Aranyérem a halott úszó emlékének

szerző: Tóth András - WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Gyurta Dániel a 200 méteres mellúszásban világcsúccsal megszerzett aranyérme másolatát eljuttatja a tragikusan elhunyt norvég úszó családjának. Alexander Dale Oen idén áprilisban egy edzőtáborban halt meg hirtelen szívmegállás következtében.

Gyurta Dániel elmondta: "Nagyon jó barátságban voltunk az idén, a norvég válogatott amerikai edzőtáborában tragikusan elhunyt Alexanderrel. Biztos vagyok benne, hogy a 100 mellet ő nyerte volna meg itt, Londonban" - mondta a magyar olimpikon, aki a norvég sportoló családjának ajánlotta fel aranyérme másolatát.

100 m mellúszásban a 2011-es sanghaji világbajnok, Alexander Dale Oen idén áprilisban egy edzőtáborba utazott Arizónába a norvégiai úszóválogatott többi tagjával együtt. Április 30-án este szállodájának fürdőszobájában eszméletlen állapotban talált rá egyik csapattársa. A sportoló komplett légzési-keringési újraélesztést (CPR) kapott, majd elszállították a Flagstaff Medical Centerbe. Még aznap este hivatalosan is bejelentették, hogy Oen elhunyt. A Norvég Úszószövetség elnöke később bejelentette, hogy a sportoló halálát hirtelen szívmegállás okozta.

Mi utalhat a hirtelen szívhalálra?

Ha a szív- és érrendszeri betegségek ismertek, a hirtelen szívhalál kockázata is valószínűsíthető. Amennyiben a páciens fáradékony, gyakran alakul ki légszomja, szegycsonttáji fájdalmat érez, vizsgáltassa meg a szívét, a panaszok a koszorúér betegségére utalhatnak.

Bár a hirtelen szívhalál konkrét előjelek nélkül is bekövetkezhet, a szívbetegségek időben történő felderítése nagy lépés a megelőzésben.

Gyurta: sokat fejlődtem
"Huszonhárom éves vagyok, előttem a hosszú úszópályafutás, képesnek és késznek érzem magam arra, hogy négy év múlva megvédjem olimpiai bajnoki címemet. A mostani arannyal nem változik meg az életem" - nyilatkozta az olimpiai bajnok Londonban.

A lehető leggyorsabban segítséget nyújtanak

A londoni olimpia valamennyi sporteseményén a lehető leggyorsabban segítséget nyújtanak a hirtelen és váratlan szívhalált elszenvedő sportolóknak - közölte a 2012-es olimpiai játékok kardiológus csoportjának vezetője.

A hirtelen szívhalál-esetek jelentős többségében a szív először nem megáll, hanem remeg, fibrillál, amely a vérkeringés megszűnését jelenti, de szerencsés esetben áramütésre a véráramlás helyreáll.

(WEBBeteg-Tóth András, MTI)

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.