• Indokolatlanul elfárad az edzések után? - Mi lehet az oka?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Magyar Sporttudományi Társaság

    Mi lehet az oka annak, ha edzés után indokolatlanul fáradtnak érzi magát? Esetleg betegség is állhat a háttérben!

    Sport és egészség a WEBBetegen

    Ha kissé elfárad a futó edzés után, az teljesen normális dolog. Ha edzések után kellő időt hagy szervezetének a pihenésre, egy idő után a legtöbb futó nem érzi kimerültnek magát az edzéseket követően, épp ellenkezőleg, egész nap tele vannak energiával. Futás közben valamennyi testi sejt friss oxigénhez jut. Ezért az edzés utáni rendszeresen jelentkező szokatlan fáradtság helytelen táplálkozásra, hibás edzésre, vagy betegségre utalhat, és sok esetben orvosi kivizsgálást tesz szükségessé.

    Hirdetés

    Ha a fáradtság hátterében a helytelen táplálkozási szokások állnak

    Többféle táplálkozási hiba is előfordulhat:

    Gyakori hiba, hogy a sportoló közvetlenül edzés előtt túl sokat eszik. Mivel az emésztéshez sok vér áramlik a gyomorhoz, a többi szerv vérellátása romlik, az izmok számára nem áll rendelkezésre elegendő vér az aktív működéshez, és a friss vér szállította oxigén hiányára az agy a fáradtság tüneteivel reagál.

    Ha edzések után folyton fáradtnak és kimerültnek érzi magát, az is előfordulhat, hogy edzés után nem eszik eleget. A sport jelentette megterhelést követően ugyanis a szervezet kiürült glikogénraktárait újra fel kell tölteni, hogy a vércukorszint normalizálódjon. Ha ez nem történik meg, akkor komoly fáradtságérzet jelentkezik, és a nap további részében a sportolónak nehezére esik ébren maradni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kiadós étkezést kell folytatni edzés után. Ajánlott edzés után fél órával elfogyasztani például egy almát, egy szelet kenyeret joghurtos krémmel, további két óra elteltével pedig megenni pl. egy maroknyi diót illetve inni egy pohár narancslevet, hogy szervezetünket ellássuk vitaminokkal, fehérjével és szénhidrátokkal.

    Nem csak a túl sok és a túl kevés élelmiszer fogyasztása lehet a gond. Az is hasonló problémákhoz vezet, ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz. A vitaminhiány a fő oka a világszerte elterjedt tavaszi fáradtságnak. Ugyanerre az okra vezethető vissza a futók körében jelentkező fáradtság is, amennyiben nem fogyasztanak elegendő zöldséget és gyümölcsöt. A fáradtság oka lehet vashiány is, ami főleg a nők körében alakulhat ki, mivel a menstruáció során rendszeresen vért veszítenek, ezért körükben gyakori a vashiányos vérszegénység.

    Ne feledkezzünk meg a helyes táplálkozás mellett a folyadékpótlás fontosságáról sem! Ha valaki túl kevés vizet fogyaszt, a vér lassabban áramlik, és a szervek vérellátása romlik. Vannak, akik szívesen isznak edzés után sört, vagy egyéb alkoholos italokat. Ám ezek fogyasztása kerülendő, mivel vizet vonnak el a szervezettől, és ráadásul az alkohol hizlal is, és a szellemi képességekre gyakorolt negatív hatásai is mindenki előtt ismertek. A sörben lévő komló ráadásul álmosító hatású.

    Ezt olvasta már? A fáradékonyság lehetséges okai

    A rossz edzésmódszer miatti edzés utáni fáradtság

    Ha az edzésmódszer nem optimális, sportolás után fáradtság törhet ránk. Ha a pihenésre szánt idő túl rövid, könnyen túlterhelhetjük szervezetünket, és ez többek között fáradtságban nyilvánulhat meg. A túl nagy távot lefutó vagy túl intenzíven edző nem megfelelően edzett futók is könnyen kimerülhetnek. A kellő pihenő idő kihagyása is lehet a normálisnál nagyobb mértékű fáradtság oka.

    További lehetséges okok az edzés utáni fáradtság hátterében

    Ha a fáradtság és kimerültség krónikus, azaz hosszabb ideje fennáll, és nem csak edzések során, illetve közvetlenül az edzések után jelentkezik, akkor orvosi kivizsgálás szükséges az esetleges betegségek felderítésére. A fáradtság jeleivel járhatnak olyan súlyos betegségek, amilyenek a daganatos betegségek és az agyhártyagyulladás (amit kullancs is okozhat, futók esetében különösen nagy a kullancscsípés veszélye, ha fáradtság a panasz, gondolni kell erre az eshetőségre is!). Egyéb betegségek is állhatnak a háttérben, például alacsony vérnyomás (hypotonia) vagy megfázás, illetve pajzsmirigy-alulműködés. A cukorbetegségre (diabetes mellitus) is jellemző lehet a fáradtság mint tünet. Az egészségesen táplálkozó, helyesen edző, és éjszakánként jól alvó futók is mielőbb forduljanak orvoshoz, amennyiben edzés után túl fáradtnak érzik magukat. Az orvost tájékoztatni kell arról, hogy milyen gyógyszereket szed, mert egyes gyógyszerek okozhatnak fáradékonyságot. Például az antihisztaminok mellékhatásaként is jelentkezhet fáradékonyság. Az antihisztaminok számos pollenallergia ellenes szer hatóanyagai. Illetve vannak olyan antidepresszánsok is, amelyek szedése során szintén fáradtság jelentkezhet.

    Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak testi, hanem lelki problémák is vezethetnek fokozott fáradtsághoz. Sok futó, aki állandóan fáradtnak érzi magát, burn out szindrómában szenved, aminek oka a mindennapok során elszenvedett sokféle terhelés, sokan közülük az edzések során is túl sokat követelnek maguktól, és ezt a terhet érthető módon nem bírja sem a test, sem a lélek.

    Összegzés

    • Ha edzés után a normálisnál jobban elfárad, fel kell deríteni a háttérben álló okokat!
    • Azok a futók, akik edzés után szokatlanul fáradtnak érzik magukat, gondolják át étkezési és folyadékfogyasztási szokásaikat, edzésprogramjukat, és szükség esetén változtassanak, javítsák a hibákat!
    • A túlzott fáradtság oka lehet testi-, lelki betegség és bizonyos gyógyszerek mellékhatása is.

    Olvasson tovább! Gyakran érzi fáradtnak magát? - Mi lehet az oka?

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; joggen-online.de
    Lektorálta: Magyar Sporttudományi Társaság

    Módosítva: 2020.06.14 19:03, Megjelenés: 2017.04.21 14:50
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Gyakran érzi fáradtnak magát? - Mi lehet az oka?

    A fáradtság fogalma orvosilag nehezen definiálható, a fáradtság szubjektív, mindenki másképp éli meg. A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátterében betegségek is állhatnak.

    Hogyan jógázzunk otthon biztonságosan?

    Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, hiszen nemcsak testileg, hanem mentálisan is feltölti az embert. A rendszeres gyakorlásnak számos jótékony hatása van, azonban vannak olyan mozzanatok, amikre különösen figyelnünk kell, hogy helyesen végezzük. Melyek ezek?

    Tanácsok aktív szabadidős sportolóknak a kijárási korlátozás idejére

    Most még olyanok is elkezdtek mozogni, akik eddig teljesen inaktív életet éltek, de mi a helyzet azokkal, akiknek korábban is szerves részét képezte az életüknek a sportolás? Mit tehet egy aktív szabadidős sportoló, akinek megszűntek a korábbi sportolási lehetőségei?

    Miért vagyok mindig fáradt?

    A tartós fáradtság igen komoly probléma, ami nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet. A kimerültség lehetséges okairól dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus és dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta beszélt az Alvás Világnapja kapcsán.

    A fáradékonyság lehetséges okai

    A fáradékonyság az egyik leggyakoribb ok, amivel a betegek az orvoshoz fordulnak. Minden ötödik ember szokatlan mértékben érzi magát fáradtnak, és minden tizedik ember szenved krónikus fáradtságban. Bármelyik korosztályt érintheti, bár gyermek- és időskorban kevésbé gyakori.

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    A fáradtság tíz lehetséges oka

    Gyakran érzi úgy, hogy teljesen kimerült? Nincs ereje semmihez, folyton álmos és nem tudja, mi lehet az oka? Gondolta volna, hogy az esetek nagy részében az életmódod a bűnös? Íme, tíz gyakori ok, amely fáradtságot okozhat.

    A fáradtság ellenszere a testedzés?

    Mikor valakit teljesen letaglóz a fáradtság, a legutolsó dolog, ami eszébe jut, hogy tornázzon. Azonban újabb kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres, alacsony intenzitású gyakorlatok segítenek energiával feltölteni mindazokat, akik teljesen kimerültnek érzik magukat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.