• Az Asperger-szindróma és tünetei

    Szerző: WEBBeteg - Orémuszné Kertész Tímea, pszichológus

    Az Asperger-szindrómát, amelynek diagnosztikai elemei közé tartozik a szociális válaszkészség hiánya, a mások iránti teljes érdektelenség, a zárkózottság, még napjainkban sem tudják helyesen értelmezni, diagnosztizálni a szakemberek.

    1944-ben Hans Asperger írta le először a kórképet, s fogalmazta meg, hogy a rendellenességre jellemző bizonyos viselkedési formák a szülők, főként az apák között szintén megfigyelhetők voltak. A tünetegyüttest sokan az autizmus enyhébb formájának tartják.

    Dr. Asperger szerint

    „a patológiás állapot kialakulásának hátterében feltehetően genetikai vagy neurológiai okok állnak, nem pedig pszichológiai vagy környezeti tényezők.”

    A pszichológusok, az orvosok, a pedagógusok, a szülők még napjainkban is meglehetősen tapasztalatlanok, tájékozatlanok főként a nők esetében megfigyelhető autisztikus zavart és az Asperger-szindrómát illetően, ezért sajnos a vizsgált személyt gyakran félrediagnosztizálják. Becslések szerint az Asperger-szindrómások 30-50 százaléka nincs diagnosztizálva. A fiatal korban hiperaktívnak, figyelemzavarosnak kikiáltott gyerekek az esetek nagy részében valójában Asperger-szindrómások.

    Hirdetés

    Asperger-szindróma és epilepszia

    Gyakori kérdések Epilepszia és Asperger-szindróma lehetséges-e együttesen? Ha vizsgálnak valakit epilepsziával, akkor kiderül-e az Asperger-szindróma is?

    Dr. Kalóczkai Andrea, ideg- és lélekgyógyász válasza az Orvos válaszol rovatban

    Az Asperger-szindróma tünetei

    A szindróma általános jellemzője az átlagos vagy átlagon felüli intelligencia, a szegényes kommunikáció, gyenge kapcsolatteremtő készség, szemkontaktus kerülése, a szabályokhoz, a megszokott rutinhoz való görcsös ragaszkodás, a feszült idegállapot és/vagy depresszió, az aprólékos beszéd, az ingerek feldolgozásának nehézsége, a megtapadt gondolkodási sémák. Az ezzel élők nem tudják értelmezni a testbeszédet, a gesztusokat, vagy rendszeresen rosszul értelmezik azokat.

    Az Asperger-szindróma az újabb pszichiátriai meghatározás szerint az ún. autisztikus spektrum egyik kategóriája az autisztikus zavar és az ún. átható fejlődési zavar mellett. Az autisták és az Asperger-szindrómások közös vonása, hogy merev belső szabályrendszerükhöz görcsösen ragaszkodnak, a közösségi lét íratlan szabályaival folyamatosan összeütközésbe kerülnek. Ez számos nehézséget okoz számukra a közösségben, iskolában.

    Ön tudta?

    A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak az autizmusra utaló tünetek.

    Autizmus és Asperger-szindróma

    Az autizmussal szemben az Asperger-szindrómások esetében életkoruknak megfelelően fejlődik a kognitív funkció, normálisak a viselkedési minták, nem jellemző a megkésett beszédfejlődés sem.

    Az autizmus esetén az agy szociális interakciókért és kommunikációs képességekért felelős területének normálistól eltérő fejlettségéről beszélhetünk. A másokkal való kapcsolatteremtés, a környező világ felfedezése a zavarban szenvedők számára nehezített.

    Esetenként agresszív, vagy önsebző viselkedési formák is megfigyelhetők, jóllehet jóval gyakoribb a beszűkültség, a depresszió, a túl- vagy alulingereltség, az evészavar és az izolált magatartás. Előfordulhat bizonyos esetekben a látás, a hallás, az érintés, a szaglás és az ízlelés fokozott érzékenysége is.

    Bővebben Autizmus: a bezárt világ - Részletesen az autizmusról

    Gyakrabban fordul elő a férfiaknál autisztikus zavar

    A férfiakhoz képest a nők között ritkábban előforduló autisztikus zavar lehet az oka, amiért az Asperger-szindróma női formáját kevésbé tudják azonosítani. A hagyományos felfogás szerint az Asperger-zavarban szenvedő fiatal lány visszahúzódó, gátlásos, az iskolában kitűnően viselkedik; szülei bizonyára túlzásokra hajlamos, fiús szemléletű, mélabús, zárkózott, merev, depressziós, feszült, esetleg perfekcionista emberek lehetnek.

    Asperger, a bécsi gyermekorvos hasonló magatartást észlelt gyermekek egy csoportjánál, akiknek szociális érettsége, gondolkodó képessége elmaradt a korcsoportjukhoz képest, s akik esetében a szociális készségek életkortól függetlenül meglehetősen szokatlan formában működtek. Megfigyeléseiben a szociális készségek hiányáról, a kapcsolatteremtés, a kommunikáció, az érthető beszéd deficitje mellett az egocentrizmusról, az érdeklődés beszűkültségéről, az emocionális megnyilvánulások kontrollálatlanságáról, az empátiás képesség éretlenségéről tett említést.

    A megfigyelt gyermekek beilleszkedési gondokkal, tanulási nehézségekkel küszködtek, jellemzően nyelvi- és kommunikációs nehézségeik voltak, motoros tevékenységeik ismétlési kényszerre utaltak, érzelmi labilitás és éretlenség jellemezte őket.

    Híres Asperger-szindrómások

    (A felsorolásban szerepelhetnek olyan személyek is, akikről nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy Asperger-szindrómások voltak, mivel saját korukban nem létezett szakmailag megalapozott diagnosztikai eljárás.)
    • Albert Einstein a relativitáselmélet megalkotója, fizikai Nobel-díjat kapott a fotoelektronikus hatás területén végzett munkásságáért. A Nobel-díj átadási ceremónián Einstein zokni nélkül jelent meg. Az autisták és az Asperger-szindrómások furcsa szokásai közé sorolható, hogy bizonyos textíliákra rendkívül érzékenyek; atipikus viselkedésük furcsaságai közt, saját kis világukban látszólag elveszve élnek. Az Asperger-szindrómás gyermekek számára nem kis nehézséget okoz a megfelelő zokni megtalálása, ami a lábujjaknál nem irritálja őket. 

    • Bonaparte Napóleon köztudottan félt a macskáktól, kedvelte a matematikusok és a fizikusok társaságát, humanista gondolkodásúakat nem tűrt meg maga körül. Szerinte a humanisták csak bajt okoznak. Inasainak feladatai közé tartozott, hogy betörjék az új csizmát számára.
     Valószínűleg nehézségei lehettek a beilleszkedéssel, a hozzá hasonló intellektuális és személyes adottságokkal rendelkezők társaságát részesítette előnyben. Feltehetően vissza-visszatérő, alaptalan félelmek gyötörték, hiperszenzitív volt bizonyos lábbelik viselésekor és az őt körülvevő személyeket illetően.

    • Nagy Péter cár állítólag meggyilkolta felesége szeretőjét, s arra „kényszerítette az asszonyt, hogy szeretője fejét alkoholban tartósítva hálószobájában őrizze”. A kiszámíthatatlan, irracionális hangulatok, érzelmi kitörések, hisztériás rohamok nem ritkák a vizsgált személyek között. 

    • Leonardo da Vinci tizenkét éven át festette a Mona Lisa ajkait, s míg egyik kezével írt, a másikkal képes volt rajzolni.

    • Vincent van Gogh öngyilkosságot követett el. A depresszió gyakori kísérő tünete az Asperger-szindrómának, s így a szuicid gondolatok, kísérletek a betegség velejárói lehetnek.

    Az Asperger-szindróma kezelési lehetőségei¹

    A szindróma (orvosi, pszichológiai-pszichiátriai társadalom általi) megértésének és felismerésének nehézsége hibás diagnózishoz és a problémás fiatalok megfelelő kezelésének elmaradásához vezethet. Felismert zavar esetén a következő szempontok és lehetőségek állnak rendelkezésre:

    Asperger-szindróma - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    • a szociális képességek fejlesztése;

    • kognitív viselkedésterápia a stresszkezelés javítására, aminek az is célja, hogy csökkentse a félelmeket és fegyelmezze a robbanásszerűen kitörő érzelmeket, így mérsékelve a hajlamot a kényszeres és az ismételt rutinokra;

    • az olyan kísérő betegségek gyógyszerelése, mint a depresszió;

    • foglalkozások a szenzoros integráció és a mozgáskoordináció fejlesztésére;

    • szociális és kommunikációs fejlesztés, beszédterápia, a pragmatika fejlesztése a beszélgetés elkezdésére és befejezésére;

    • támogatás és segítségnyújtás a szülőknek, különösen az otthon használt viselkedéstechnikák bevezetésében.

    Olvasson tovább!

    Forrás: WEBBeteg
    Szakértőnk: Orémuszné Kertész Tímea, pszichológus
    További forrás: [1] - A National Institiute of Neurological Disorders and Stroke alapján

    Módosítva: 2019.11.02 15:05, Megjelenés: 2017.08.28 13:11
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Anorexia - Hogyan tud a család segíteni? Hogyan tudjuk a családot segíteni?

    A családterápia a fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében. Az anorexia kialakulásához több - biológiai, egyéni és családi - tényező együttes jelenléte járul hozzá. A család sokat segíthet ennek a közösen megfejtendő rejtélynek a megoldásában. Ha a család hadra fogható és a családtagok készek felelősséget vállalni a kreatív együttgondolkodás jegyében, az azt jelenti, hogy a leghatékonyabb erőforrást sikerült mozgósítanunk.

    A testsúlymérésről az evészavarok kezelésében

    Az anorexia kezelésében (történjen az járóbeteg-ellátás vagy kórházi kezelés formájában) a testsúly rendszeres és következetes ellenőrzése elengedhetetlen.

    Asperger-szindróma tesztje - A pszichiáter válaszol

    Van-e az Asperger-szindrómára valamilyen elfogadott teszt? Hol találhatnék ilyet? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.