A futás és az immunrendszer

Medipress
megjelent:

Azok, akik szeretnének sokáig, egészségben élni, jobban teszik, ha vesznek egy jó futócipőt, és még ma nekiindulnak. Idősebbek is elkezdhetik!

Egy tanulmány adatai szerint azoknak a középkorúaknak, akik rendszeresen futnak vagy kocognak, körülbelül feleannyi esélyük van rá, hogy a következő húsz évben valamilyen végzetes betegség támadja meg őket, mint azoknak, akik egyáltalán nem végeznek ilyen testedzést.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói szerint a futás nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések, de a rák, az idegrendszeri gondok és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A felmérés 19 éve alatt a futóknak mindössze 15 százaléka hunyt el, szemben a kontrollcsoport 34 százalékával - nyilatkozta Dr. Eliza Chakravarty, az 'Archives of Internal Medicine' című szaklapban megjelent cikk egyik szerzője.

A lényeg, hogy minél gyakrabban végezzünk olyan testmozgást, amellyel kissé terheljük szervezetünket - nyilatkozta Dr. James Fries, a Stanford Egyetem munkatársa - Megfigyeléseink és tudományos tények is alátámasztják, hogy a futás jót tesz. Ez egy rendkívül egyszerű és hatékony mozgásforma, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.

Javuló kondíció, karcsúbb és mozgékonyabb test

A felmérésben 284 rendszeresen futó, és 156 hasonló korú (50+), egészséges, de testmozgást nem végző önkéntes vett részt. A kutatás elején, 1984-ben az összes résztvevőt megkérték töltsenek ki egy kérdőívet, amelyben elsősorban az életvitelükre és edzési szokásaikra vonatkozó kérdések voltak.

A résztvevők közül szinte mindenki végzett valamilyen testmozgást az évek során, de míg a futók közel 200 percet edzettek hetente, addig a kontrollcsoportban lévők csak 20 percet szántak az edzésre.

Általánosan elmondható, hogy a futók jobb testi kondícióban voltak, karcsúbbak és mozgékonyabbak voltak, mint a kontrollcsoport tagjai, és kevesebb dohányos is akadt közöttük. A felmérés húsz éve alatt sokan abbahagyták a futást, de a testedzésről egyik korábban aktív futó sem mondott le teljesen.

Egyértelmű, hogy a futás jó hatással van az egészségre, és jótékonyan befolyásolja az immunrendszert és a keringést - nyilatkozta Dr. Fries - Amint a példa mutatja, időseknek sem késő elkezdeni, és bár a legtöbben a sérülésektől félnek, adataink alapján ez is alaptalan, hiszen a húsz év alatt a futók jóval kevesebb sérülést szereztek, mint a kontrollcsoport tagjai.

Sejtjeink élettartama

Londoni molekuláris biológusok a DNA-rövidülés folyamatát laboratóriumi körülmények között figyelték meg, és megállapították, hogy az aktívan sportolóknál a rövidülés jóval lassabban megy végbe, ami azt jelenti, hogy a sejtek nagyobb élettartamra számíthatnak, az öregedés lelassul. Bővebben: a sejtek öregedése és a sportolás

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.