszázs kezelések. Sportolóknál súlyosabb szakadások esetén hamarabb döntenek műtétek mellett.

    Ínsérülések

    Acut részleges ínszakadás/húzódás

    A sportoló nem mindig biztos abban, hogy szakadás történt, legtöbbször úgy gondolja, hogy az ín túlterhelt, vagy begyulladt. Leggyakrabban az Achilles-ínban, patella saját inában, rotator-köpenyben, vagy adductor longus-ínban fordulnak elő.

    Tünetek:

    Hirtelen fellépő fájdalom jellegzetes mozdulatra, vagy eseményre. A sérült területen pontosan jelzett nyomásérzékenység észlelhető. Duzzanat, néha haematoma alakul ki. Sport folytatásakor az érintett területen, vagy a szomszédos ízületek mozgatásakor fájdalom jelentkezik. Rövid idő múlva az érintett ínban defektus (hiány) tapintható ki.

    Kezelés:

    • Rice-therapy
    • Szakorvoshoz juttatás
    • Gyógytorna és gyógymasszázs

    Krónikussá vált (elhanyagolt) részleges ínszakadás/húzódás

    Tünetek:

    A sérült gyakran nem emlékszik a kiváltó eseményre. Bemelegítéskor helyi fájdalom jelentkezik, amely enyhül, de nagyobb terhelésre újra jelentkezik. A sérült területen pontosan jelzett nyomásérzékenység, néha kisfokú duzzanat érzékelhető.

    Kezelés:

    • Fizikotherapia
    • Stretching-program
    • Tehermentesítés Taping vagy Brace használatával
    • Hőszigetelő bandázs, rugalmas pólya az érintett területen

    Teljes ínszakadás:

    Komplett ínruptúrák sokszor már degenerált ínon fordulnak elő, főleg a sportba hosszabb kihagyás után visszatért idősebb egyéneknél (sörmeccsek). Jellemző tollaslabdásokra, teniszezőkre, kézilabdázókra, rögbisekre, kosárlabdázókra, krikettezőkre, labdarúgókra, távol- és magasugrókra, futókra. A leggyakrabban érintett izmok inai: Achilles, supraspinatus, biceps brachii, combextensor-rendszer.

    Tünetek:

    A sérülés pillanatában hirtelen csattanás, pattanás érzete, melyet intenzív fájdalom követ.
    Az érintett ín által végzett mozgások kiesnek.
    Az ínban helyileg nyomásérzékenység és defektus tapintható.
    Helyi duzzanat és nyomásérzékenység jelentkezik.

    Kezelés:

    • Rice-therapy (hűtés csökkenti a vérzést, kompressziós bandage, pihentetés).
    • Sportolóknál a legtöbbször ínvarrat, pótlóműtét.
    • Gyógytorna és gyógymasszázs.

    (WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr)

     
    Módosítva: 2012.08.18 10:11, Megjelenés: 2012.08.18 10:11
   • Cikkajánló

    Fültisztítás

    Fültisztítás

    Dr. Horváth Tamás

    10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

    A bokatájéki sérülések

    A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és a szárkapocscsont végei által képzett bokavilla (ez az ízületi vápa) és az ugrócsont feje (ízületi fej) alkotja, külső és belső szalagrendszer stabilizálja.

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

    Izomdiszbalansz - Mozgás, de hogyan?

    A helyes testtartás fontosságáról rengeteget hallhatunk, mégis egyre több embernél figyelhetőek meg azok a tartáshibák, amelyek célzott mozgásterápiával elkerülhetőek lennének. Melyek ezek? Hogyan ismerjük fel és milyen mozgásformát válasszunk, ha keresztezett szindrómával van dolgunk?

    Sportmítoszok

    Valóban a rossz légzéstől alakul ki az oldalszúrás? A mozgás tényleg enyhíti a súlyos izomlázat? Cikkünkből megtudhatja, és választ kaphat más érdekes kérdésekre is. Mielőtt elkezdene edzeni, jó ha tudja, mi az, ami csak sportmítosz és mi a valóság!

    Sérülések az úszósportban

    Az úszás az egyike azoknak a sportágaknak, amelyekben a legkevesebb sérülés következik be. Ha azonban egy úszó megsérül, akkor minden tízedik sérülés olyan súlyos, hogy a felépülés két hétnél hosszabb időt vesz igénybe.

    Sportsérülések az atlétikában

    Az atlétika több különféle sportág összefoglaló neve. Mivel különböző sportágakról van szó, a sportolók sérülései is nagyon sokfélék lehetnek. Összegyűjtöttük az egyes versenyszámokra leginkább jellemző tipikus sportsérüléseket.

    Sportsérülések fajtái és kezelésük gyógymasszázzsal

    A sportolók körében gyakran fordulnak elő balesetek, sérülések. Versenysportoknál nagy szerepet kapnak a sportorvosok, traumatológusok, fizioterapeuták és a gyógymasszőrök, sportmasszőrök, akik sokat segítenek a sérülések kezelésben, a sportolók gyorsabb felépülésében.

    Csont- és porcsérülések kezelése gyógymasszázzsal

    A sportésrülések közül cikkünkben a csonthártyagyulladással, bursitisekkel, porc- és csontsérülésekkel foglalkozunk, melyek eredményes és hatékony kezelésében nagy szerepe van a gyógymasszázsnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA