Epilepszia, szívhalál, oxigénhiányos állapot

Tisztelt WEBbeteg/Vezető szakértő! Mivel a kérdésem nem éppen szokványos, és több szakterületet is érint, ezért kénytelen vagyok e kérdésen belül több kérdést is feltenni, amennyiben ez lehetséges, tekintve a témakör súlyosságát. Megértésüket köszönöm! A kérdésem a következő: 1. Ha egy újonnan kialakult aura epilepsziás beteg mentővel kórházba kerül, akkor indokolt-e a beteg intenzív, vagy legalább subintenzív osztályra való elhelyezése, tekintve hogy a vizsgálatok alatt többször is kialakult egy-egy gyengébb lefolyású roham, amit később a beadott nyugtató/fájdalom csillapító enyhített, továbbá ha magasvérnyomás betegség is diagnosztizálva van a betegnél? Avagy megfordítva a kérdést: ha a beteget egy olyan kórteremben helyezik el, ahol rajta kívül nincs más "tudatánál" lévő beteg (neurológia osztály, erősen benyugtatózott, lekötözött, pelenkában lévő betegekről lévén szó) és a beteg az éjszaka folyamán vagy kora reggel életét veszti, és a reggel 5 órai vizitnél - a zárójelentésben fogalmazottak szerint - "veszik észre", hogy a beteg már nem lélegzik, majd áttolják a - már leállt légzéssél/keringéssel diagnosztizált - beteget az intenzív osztályra, ahol 8-10 perces reanimáció után feladják a beteg életének megmentésért folytatott harcot, ilyen esetben indokolt lett volna-e a beteg intenzív osztályra való felvétele már akkor, amikor bekerült a kórházba és megállapították a betegséget? Boncjegyzőkönyv szerint a halál oka: hirtelen szívhalál (a szív oxigényhiányos állapotba került) Aminek az előzménye a magasvérnyomás betegség. A kérdés további része persze jogi jellegű. 2. Bevett szokás-e az a kórházakban, hogyha egy beteget egy kórteremben elhelyznek, aki az éjszaka folyamán életét veszti (tekintve, hogy senkisem néz/vigyáz rá) , majd a reggeli vizitnél "veszik észre", hogy elhunyt? És ezek után a kórházat/személyzetet semmilyen felelősség nem terheli? Válaszait előre is köszönöm! Tisztelettel! GJ

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza haláleset témában

Tisztelt Kérdező!

Kérdéseit az eset kivizsgálása által lehet megválaszolni. Ha kétségei merülnek fel az ellátással kapcsolatban a betegjogi képviselőhöz fordulhat segítségért. Tisztelettel.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2015. január 14., 21:09; Megválaszolva: 2015. január 26., 20:34
Kérdések és válaszok: Jogi esetek
Furcsaságok egy párkapcsolatban
Tisztelt doktornő /doktorúr! Pszichológiával kapcsolatos a következő kérdésem mert nem tudom rá a választ és sehol sem találok rá választ...
21 honapos baba
Üdvözlöm! A szomszéd kisfiu miatt kerestem meg Önt! A kisfiu 21 honapos és még tápszert eszik egyszerre kb 50-100 ml (rendes ételt soha nem eszik...
A gépjárművezetési alkalmasság...
Tisztelt Doktornő! Gyerekkoromban sokszor jelentkezett migrénes fejfájás. Idén, február 23-án munkahelyemen ülve zsibbadó érzést észleltem a...
Jogosultság
Tisztelt Doktornő! Szeretném megtudakolni, hogy jár-e nekem az adókedvezmény (visszamenőlegesen is) veleszületett kis lábujj hiányára! Voltam...
Emelt összegű cs. p. -hoz tartozó...
Tisztelt szakértő! Gyermekem ADHD-s, amelyről szakértői bizottság állitott ki papirt, F9090 BNO kódunk van. A kérdésem az lenne hogy most akkor...