• Csonttörést okozhatnak a savlekötők?

    Szerző: MTI

    A refluxbetegség esetében hosszú ideig, valamint nagy mennyiségben alkalmazott savlekötők növelhetik a combnyaktörés, valamint a csukló- és a csigolyatörés kockázatát.

    A refluxbetegségnél fellépő gyomorégés csillapítására protonpumpagátlókat és egyéb szereket is alkalmaznak.

    Hirdetés

    Mint az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA közleménye rámutat, kutatások tanúsága szerint a protonpumpagátlók hosszas, egy éven túli szedése vagy nagy dózisokban történő alkalmazása növelheti a csonttörések kockázatát. Ennek fényében "átcímkézik" a gyógyszereket, feltüntetve a lehetséges kockázatot.

    "Mivel ezeket a készítményeket igen sokan szedik, nagyon fontos figyelmeztetni a közvéleményt a veszélyről" - hangsúlyozta Joyce Korvick, az FDA gasztroentorológiai készítményekért felelős részlegének helyettes vezetője.

    Mint hozzátette, az orvosoknak fontolóra kell venniük, hogy a protonpumpagátlók alacsonyabb dózisokban vagy rövidebb ideig történő szedése nem adekvát megoldás-e a beteg számára, szem előtt tartva, vajon a gyógyszerek alkalmazásának haszna meghaladja-e a potenciális veszélyeket.

    Refluxbetegség esetében a gyomor savas tartalma rendszeresen visszakerül valamilyen mértékben a nyelőcsőbe, felmarva annak a nyálkahártyáját. A betegség egyik leggyakoribb tünete a gyomorégés, amely a szegycsont mögötti égető fájdalomérzetként jelentkezik. A betegség kialakulásában a szakértők nagy szerepet tulajdonítanak a nyelőcső alsó záróizmának, amely a gyomortartalom visszafolyását hivatott meggátolni: normál esetben összehúzódásakor a nyelőcsőben keletkező nyomás nagyobb, mint a gyomorban lévő, így reflux nem jön létre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A protonpumpagátlók olyan gyógyszerek, amelyek megakadályozzák a gyomorban a sejthártyákban lévő csatornák működését: e struktúrákon keresztül jutnak a savasságot okozó hidrogénionok, azaz protonok a gyomorba, a gyomorban lévő káliumionok pedig a sejtbe, vagyis kicserélődnek.

    A készítmények a pumpa működését, egyúttal a gyomor savtermelő képességét gátolják.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.05.26 17:02
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A gyomorfekély kialakulásának okai és tünetei

    A gyomorfekély (ulcus ventriculi) a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély mélységben a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti.

    Reflux mellett szabad sportolni?

    Számos tanulmány igazolta, hogy a refluxbetegségben szenvedők ritkábban sportolnak, mert a panaszaik átmenetileg fokozódhatnak. Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk. Mire érdemes odafigyelni, ha továbbra is rendszeresen szeretne mozogni?

    Ritkul, törik? Tegyen a csontritkulás ellen!

    A csontritkulás sokáig tünetmentes, ám már a korai szakaszban is szűrhető és kezelhető. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint a megfelelő terápiákkal és életmóddal az életminőség jelentősen javítható.

    A refluxbetegség kezelése

    A refluxbetegség egy olyan klinikai állapot, mely során a gyomortartalom a nyelőcsőbe, ritkábban magasabbra, a garatba, esetleg kis cseppecskék belélegzése útján a tüdőbe jutva különböző tüneteket, betegségeket hoz létre.

    Fáradásos csonttörés: Tünetek és a gyógyulás esélyei

    Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelés következtében a csont állományában úgynevezett mikrosérülések keletkeznek, melyek a csont részleges vagy teljes töréséhez vezetnek. Ilyenkor a csontátépülés zavart szenved, a csontlebontó folyamatok kerülnek előtérbe, azaz az oszteoklasztok aktivitása dominál.

    A csuklótörés és kezelése

    A csuklótörés az egyik leggyakrabban előforduló csonttörés. Többnyire trauma, baleset miatt következik be csuklótörés, mikor hirtelen esés kapcsán a teljes test súlya a csuklóra nehezedik. A csuklótörés kezelése függ a törés súlyosságától, valamint meghatározza a beteg életkora.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások