"Depis vagyok!" - Hol kezdődik orvosi értelemben a depresszió?

MTI
megjelent:

Nem igaz, hogy a magyar depressziós nép, legfeljebb az, hogy rosszul működik az önértékelési képessége, ez befolyásolja negatívan egészségi állapotát. Az irigység, a gyűlölet, az ellenségeskedés előbb-utóbb kikezdi a lelki egyensúlyt, a harmónia felbomlik és megjelenik a betegség.

A leghosszabb hónap, a január egy napja, 23-a lett a depresszió világnapja. Depis vagyok - naponta gyakran halljuk olyanoktól, akik rossz kedvük igazolására ismételgetik a divatos szavakat, így becézve pestiesen a depressziót.

Csakhogy a depresszió nem azonos a rossz kedélyállapottal. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO megállapítása szerint is sokkal súlyosabb betegségről van szó, mint például a diabétesz vagy az asztma.

Genetikai hajlam, vagy környezeti hatások?

A betegség gyakran halmozódik egyes családokban. A szakértők szerint létezik rá genetikai érzékenység, amit különböző környezeti tényezők (stressz, testi betegség) fokozhatnak.
A depresszió főbb tényezők >>

Az egyik leggyakoribb pszichiátriai kór a magyar lakosság 15-20 százalékát érinti, és bármely életkorban, élethelyzetben jelentkezhet lelki és testi gondokat okozva, az egész életvitelt érintve. A szomorúság, a hangulatváltozás önmagában még nem depresszió, ahhoz járul az álmatlanság, a fogyás, az étvágytalanság, a szédülés, a rosszullét, a bűntudat és öngyilkossági hajlam.

A SOTE Magatartástudományi Intézetének kutatói Kopp Mária vezetésével a lakosság romló életminőségével, a boldogság hiányával hozzák összefüggésbe a depresszió terjedését. Fásultak, örömtelenek az emberek.

Krónikus stressz és depresszió

Mit jelent a pszichoszomatika?
A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. A pszichoszomatikus orvoslás a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely a megbetegedések keletkezésében, lefolyásában és kezelésében figyelembe veszi a testi, lelki és társadalmi kölcsönhatásokat.
Mit jelent a pszichoszomatika?>>

A rossz anyagi körülmények, a kilátástalanság mind kiváltója a depresszív állapotnak, amihez az állandó stressz is hozzájárul.

Az emberek nem készültek fel a fogyasztói társadalom kihívásaira, az anyagi javak megszerzéséért folyó küzdelemben szinte minden más háttérbe szorul.

Kopp Mária viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy a fejlett társadalmakban, ahol az életfeltételek sokkal jobbak, nem boldogabbak az emberek ezzel egyenes arányban, mert nem képesek alkalmazkodni a civilizációs életvitelhez, az új kihívásokhoz.

A modern, rohanó világ történései nehezen kiszámíthatók, bizonytalanság, betegség, társadalmi lemaradás sújtja az embereket, akik képtelenek eligazodni, úrrá lenni a gondokon. A következmény: krónikus stressz és depresszió.

Bár a szakember szerint a pozitív stresszre szükség van, hiszen az doppingol, előrevisz, lelkesít. A krónikus stressz viszont kilátástalansághoz, depresszióhoz vezet.

A kutatás szerint a lakosság 30 százaléka - ha nem is depressziósnak, de - lelkileg diszharmonikusnak tekinthető, és ez az állapot mindenképpen aggodalomra ad okot.

Stresszkezelés 6 pontban

A testi tünetek kezelésén túl törekedni kell a stressz állapot felismerésére és a stresszor megkeresésére.

  • Fel kell ismerni a változtatás szükségességét: El tudjuk-e távolítani a stresszort? El lehet kerülni? Tudjuk-e csökkenteni a stresszor behatásának idejét és erősségét? Tudunk-e új célt kitűzni?
  • Csökkenteni kell a stresszre adott emócionális reakció intenzitását: Nem reagálunk-e túlságosan?
    Próbáljunk meg úgy tekinteni a stresszre, mint egy olyan helyzetre, amelyet meg kell oldani, s nem olyanra, amely le akar győzni! Ne kérdezzük: mi lett volna, ha?......
  • Meg kell tanulni, gyakorolni a stresszre adott fizikai és érzelmi reakció mérséklését: Fizikai módszerek alkalmazása:
    -mély lélegzés, izomlazítás
    -zene terápia
    -gyógyszer(ek), feszültségoldók
  • Erősíteni kell a test fizikai állapotát („fit”, edzett állapot):
    - Mozgás: kerékpár, úszás, „jogging”, séta stb.
    - Dohányzás elhagyása, kávézás csökkentése
    - Több, jobb, rendszeres alvás
  • Törekedni kell az érzelmi állapot stabilitására:
    - Társasági kapcsolatok kiépítése, fejlesztése
    - Reális célok kitűzése, önismeret fejlesztése

Környezeti hatások, fénytelen napok

Talán kevesen gondolják, de még az időjárás is nagyban befolyásolja a depresszióra való hajlamot, a szakemberek nem véletlenül különböztetnek meg úgynevezett téli depressziót.

A depresszió tünetei

Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak! Figyelmeztető jelek >>

A genetikai hajlamon kívül a környezeti hatások, biológiai és pszichológiai tényezők együttesen váltják ki ezt a betegséget.

A depresszió az agy biokémiai egyensúlyzavarán alapuló betegség, amelyről nem tehet az ember. Kezelhető kórról van szó.

Az antidepresszánsok kezdetben igen jó hatással vannak a betegre, a gyógyszer és a pszichoterápia együtt rendszerint meglehetősen gyors és kedvező eredményt hozhat.

A kezeletlen depresszió veszélyei: öngyilkosság, alkoholizmus

Öngyilkosság
Az öngyilkosságra készülők 75-80 százaléka beszél előtte tettéről. A meghalási szándék kifejezése egyben segélykérést is jelent. Öngyilkosság, hogyan előzhető meg?>>

A kezeletlen depresszió viszont krónikussá válhat, és ez már igen nagy veszély, mert alkoholizmusra, öngyilkosságra hajlamosít.

A súlyos és tartós depresszió következtében a beteg elveszítheti állását, és az amúgy is önértékelési zavarokkal küszködő ember még inkább belesüllyed a depresszió labilis, romboló állapotába.

A betegnek külső segítségre is szüksége van a család, a környezet részéről.

A "szedd össze magad", "ne búslakodj" féle buzdítások semmit nem érnek.

A pánikbetegség és tünetei
A pánikroham hirtelen kezdődik, általában 10 percen belül eléri a tetőfokát és körülbelül fél órán keresztül tart. Sokféle formában jelentkezhet. Előfordul, hogy órákon keresztül, vagy akár egy napig is tart, elvonulása után pedig az elszenvedő fáradtnak, kimerültnek érzi magát. A pánikbetegség és tünetei >>

A negatív életszemlélet a betegség része, és csak akkor múlik el, ha a gyógyszer hatni kezd. Addig sok türelem, odafigyelés segíthet kihúzni őt a negatív érzelmi állapotból.

Szerencsés eset, ha a beteg önmaga is képes segíteni magán.

Ha hajlandó kimozdulni a négy fal közül, sétálni a friss levegőn, programokat csinálni, télen, a sötét, szürke napokon fényterápiát alkalmazni, szaunába menni, aromaillatosítókat helyezni a lakásba, étrendjét színesen összeválogatni a szó valódi értelmében színes zöldségek, gyümölcsök beiktatásával.

Az önértékelési képesség és a depresszió kapcsolata

A depresszió világjelenség, közel 500 millió embert érint a Földön. Nem igaz, hogy a magyar depressziós nép, legfeljebb az, hogy rosszul működik az önértékelési képessége, ez befolyásolja negatívan egészségi állapotát.

A depresszióról a WEBBetegen!

Az irigység, a gyűlölet, az ellenségeskedés előbb-utóbb kikezdi a lelki egyensúlyt, a harmónia felbomlik és megjelenik a betegség.

Érzelmi világunk stabilizálása rendkívül fontos, ha önerőből nem megy, szakember segítségét kell kérni hozzá.

Akarni kell legyőzni a depressziót, mert a félelem, a kétely, az állandó bizonytalanság lehetetlenné teszi az élet örömeinek élvezését, a boldog családi és közösségi együttlétet.

Erre figyelmeztet január 23., a depresszió világnapja. E nap akár jelkép is lehet, hiszen új év kezdete van, a remény, a tervezés időszaka, a megújulás, a tavasz ígéretes közelsége, az előrevivő gondolatok megfogalmazásának kedvező ideje.

Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?
Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?
A depresszió a hangulatzavarok egyik legismertebb formája. Élete során az emberek 15%-át, egy adott pillanatban pedig a lakosság 2-2.5 százalékát érinti körülbelül. Minden pszichiátriai zavar tünetek együtteséből áll, vagyis itt is többféle tünet együttes jelenlétére van szükség a pontos diagnózishoz. Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem? >>

(MTI/WEBBeteg)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.