• Szexszomnia: szex öntudatlanul

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

        Ebben a ritka betegségben szenvedő betegek alvás közben létesítenek szexuális viszonyt, ám másnap nem emlékeznek a történtekre. A betegség viszonylag jól kezelhető különböző generikus antidepresszánsokkal.

        A betegség tulajdonképpen az alvajárásnak egy sokkal „fejlettebb” változata, mely magába foglalja a teljes szexuális aktust (előjátéktól az utójátékig), egyetlen fontos kivétellel: a betegek nincsenek tudatában annak, hogy mit tesznek, és felébredve nem emlékeznek a történtekre.

        Hirdetés

        Noha már korábban is találkoztak az alvás közbeni szex esetével, az Amerikai Alvástudományi Akadémia csak 2005-ben kezdett el a szexszomniával foglalkozni. A betegség felismerését megnehezíti, hogy annak kényes volta miatt a betegek, illetve partnereik szégyellik megemlíteni. Az orvosok által nyilvántartott esetek mennyisége csak töredéke a szexszomniával foglalkozó internetes lapok névtelenségbe burkolózó betegeinek regisztrációs számának.

        Az alvás fázisai

        1. éber alvás (amikor álomba merül az ember),
        2. könnyű alvási periódus (az a szakasz, melyben a legtöbbet töltjük),
        3. mély alvás (rendkívül lassú agyhullámok jellemzik),
        4. legmélyebb alvási fázis (ebből a legnehezebb felébreszteni valakit, ezen a szinten fordul elő az alvajárás),
        5. REM, álom fázis (itt fordul elő az alvás közbeni szex).

        Szexuális fantáziálás és szexszomnia

        A szexszomnia nem összekeverendő a szexuális álmokkal. Az álmok az alvási fázis olyan szakaszában jönnek létre, mikor a test nagyrészt tehetetlen, míg az alvás közbeni szex a mélyalvást követő fázisban, mikor a test már szabadabban mozog.

        Az álmokra általában vissza tudunk emlékezni, ám az alvás közbeni szexre akkor kerül sor, mikor az agy azon része, mely a magasabb rendű gondolatokért, tetteink elbírálásáért felelős, inaktív, de a primitív életfunkciókat (evés, szex) irányító rész éber. Olyan ez, mintha valahol ébrenlét és alvás között történne.

        Az alvásnak öt szakaszát különböztetik meg a szakemberek. Az egészséges ember minden fázison átesik, ám a szexszomniások megrekednek egy időre az ötödik fázisnál. Problémás esetekben az alvajárás keveredik a szexszomniával. Ilyenkor bármi, ami mély alvást válthat ki (alkohol, altató) csak tovább ront a helyzeten.

         

        Noha a betegség komikusan hangzik, és rengeteg komikus esetet is von magával, veszélyes. Nemcsak a beteg, hanem partnetre számára is, hiszen őt a beteg fél akaratán kívül is bántalmazhatja, megerőszakolhatja.

        „Minden csak álom volt...”

        Általában a beteg ugyan érzi, hogy valami nincs rendben, ám meg van győződve arról, hogy minden csak álom volt. Nem is ébrednek fel egészen addig, míg valami olyan nem történik, ami nem illik bele ebbe az erotikus „álomba” (pl: kutyaugatás, vekkercsörgés).

        A szexszomnia jól kezelhető a különböző generikus antidepresszáns készítményekkel, noha a betegség kutatása még gyerekcipőben jár, s az orvosok sincsenek teljesen tisztában a kiváltó okokkal. Úgy tűnik, a szexszomnia genetikai úton öröklődik, de stressz, depresszió és alkoholizmus is kiválthatja.

        Forrás: WEBBeteg 
        Cs. K., fordító; Newsweek
        Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

        Módosítva: 2019.07.17 20:36, Megjelenés: 2017.05.17 18:56
      • Cikkajánló

        Herpesz

        Herpesz

        Szponzorált tartalom

        Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

        Hüvelyszárazság

        Hüvelyszárazság

        Szponzorált tartalom

        A szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció okai.

        Hogyan lehet minőségi idő a kényszerű szabadságból?

        Emberek millióit tartja fogságban, kényszerhelyzetben a több hete eluralkodott koronavírus-világjárvány. Ez az állapot mindenki számára nagyon megterhelő, mentálisan, lelkileg és fizikailag is.

        Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

        Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

        Az éjszakai felriadás a stressz jele is lehet

        Ha Ön is tapasztalta már, hogy felriad az éjszaka közepén, szíve hevesen ver, pulzusa szapora, és szinte kiugrik az ágyból, akkor nagy valószínűséggel túl sok stressz éri a mindennapokban, és feldolgozatlan problémái vannak. Az ilyen éjszakai felriadások nagyon megkeserítik a tőlük szenvedők életét.

        Ezt idézheti elő napjaink népbetegsége: a stressz

        A stressz nem csak a dolgozó emberek betegsége, nem kíméli a fiatalokat és az időseket sem. Eleinte szervezetünk még képes kompenzálni a túlhajszoltságot, de hosszú távon a stresszes életmódnak súlyos következményei lehetnek.

        Relaxáció a hétköznapokban - Az autogén tréning módszere és alkalmazása

        Mi ez a módszer? Kik számára ajánlott és kiknek nem? Hogyan és mennyi idő alatt sajátítható el? Hogyan néz ki a gyakorlatban? Mit nyerhetünk vele hosszú távon?

        Stressz és hajhullás: Van összefüggés?

        A hirtelen hajhullás a háttérben meghúzódó egészségügyi problémára is utalhat, de a stressz is okozhat hajhullást.

        A stressz következményei

        A stressz nem egyszerűen nem tesz jót, hanem számos negatív hatása van az egészségre. A legveszélyesebb a tartós stressz.

        A stressz és a kardiológiai problémák

        Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó okaként - sok más tényező mellett - a stresszt emelik ki.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.