Sportpszichológia téma

Mi lenne a focival drukkerek nélkül? A szurkolás lélektana

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - 2021-06-21 16:03
Szurkolás
Képzeljük el a foci Eb-t üres lelátókkal: vajon milyen érzés lenne a focistáknak a rajongók morajlása nélkül végigjátszani egy mérkőzést? A COVID-19-járvány miatt sajnos sok meccsen fogadta szomorú, üres stadion a focistákat. Mostanra azonban a védőoltások felvételével lehetővé vált a meccsek látogatása.

Kudarc, vereség, visszaesés a sportban

sportpszicho.blog.hu - 2014-12-13 20:11
A sport egyedülálló, mert itt az a lényeg, hogy valaki nyerjen és, hogy a másik veszítsen - de az életben semmi sem szól csak erről. Gondolj bele: hogyan tudsz nyerni vagy veszíteni egy barátságban? A szerelemben? A munkádban? Az iskolában? Az élet nem ennyire egyszerű.

Sportpszichológia: tükör-teszt

sportpszicho.blog.hu - 2013-09-17 17:12
Harvardi kutatók meghatározták azt az öt tényezőt, ami ténylegesen sikeressé teszi az embert/sportolót, mindezt elnevezték 5 L modellnek.

Győri kosarasok balesete - Hogyan történik a trauma feldolgozása?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2013-09-16 09:41
Több hétig tartó folyamat is lehet, amíg feldolgozzák a tragikus eseményt, és újra pályára lépnek a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapat múlt héten balesetet szenvedett tagjai. Kapuvár és Vitnyéd között ütközött össze egy személyautóval a csapatot a soproni mérkőzésre szállító autóbusz. A balesetben ketten meghaltak, többen megsérültek.
Ingyenes előadásokkal várják az érdeklődőket Budapesten, Szegeden és Debrecenben a pszichológia napján; a szombati fővárosi rendezvény középpontjában a sport és egészség pszichológiája áll.

Párnacsata meccs előtt? Megengedett vagy sem?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-09-20 13:11
Külföldi csapatoknál elvárt, hogy a fontosabb mérkőzések előtti napokban vagy estén ne létesítsenek szexuális kapcsolatot a játékosok, ne dorbézoljanak, ne igyanak túl sok alkoholt. Nálunk nem ilyen szigorúak a szabályok, bár a kilengések is ritkábbak.

Összpontosítás - Próbálja ki magát!

sportpszicho.blog.hu - 2012-09-10 13:11
A sportpszichológusok különbséget tesznek az összpontosítás és a koncentráció között. A koncentráció az átfogó megfogalmazás, az összpontosítás pedig a pontos. A koncentráció egy hosszabb távú tevékenység, míg az összpontosítás jóval rövidebb.

Sportpszichológia: a tanulási fázisok

sportpszicho.blog.hu - 2012-09-08 13:11
Ha egy sportoló számára egy új készséget szeretnénk megtanítani, fontos, hogy megismerjük az alábbi tanulási modellt.

Paralimpia: kapaszkodó is lehet a sport

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-09-04 09:11
Többet jelent a paralimpia egy egyszerű sportversenynél, a közönség a szurkolás mellett - amely hatalmas bátorítást jelent a sportolóknak - lehetőséget kap arra is, hogy megismerkedjen a fogyatékossággal, levetkőzzék előítéletüket, sajnálatukat.

Éremmel vagy érem nélkül - mi állhat a háttérben?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-08-14 17:11
Ki miért utazott Londonba? Milyen cél vezérelte? Az átélt érzelmek mélységét befolyásolja az is, hogy mekkora a különbség a kitűzött cél és az elért eredmény között.

Szilágyi Áron: akárki jön szembe, azt legyőzöm!

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-07-30 15:45
Olimpiai aranyérmet szerzett vasárnap este Szilágyi Áron. A 22 éves vívó céltudatosan, megfontoltan és higgadtan csatázott az olasz ellenfelével - mondta az általunk megkérdezett sportpszichológus. Érezni lehetett a levegőben az aranyérmet.