Sportpszichológia téma

Mi lenne a focival drukkerek nélkül? A szurkolás lélektana

WEBBeteg - M. J.

Képzeljük el a foci Eb-t üres lelátókkal: vajon milyen érzés lenne a focistáknak a rajongók morajlása nélkül végigjátszani egy mérkőzést? A COVID-19-járvány miatt sajnos sok meccsen fogadta szomorú, üres stadion a focistákat. Mostanra azonban a védőoltások felvételével lehetővé vált a meccsek látogatása.

Kudarc, vereség, visszaesés

sportszicho.blog.hu

A sport egyedülálló, mert itt az a lényeg, hogy valaki nyerjen és, hogy a másik veszítsen - de az életben semmi sem szól csak erről. Gondolj bele: hogyan tudsz nyerni vagy veszíteni egy barátságban? A szerelemben? A munkádban? Az iskolában? Az élet nem ennyire egyszerű.

Sportpszichológia: tükör-teszt

sportpszicho.blog.hu

Harvardi kutatók meghatározták azt az öt tényezőt, ami ténylegesen sikeressé teszi az embert/sportolót, mindezt elnevezték 5 L modellnek.

Győri kosarasok balesete - Hogyan történik a trauma feldolgozása?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Több hétig tartó folyamat is lehet, amíg feldolgozzák a tragikus eseményt, és újra pályára lépnek a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapat múlt héten balesetet szenvedett tagjai. Kapuvár és Vitnyéd között ütközött össze egy személyautóval a csapatot a soproni mérkőzésre szállító autóbusz. A balesetben ketten meghaltak, többen megsérültek.

Díjmentes előadások a pszichológia napján

MTI

Ingyenes előadásokkal várják az érdeklődőket Budapesten, Szegeden és Debrecenben a pszichológia napján; a szombati fővárosi rendezvény középpontjában a sport és egészség pszichológiája áll.

Párnacsata meccs előtt? Megengedett vagy sem?

WEBBeteg/SportolOK - Tóth András, újságíró

Külföldi csapatoknál elvárt, hogy a fontosabb mérkőzések előtti napokban vagy estén ne létesítsenek szexuális kapcsolatot a játékosok, ne dorbézoljanak, ne igyanak túl sok alkoholt. Nálunk nem ilyen szigorúak a szabályok, bár a kilengések is ritkábbak.

Összpontosítás - Próbálja ki magát!

sportpszicho.blog.hu

A sportpszichológusok különbséget tesznek az összpontosítás és a koncentráció között. A koncentráció az átfogó megfogalmazás, az összpontosítás pedig a pontos. A koncentráció egy hosszabb távú tevékenység, míg az összpontosítás jóval rövidebb.

Sportpszichológia: a tanulási fázisok

sportpszicho.blog.hu

Ha egy sportoló számára egy új készséget szeretnénk megtanítani, fontos, hogy megismerjük az alábbi tanulási modellt.

Paralimpia: kapaszkodó is lehet a sport

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Többet jelent a paralimpia egy egyszerű sportversenynél, a közönség a szurkolás mellett - amely hatalmas bátorítást jelent a sportolóknak - lehetőséget kap arra is, hogy megismerkedjen a fogyatékossággal, levetkőzzék előítéletüket, sajnálatukat.

Éremmel vagy érem nélkül - mi állhat a háttérben?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Ki miért utazott Londonba? Milyen cél vezérelte? Az átélt érzelmek mélységét befolyásolja az is, hogy mekkora a különbség a kitűzött cél és az elért eredmény között.