• Az anorexia kezeléséről dióhéjban

    Szerző: Dr. Major Adrienne - anorexiabulimia.hu

    Az anorexia kezelésében a hazai gyakorlati irányelveket követjük, melyek a nemzetközi ajánlásokkal összhangban, a bizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében készültek.

    Az anorexia pszichiátriai zavar, fontos pszichológiai háttértényezőkkel, ugyanakkor a testsúlyhiány miatt különböző testi tünetekkel, akár súlyos szövődményekkel jár. Ennek megfelelően az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal: a pszichoterápia valamilyen formája nélkülözhetetlen a kezelésben, a testi állapot követésével egy időben. Abban az esetben, ha az anorexia más pszichiátriai állapottal (pl. depresszióval) társul, indokolt lehet a gyógyszeres kezelés is.

    Egyre több érv szól amellett, hogy a kezelést érdemes a járóbeteg-ellátás keretei között végezni, minden esetben a család bevonásával. Súlyos esetben kórházi kezelés szükséges.

    Hirdetés

    Az anorexia veszélyes testi állapot

    A fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében a családterápia. Ennek tartama 18-20 ülés, ami általában többhónapos időszakot ölel fel. Ha a családterápiára nincs mód, egyéni pszichoterápia ajánlott. A felnőttek kezelésében egyéni pszichoterápiáknak (pszichodinamikus, interperszonális, kognitív viselkedésterápia) van a legnagyobb szerepük.

    Az anorexia veszélyes testi állapot, melyet rendszeres testsúlyméréssel ellenőrizni kötelező és bizonyos testi paraméterek ellenőrzése feltétlenül szükséges a szövődmények elkerülése érdekében.

    Kilenc igazság az evészavarokról

    1. igazság: Sok evészavaros egészségesnek látszik, mégis extrém módon beteg lehet.
    2. igazság: A családok nem hibáztatandók, s a betegek és a segítők legjobb szövetségesei lehetnek a kezelésben.
    3. igazság: Az evészavar diagnózisa egészségi krízist jelent, mely akadályozza a szokásos személyes és családi működést.
    4. igazság: Az evészavarok nem önként választott zavarok, hanem biológiailag megalapozott súlyos betegségek.
    5. igazság: Az evészavarok minden nemű, korú, etnikumú, testalkatú és testsúlyú, szexuális orientációjú és szocioökonómiai státuszú személyt érinthetnek.
    6. igazság: Az evészavarok mind az öngyilkosság, mind az orvosi szövődmények fokozott kockázatával járnak.
    7. igazság: A gének és a környezet fokozott kockázatot jelent az evészavarok kialakulásában.
    8. igazság: A gének önmagukban nem jósolják meg, kinek lesz evészavara.
    9. igazság: Lehetséges az evészavarokból való teljes felépülés. A korai felismerés és beavatkozás fontos.

    (Irányelvek és ajánlások az evészavarok kezelésében, Psychiatria Hungarica 2017, 32 (4) - Túry Ferenc, Szmuska Irena, Pászthy Bea, Purebl György)

    A testsúlymérés a testi állapot megítélésének legfontosabb módja. Az alultápláltság következtében különböző testi szövődmények léphetnek fel, ezért evészavar gyanújának felmerülésekor fontos a testi állapot vizsgálata (belgyógyászati kivizsgálás, laborvizsgálatok).

    Súlyos fogyás esetén a terápia elsődleges célja a testsúly helyreállítása, akár kórházi osztályon.

    Gyógyszeres kezelés abban az esetben indokolt csak, ha az anorexiával egyidejűleg depresszió tüneteit észleljük. Fontos tudni, hogy minden anorexiás beteg feszült, dacos, ingerült, de nem minden anorexiás beteg depressziós.

    Részletesen az anorexia kezeléséről

    (Dr. Major Adrienne, Belvárosi Evészavar Műhely - anorexiabulimia.hu)

    Módosítva: 2020.10.21 11:03, Megjelenés: 2020.10.21 11:03
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az anya- és az apakomplexusok hatásai a felnőtté váló utódokra

    Sokan élnek egész életükben azzal a feldolgozatlan lelki teherrel, hogy fiatalkorukban, majd a későbbiekben is képtelenek voltak önálló, egészséges önbizalommal, önbecsüléssel teli életet élni. Ennek egyik legfőbb oka, hogy szüleiktől nem megfelelő mintát kaptak a kiegyensúlyozott élethez. Nem feltétlenül elhanyagolásban volt részük a megoldatlan traumáikkal élőknek, hanem gyakorta túlféltésben, túlkényeztetésben, következetlen nevelésben, vagy épp hűvös, távolságtartó szülő-gyermek kapcsolatban cseperedtek.

    Az anyasebnek, az apasebnek gyógyulnia kell a stabil léthez

    Bizonyára sokan érezték már azt, hogy fiatalkorukban, majd a későbbiekben is képtelenek önálló életet élni, bennragadtak a szülők igényének kiszolgálásában, s bűntudatot éreznének, ha leválnának róluk. Sokan érzik azt, hogy egy anyát nem lehet magára hagyni, főként nem akkor, ha bajban van, ha beteg, ha kiszolgáltatott, magányos, lelkileg megerősítésre szorul. Nem szükséges ehhez fehér hajú, idős édesanyára gondolni.

    Anorexia - Hogyan tud a család segíteni? Hogyan tudjuk a családot segíteni?

    A családterápia a fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében. Az anorexia kialakulásához több - biológiai, egyéni és családi - tényező együttes jelenléte járul hozzá. A család sokat segíthet ennek a közösen megfejtendő rejtélynek a megoldásában. Ha a család hadra fogható és a családtagok készek felelősséget vállalni a kreatív együttgondolkodás jegyében, az azt jelenti, hogy a leghatékonyabb erőforrást sikerült mozgósítanunk.

    A testsúlymérésről az evészavarok kezelésében

    Az anorexia kezelésében (történjen az járóbeteg-ellátás vagy kórházi kezelés formájában) a testsúly rendszeres és következetes ellenőrzése elengedhetetlen.

    Anorexia: mi történik betegségtagadás esetén?

    Ha a szülők szembesítik a gyermeket a betegség valódi természetével, ellenállás, düh, dac lehet a válasz. Legyenek erre felkészülve. Az evészavar elfedheti a gyermek helyes reális helyzetértékelését: hiányos a betegségtudat.

    Az anorexia (anorexia nervosa)

    Az anorexia nervosa elnevezés valójában megtévesztő, mert szó szerint idegi eredetű étvágytalanságot jelent, noha a betegek - noha kórosan soványak - valójában nem vesztik el az étvágyukat. Mi hát az anorexia?

    Inverz anorexia, ortorexia nervosa - Különleges táplálkozási zavarok

    A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában - valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább.

    Nem csak a csontsoványak lehetnek anorexiásak!

    Nem csak a csontsovány tinik küzdenek életveszélyes étkezési zavarral - figyelmeztetnek a szakemberek. A kamaszkori drasztikus súlycsökkenés komoly figyelmeztető jele az anorexia nervosának, abban az esetben is, ha a beteg nem alultáplált.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Az urológus is csak ember
    Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
    Hüvelyfolyás és terhesség
    Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások