Csonttörést okozhatnak egyes savcsökkentők?

MTI
megjelent:

A refluxbetegség esetében hosszú ideig, valamint nagy mennyiségben alkalmazott protonpumpagátló típusú savcsökkentők növelhetik a combnyaktörés, valamint a csukló- és a csigolyatörés kockázatát.

A refluxbetegségnél fellépő gyomorégés csillapítására protonpumpagátlókat és egyéb szereket is alkalmaznak. Mint az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA közleménye rámutat, kutatások tanúsága szerint a protonpumpagátlók hosszas, egy éven túli szedése vagy nagy dózisokban történő alkalmazása növelheti a csonttörések kockázatát. Ennek fényében "átcímkézik" a gyógyszereket, feltüntetve a lehetséges kockázatot.

"Mivel ezeket a készítményeket igen sokan szedik, nagyon fontos figyelmeztetni a közvéleményt a veszélyről" - hangsúlyozta Joyce Korvick, az FDA gasztroentorológiai készítményekért felelős részlegének helyettes vezetője. Mint hozzátette, az orvosoknak fontolóra kell venniük, hogy a protonpumpagátlók alacsonyabb dózisokban vagy rövidebb ideig történő szedése nem adekvát megoldás-e a beteg számára, szem előtt tartva, vajon a gyógyszerek alkalmazásának haszna meghaladja-e a potenciális veszélyeket.

Refluxbetegség esetében a gyomor savas tartalma rendszeresen visszakerül valamilyen mértékben a nyelőcsőbe, felmarva annak a nyálkahártyáját. A betegség egyik leggyakoribb tünete a gyomorégés, amely a szegycsont mögötti égető fájdalomérzetként jelentkezik. A betegség kialakulásában a szakértők nagy szerepet tulajdonítanak a nyelőcső alsó záróizmának, amely a gyomortartalom visszafolyását hivatott meggátolni: normál esetben összehúzódásakor a nyelőcsőben keletkező nyomás nagyobb, mint a gyomorban lévő, így reflux nem jön létre.

A protonpumpagátlók olyan gyógyszerek, amelyek megakadályozzák a gyomorban a sejthártyákban lévő csatornák működését: e struktúrákon keresztül jutnak a savasságot okozó hidrogénionok, azaz protonok a gyomorba, a gyomorban lévő káliumionok pedig a sejtbe, vagyis kicserélődnek. A készítmények a pumpa működését, egyúttal a gyomor savtermelő képességét gátolják.

Lásd még A protonpumpagátlók hosszú távú használatának kockázatai

(MTI)

Cikkajánló

Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.