Élet a mélyben - A föld alatt rekedt bányászok mindennapjai

Dr. Diószegi Judit
szerző: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter - WEBBeteg
megjelent:

2010. augusztus 5-én 33 bányász rekedt a föld alatt az Atacama-sivatagban található San José-i réz-és aranybányában Chilében. A szerencsétlenséget túlélő munkásoknak sikerült eljutniuk a 700 méter mélyen található menedékhelyre. A mentési munkálatok már folynak, azonban a legoptimálisabb becslések szerint is csak november végére várható, hogy a felszínre tudják hozni őket.

Bár minden segítséget megkapnak, amit a körülmények engednek, de a bezártság és a még kiszabadulásig tartó hosszú idő mellett a környezeti körülmények sem kedveznek a bányászok egészségi állapotának. A hőmérséklet 30 Celsius fok állandóan, emellett pedig a páratartalom 88 százalékos. Az emberi közérzet függ a levegő nedvesség tartalmától, ugyanis, ha a test nem tud megfelelő módon párologtatni, még füllesztőbbnek éljük meg az adott hőmérsékletet, mint az valójában. Komfortérzetünk 60 százalék körüli páratartalom esetén valósul meg. A szűk hely, sötét, nedves körülmények emellett pedig többféle betegség kialakulásának is kedveznek.

Pszichés kórképek:

  • Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban
    Az általános vélekedés szerint a nappali levegője ideálisan 21 °C hőmérsékletű. A hálószobában legkellemesebb a 18-19 °C, de kisgyermekeknél, kiváltképpen csecsemőknél ennél egy-két fokkal magasabb hőmérséklet kívánatos. Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban>>
    Depresszió: Érthető módon, aki ilyen, igencsak nehéz helyzetbe kerül, nem tölti napjait jókedvűen. A szűk, sötét, zárt hely, ahol még több hónapon át kell élnie a katasztrófa túlélőinek, hajlamosít a depresszió kialakulására. Emellett még igen hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a bányászok ismét láthassák a napvilágot. Többen összezárva élnek nem túl kellemes körülmények között, ahonnan nincs egyelőre menekvés, nem láthatják még szeretteiket, családtagjaikat hosszú ideig. A kialakult depresszió nem csupán a hangulatra, közérzetre van negatív hatással, hanem ronthatja az alvást, étvágyat, étkezést.
  • Poszttraumás stressz zavar: olyan személyeknél alakulhat ki, akik valamilyen súlyos tragédiát éltek át, mely lelki feldolgozása nehéz. Ebben az esetben az érintett álmaiban újra és újra átéli a korábban vele történteket, fél, hogy megismétlődik a trauma, mindennapjait, gondolatait kitölti ez a korábbi esemény.
  • Szorongás: mely számos pszichés és testi tünetben nyilvánulhat meg és azután is fennállhat, miután a bányászokat már a felszínre menekítették.

A mentési munkálatok befejezte után mindenképpen szükség lesz pszichiátriai utógondozásra, pszichoterápiára, esetleg gyógyszeres kezelésre is a munkások, de valószínű, hogy hozzátartozóik esetében is.

Világos-sötétség, azaz cirkadián ritmus alakulása:

Belső, az ún. „cirkadián” ritmusunk kapcsolódik a sötétség-világosság napszaki ingadozásához. Ez szabályozza az esti lefekvést, éjszakai alvást. Azonban ha hosszabb ideig állandó sötétségnek van valaki kitéve, akkor ez a ritmus felborul. Ilyenkor az egyébként 24 órás ritmus eltolódik, hosszabb vagy rövidebb lesz annál, minden egyes sötétségben eltelt nappal. Tehát eltérés alakul ki a valódi nappali ciklushoz képest.

Testi betegségek

  • A túlzott párásodás kedvez a háziporatka és a penészgomba megjelenésének
    A penészgomba és a háziporatka egészségkárosító hatását számos vizsgálat igazolta. Az Annals of Allergy, Asthma and Immunology folyóiratban közölt kutatásban a University of Cincinnati orvosai is kimutatták, hogy a magas páratartalmú lakásokban a penészgomba hatására nőtt a gyermekek körében a visszatérő, ziháló légzés gyakorisága. A levegő ideális relatív páratartalmának mértéke 40-60 százalék. A lakások száraz levegőjétől a légutak kiszáradhatnak, köhögés léphet fel, komfortérzetünk csökken, nő a légúti fertőzések kockázata. A túl magas páratartalom falgombásodást okozhat és hozzájárul a háziporatka elszaporodásához. A nyugati típusú társadalmakban a zárt térben eltöltött időarány elérheti a 95 százalékot, így különösen fontos, hogy az otthonokban, munkahelyeken megfelelő minőségű levegőt lélegezzünk be.
    A túlzott párásodás kedvez a penészgomba megjelenésének>>
    Hőkimerülés veszélye akkor áll fenn, ha a nagy meleg okozta túlzott izzadás nagy mennyiségű folyadékvesztést okoz és nem áll rendelkezésre megfelelő folyadékpótlás. Ebben az esetben fáradtság, nyugtalanság, gyengeség jelentkezik kezdetben, majd ha nem érkezik segítség, akkor keringési zavar, sokk alakulhat ki. Szerencsére a bányászkatasztrófa túlélőit időben felfedezték és megfelelő mennyiségű és minőségű itallal, étellel látják el őket folyamatosan.
  • Bőrbetegségek: A nedves környezet hatásainak csökkentése végett a férfiak az orvosaik által küldött speciális fehér védőnadrágot viselnek és a nedves föld helyett kis szőnyegeken alszanak. Azonban az állandó hőség és nagy páratartalom miatt mindannyiuknál bőrbetegségek jelentek meg. Sajnos ez a környezet melegágya az ilyen jellegű problémáknak. Ugyanakkor a fertőzéseket az eddig elszenvedett apróbb sérülések is elősegítik. Az infekciókra kapnak antibiotikumot és védőkrémeket, illetve juttattak le számukra gumicsizmákat is, hogy megelőzzék a nyílt sebek kialakulást, melyeken keresztül a kórokozók a fertőzött bőrfelszínről szervezetükbe kerülhetnének. Egyikük cukorbetegségben szenved, az ő esetében még veszélyesebb lehet az ilyen jellegű probléma. Ugyanis diabeteszes betegeknél az egyik szövődmény, hogy kisebb hámsérülések is komoly, igen nehezen gyógyuló sebeket okoznak, melyek súlyosabb szövődményekhez is vezethetnek. Az említett bányászt rendszeresen ellátják inzulinnal.
  • Légzőszervi problémák súlyosbodhatnak, illetve új panaszok is jelenhetnek meg. Már fennálló asztma esetében rosszabbodhat a beteg állapota. Túl magas páratartalom következtében allergiás tünetek jelenhetnek meg.
  • Fokozott fertőzésveszély miatt már oltóanyagot is jutattak a mélybe. A szűk, zárt élettér miatt nagy a veszélye az olyan betegségek kialakulásának, mint a diftéria és tetanusz. Ezért szükséges a vakcinák használata, mely megelőzi ezen betegségek kialakulását. Szerencsére arra van lehetőség, hogy a férfiak biológiai szükségleteiket egy külön alagútban végezzék el, ahonnan a víz a bánya felé folyik el.
  • Napfény hiánya következtében az emberi szervezetben D-vitamin hiány alakul ki. Ugyanis ennek a vitaminnak a képződéséhez szükséges a természetes fény. Ilyen esetben, felnőttekben csontlágyulás jelenhet meg. Ezért fontos, hogy a bányászok megfelelő étrendben, illetve vitaminpótlásban részesüljenek.
  • Túl magas páratartalom kedvez a reumás megbetegedések kialakulásának. Megfelelő mozgás mennyiségének hiánya az izomgyengeséghez, székrekedéshez vezethet.
A mélyben vesztegelő chilei bányászok bőrbetegséggel küzdenek
A mentők antibiotikumokkal és gyógykenőcsökkel igyekeznek segíteni a mélyben rekedt chilei bányászokon, akik a meleg, párás levegő hatására bőrbetegségeket kaptak. Mind a 33 bányász szenved valamilyen bőrbetegségben vagy többfélében is a 30 Celsius-fokos hőmérséklet és a 88 százalékos páratartalom miatt. A fertőzések veszélyessé válhatnak, tekintve, hogy legkorábban november végén tudják őket felhozni a 700 méteres mélységből. Ilyen körülmények között az is nagy kockázattal jár, ha nyílt seb keletkezik rajtuk, ezért óvatosságra intik őket a mentők. A legnagyobb veszélybe az a bányász kerülhet, aki cukorbeteg, mert egy esetleges bőrfertőzés súlyos szövődményeket okozhat nála. Ő inzulint kap a felszínről azóta, hogy van kapcsolat a bányászokkal.
(MTI)

A mentési munkálatok befejeztéig, éppen az előbbiekben részletezett kórképek miatt nagy odafigyelést igényel a bányában rekedt munkások pszichés és testi állapotának megfelelő, körültekintő és rendszeres követése. A lehetséges betegségek kialakulásának megelőzésére ugyanúgy nagy hangsúlyt kell fektetni, mint a már kialakult betegségek szakszerű kezelésére. Mindez, pedig nagy kihívás elé állítja a közreműködő orvoscsoportot, hiszen személyes, közvetlen terápiára nincs lehetőség.

(WEBBeteg - Dr. Diószegi, Judit)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.