• "Depis vagyok!" - Hol kezdődik orvosi értelemben a depresszió?

    Szerző: MTI

    Nem igaz, hogy a magyar depressziós nép, legfeljebb az, hogy rosszul működik az önértékelési képessége, ez befolyásolja negatívan egészségi állapotát. Az irigység, a gyűlölet, az ellenségeskedés előbb-utóbb kikezdi a lelki egyensúlyt, a harmónia felbomlik és megjelenik a betegség.

    A leghosszabb hónap, a január egy napja, 23-a lett a depresszió világnapja. Depis vagyok - naponta gyakran halljuk olyanoktól, akik rossz kedvük igazolására ismételgetik a divatos szavakat, így becézve pestiesen a depressziót.

    Hirdetés

    Csakhogy a depresszió nem azonos a rossz kedélyállapottal. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO megállapítása szerint is sokkal súlyosabb betegségről van szó, mint például a diabétesz vagy az asztma.

     

     Genetikai hajlam, vagy környezeti hatások?

    A betegség gyakran halmozódik egyes családokban. A szakértők szerint létezik rá genetikai érzékenység, amit különböző környezeti tényezők (stressz, testi betegség) fokozhatnak. 
    A depresszió főbb tényezők >>

    Az egyik leggyakoribb pszichiátriai kór a magyar lakosság 15-20 százalékát érinti, és bármely életkorban, élethelyzetben jelentkezhet lelki és testi gondokat okozva, az egész életvitelt érintve. A szomorúság, a hangulatváltozás önmagában még nem depresszió, ahhoz járul az álmatlanság, a fogyás, az étvágytalanság, a szédülés, a rosszullét, a bűntudat és öngyilkossági hajlam.

    A SOTE Magatartástudományi Intézetének kutatói Kopp Mária vezetésével a lakosság romló életminőségével, a boldogság hiányával hozzák összefüggésbe a depresszió terjedését. Fásultak, örömtelenek az emberek.

    Krónikus stressz és depresszió

     

     Mit jelent a pszichoszomatika?
    A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. A pszichoszomatikus orvoslás a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely a megbetegedések keletkezésében, lefolyásában és kezelésében figyelembe veszi a testi, lelki és társadalmi kölcsönhatásokat.
    Mit jelent a pszichoszomatika?>>

    A rossz anyagi körülmények, a kilátástalanság mind kiváltója a depresszív állapotnak, amihez az állandó stressz is hozzájárul.

    Az emberek nem készültek fel a fogyasztói társadalom kihívásaira, az anyagi javak megszerzéséért folyó küzdelemben szinte minden más háttérbe szorul.

    Kopp Mária viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy a fejlett társadalmakban, ahol az életfeltételek sokkal jobbak, nem boldogabbak az emberek ezzel egyenes arányban, mert nem képesek alkalmazkodni a civilizációs életvitelhez, az új kihívásokhoz.

    A modern, rohanó világ történései nehezen kiszámíthatók, bizonytalanság, betegség, társadalmi lemaradás sújtja az embereket, akik képtelenek eligazodni, úrrá lenni a gondokon. A következmény: krónikus stressz és depresszió.

    Bár a szakember szerint a pozitív stresszre szükség van, hiszen az doppingol, előrevisz, lelkesít. A krónikus stressz viszont kilátástalansághoz, depresszióhoz vezet.

    A kutatás szerint a lakosság 30 százaléka - ha nem is depressziósnak, de - lelkileg diszharmonikusnak tekinthető, és ez az állapot mindenképpen aggodalomra ad okot.

     

     Stresszkezelés 6 pontban

    A testi tünetek kezelésén túl törekedni kell a stressz állapot felismerésére és a stresszor megkeresésére. 

    • Fel kell ismerni a változtatás szükségességét: El tudjuk-e távolítani a stresszort? El lehet kerülni? Tudjuk-e csökkenteni a stresszor behatásának idejét és erősségét? Tudunk-e új célt kitűzni?
    • Csökkenteni kell a stresszre adott emócionális reakció intenzitását: Nem reagálunk-e túlságosan?
     Próbáljunk meg úgy tekinteni a stresszre, mint egy olyan helyzetre, amelyet meg kell oldani, s nem olyanra, amely le akar győzni! Ne kérdezzük: mi lett volna, ha?......
    • Meg kell tanulni, gyakorolni a stresszre adott fizikai és érzelmi reakció mérséklését: Fizikai módszerek alkalmazása:
     -mély lélegzés, izomlazítás
     -zene terápia
     -gyógyszer(ek), feszültségoldók
    • Erősíteni kell a test fizikai állapotát („fit”, edzett állapot):
     - Mozgás: kerékpár, úszás, „jogging”, séta stb. 
     - Dohányzás elhagyása, kávézás csökkentése
     - Több, jobb, rendszeres alvás 
    • Törekedni kell az érzelmi állapot stabilitására:
     - Társasági kapcsolatok kiépítése, fejlesztése
     - Reális célok kitűzése, önismeret fejlesztése

    Környezeti hatások, fénytelen napok

    Talán kevesen gondolják, de még az időjárás is nagyban befolyásolja a depresszióra való hajlamot, a szakemberek nem véletlenül különböztetnek meg úgynevezett téli depressziót.

     

     A depresszió tünetei

    Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak! Figyelmeztető jelek >>

    A genetikai hajlamon kívül a környezeti hatások, biológiai és pszichológiai tényezők együttesen váltják ki ezt a betegséget.

    A depresszió az agy biokémiai egyensúlyzavarán alapuló betegség, amelyről nem tehet az ember. Kezelhető kórról van szó.

    Az antidepresszánsok kezdetben igen jó hatással vannak a betegre, a gyógyszer és a pszichoterápia együtt rendszerint meglehetősen gyors és kedvező eredményt hozhat.

    A kezeletlen depresszió veszélyei: öngyilkosság, alkoholizmus

     

     Öngyilkosság
    Az öngyilkosságra készülők 75-80 százaléka beszél előtte tettéről. A meghalási szándék kifejezése egyben segélykérést is jelent. Öngyilkosság, hogyan előzhető meg?>>

    A kezeletlen depresszió viszont krónikussá válhat, és ez már igen nagy veszély, mert alkoholizmusra, öngyilkosságra hajlamosít.

    A súlyos és tartós depresszió következtében a beteg elveszítheti állását, és az amúgy is önértékelési zavarokkal küszködő ember még inkább belesüllyed a depresszió labilis, romboló állapotába.

    A betegnek külső segítségre is szüksége van a család, a környezet részéről.

    A "szedd össze magad", "ne búslakodj" féle buzdítások semmit nem érnek.

     

     A pánikbetegség és tünetei
    A pánikroham hirtelen kezdődik, általában 10 percen belül eléri a tetőfokát és körülbelül fél órán keresztül tart. Sokféle formában jelentkezhet. Előfordul, hogy órákon keresztül, vagy akár egy napig is tart, elvonulása után pedig az elszenvedő fáradtnak, kimerültnek érzi magát. A pánikbetegség és tünetei >>

    A negatív életszemlélet a betegség része, és csak akkor múlik el, ha a gyógyszer hatni kezd. Addig sok türelem, odafigyelés segíthet kihúzni őt a negatív érzelmi állapotból.

    Szerencsés eset, ha a beteg önmaga is képes segíteni magán.

    Ha hajlandó kimozdulni a négy fal közül, sétálni a friss levegőn, programokat csinálni, télen, a sötét, szürke napokon fényterápiát alkalmazni, szaunába menni, aromaillatosítókat helyezni a lakásba, étrendjét színesen összeválogatni a szó valódi értelmében színes zöldségek, gyümölcsök beiktatásával.

    Az önértékelési képesség és a depresszió kapcsolata

    A depresszió világjelenség, közel 500 millió embert érint a Földön. Nem igaz, hogy a magyar depressziós nép, legfeljebb az, hogy rosszul működik az önértékelési képessége, ez befolyásolja negatívan egészségi állapotát.

      A depresszióról a WEBBetegen!


    Az irigység, a gyűlölet, az ellenségeskedés előbb-utóbb kikezdi a lelki egyensúlyt, a harmónia felbomlik és megjelenik a betegség.

    Érzelmi világunk stabilizálása rendkívül fontos, ha önerőből nem megy, szakember segítségét kell kérni hozzá.

    Akarni kell legyőzni a depressziót, mert a félelem, a kétely, az állandó bizonytalanság lehetetlenné teszi az élet örömeinek élvezését, a boldog családi és közösségi együttlétet.

    Erre figyelmeztet január 23., a depresszió világnapja. E nap akár jelkép is lehet, hiszen új év kezdete van, a remény, a tervezés időszaka, a megújulás, a tavasz ígéretes közelsége, az előrevivő gondolatok megfogalmazásának kedvező ideje.

     

     Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?
    Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?
    A depresszió a hangulatzavarok egyik legismertebb formája. Élete során az emberek 15%-át, egy adott pillanatban pedig a lakosság 2-2.5 százalékát érinti körülbelül. Minden pszichiátriai zavar tünetek együtteséből áll, vagyis itt is többféle tünet együttes jelenlétére van szükség a pontos diagnózishoz. Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem? >>

    (MTI/WEBBeteg)

    Módosítva: 2014.08.22 12:11, Megjelenés: 2014.08.22 12:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Nem lát élesen?

    Nem lát élesen?

    Dr. Árvay Anita

    Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)

    Szkizofréniával küzd?

    Szkizofréniával küzd?

    Szponzorált tartalom

    Hogyan lehet teljes életet élni ezzel a betegséggel? Tanácsok a sorstársaknak. (x)

    Téli depresszió - Amikor minden nehezebben megy

    Ismét itt van a téli depresszió tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb hónapok elé néznek, de a legtöbb ember csak azt hangoztatja, hogy viszolyog a téltől. Valaki messze, meleg tájakra vágyik, néhányan viszont el is kezdik megszervezni az egzotikus utazást.

    A depresszió alternatív kezelési lehetőségei

    Az alternatív gyógyászati termékekkel kapcsolatban általános szabály, hogy a gyógyszerekkel történő lehetséges kölcsönhatásuk miatt használat előtt tájékoztassa orvosát!

    A depresszió kezelése

    Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás lehetőségek.

    Visszatérő depresszió - Mit tehetünk ellene?

    A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi értelemben ennél jóval többről van szó.

    Mikortól érezhető az antidepresszív készítmények hatása?

    A depresszió kezelése során szedett hangulatjavító szerek hatása már rövid idő elteltével megmutatkozik, s a tünetek csökkenést mutatnak. Milyen jelek utalhatnak a kezelés sikerességére, s miért különösen fontos a napi bioritmus helyreállítása depresszióban szenvedő betegek esetében? Az alábbiakból mindezt megtudhatja.

    Pszichés krízis – Az „ablakpárkány szélén” áll az ország

    Noha jelentős pénzhiánnyal küzd a lélekgyógyászat, nincs pénz a legolcsóbb, és az egyik leghatékonyabb gyógymódra, a pszichoterápiára. A szakemberek az időigényes beszélgetés helyett egyre gyakrabban választják a gyógyszeres kezelést, ami a betegeknek olykor súlyos károkat okozhat, az E-Alapnak pedig komoly kiadásokat jelent.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.