Szilágyi Áron: akárki jön szembe, azt legyőzöm!

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Olimpiai aranyérmet szerzett vasárnap este Szilágyi Áron. A 22 éves vívó céltudatosan, megfontoltan és higgadtan csatázott az olasz ellenfelével - mondta az általunk megkérdezett sportpszichológus. Érezni lehetett a levegőben az aranyérmet.

"Soha életemben nem voltam olyan boldog, mint amikor a dobogó tetején álltam és átvettem az aranyérmet" - mondta a magyar küldöttség első londoni diadalát arató 22 éves pengeforgató, Szilágyi Áron, aki még a kiutazás előtt azt nyilatkozta, hogy nagyon érzi magában az erőt a londoni éremszerzésre.

"Az elmúlt másfél évben nagyon sokat dolgoztunk azon Kárpáti Róbert és Faludi Viktória sportpszichológusokkal, hogy ezen a napon nyugodtan álljak fel a pástra, biztos legyek magamban, hogy ne borítson ki az ellenfelem, a zsűri, vagy az, ha találatokat kapok. Ez a mentális felkészülés nagymértékben befolyásolta az asszók kimenetelét" - árulta el a sportoló.

Fejes Enikő sportpszichológus ezzel kapcsolatban a WEBBetegnek megerősítette, hogy a mentális tényezőkön is nagyban múlik a teljesítmény, ha „fejben nincs ott” a sportoló, akkor az bizony meglátszik az eredményeken is. Ilyen magas szintű versenyzéskor már alig van különbség a sportolók között, legalábbis a fizikai felkészülést illetően, sokkal inkább az számít, hogy valaki éppen azon a napon hogyan tudja összeszedni magát mentálisan, és hogyan áll ki a pástra.

Módszerek, amelyek segítenek

A relaxációs módszer lényege, hogy megtanítanak a sportolónak egy technikát, általában az autogén tréninget, amelynek eredményeképpen lazábbak az izmai, kevésbé izgul, higgadtabb, és ahogy Áron is nyilatkozta, nem borítja ki az ellenfele. Kizárja ilyenkor a külvilágot és csak arra koncentrál, amit éppen csinál. Ezt a koncentrációt fejlesztő technikákkal is lehet segíteni. Ez nagyon fontos, hiszen ha „kihagy”, akkor szétesik, és beindul egy „ördögi kör" - mondja a sportpszichológus. Vívásnál ez különösen fontos a gyorsaság, a koncentráció miatt, illetve az is lényeges, hogy „én adjak” találatot, de „ne kapjak”.

Ráadásul Áronnak figyelnie kellett arra is, hogy ne bízza el magát vasárnap este, tartania kellett magát, mert ha ez bekövetkezik, kienged, ezt az ellenfél pedig rögtön megérzi és előnyhöz jut.

A mentális tréning lényege, hogy a sportoló gondolatban „elképzeli” önmagát, amint jól játszik, amint jó találatokat ad, mintegy előre vetíti pozitív módon a jövőt, mintha egy mozifilmben látná önmagát, amint nyer, vagy akár dobogóra áll. Erre is fel lehet készülni - mondja Fejes Enikő, aki úgy véli: Áron ezeket a módszereket valószínűleg maga is alkalmazza, hisz bennük, látja az értelmét, nem véletlenül jelentkezett pszichológia szakra.

A következő mentális tényezők segíthették elő Áron sikerét:

Tudatos, másfél éven keresztül történő mentális felkészülés, relaxációs technika (izomlazítás, nyugodtság, higgadtság), koncentráció fejlesztése, a külvilág kizárása, reális célok kitűzése, mentális tréning, önbizalom növelése. Ezek mellett a jó edző-sportoló viszony is fontos tényező.

Céltudatos fiatal

Szilágyi Áron az aranyérmévelSzilágyi Áron sok sportágat kipróbált - többek között a teniszt és a labdarúgást -, majd kilenc évesen édesanyja vitte le a Vasas vívótermébe, ahol Gerevich György meglátta benne a tehetséget, és elkezdett vele foglalkozni. Szilágyi Áron a magyar vívósport 35. aranyérmét gyűjtötte be a londoni olimpián. Nem ez az első olimpiája a sportolónak, 4 éve már szerepelt, a 16. lett egyéniben.

A 22 éves fiatalember az ELTE nemzetközi tanulmányok szakára jár, emellett pedig felvételt nyert a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakára. Most csak augusztusig lát előre, már alig várja, hogy hazamehessen, találkozzon a családjával és a barátaival, velük ünnepelhessen. „Nagyon várom, hogy otthon legyek, de ígérem, hogy én leszek a magyar küldöttség leghangosabb szurkolója, és nagyon remélem, hogy a többiek még sok-sok érmet szereznek" – tette hozzá Áron.

(WEBBeteg-TA, MTI)

A hely szelleme

Minden sportpszichológiai felkészülés sarkalatos pontja az, hogy a sportolót felkészítsük a helyi viszonyokra. Néhány csapat tudatosan készül erre is, így nem okozott sokkterápiát az első találkozás a jelenséggel. Az olimpiai falunak is megvan a sajátos hangulata, amivel számolni kell. Sok sportoló számolt be arról, hogy odabent teljesen más a hangulat, mint a „külvilágban”. A kiváltott hatás leginkább egy pozitív hatású módosult tudatállapothoz hasonló – egy rakás hasonló célért küzdő ember van ott, ahol vagy egy közös nyelv, a sport.


Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Hamarosan indul az olimpia! Minden...

Az augusztus 5-én kezdődő olimpián 158 magyar sportoló indul, akik összesen 21 sportágban képviselik majd hazánkat. A csapatra 20 fős egészségügyi...

A birkózók sportsérülései

Birkózásban a versenyzőknek ütni, rúgni, bármilyen eszközt használni nem szabad, ennek ellenére a sérülések mindennaposak. Ezért a versenyzőknek...

A paralimpia beolvadhat az olimpiába?

Augusztus 29-én kezdődnek a paralimpaiai játékok, több mint két héttel az olimpia után. A művégtagokkal futó Oscar Pistorius részvétele az...

Éremmel vagy érem nélkül - mi...

Ki miért utazott Londonba? Milyen cél vezérelte? Az átélt érzelmek mélységét befolyásolja az is, hogy mekkora a különbség a kitűzött cél és az...

Hogyan készült Londonra Ryan Lochte?

Az 2012-es olimpián eddig remeklő úszót, Ryan Lochtét egy söröshordó és egy hatalmas hajó lánca segítette abban, hogy megszerezze az Egyesült...

Antik doppingügyek

Asterix kicsi és vézna emberke volt, de társaival együtt egyfolytában doppingolt, hogy legyőzhessék a rómaiakat. Ha nem lett volna Miraculix, akinek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.