Az anorexia kezeléséről dióhéjban

Szerző: Dr. Major Adrienne - anorexiabulimia.hu

Az anorexia kezelésében a hazai gyakorlati irányelveket követjük, melyek a nemzetközi ajánlásokkal összhangban, a bizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében készültek.

Az anorexia pszichiátriai zavar, fontos pszichológiai háttértényezőkkel, ugyanakkor a testsúlyhiány miatt különböző testi tünetekkel, akár súlyos szövődményekkel jár. Ennek megfelelően az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal: a pszichoterápia valamilyen formája nélkülözhetetlen a kezelésben, a testi állapot követésével egy időben. Abban az esetben, ha az anorexia más pszichiátriai állapottal (pl. depresszióval) társul, indokolt lehet a gyógyszeres kezelés is.

Egyre több érv szól amellett, hogy a kezelést érdemes a járóbeteg-ellátás keretei között végezni, minden esetben a család bevonásával. Súlyos esetben kórházi kezelés szükséges.

Az anorexia veszélyes testi állapot

A fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében a családterápia. Ennek tartama 18-20 ülés, ami általában többhónapos időszakot ölel fel. Ha a családterápiára nincs mód, egyéni pszichoterápia ajánlott. A felnőttek kezelésében egyéni pszichoterápiáknak (pszichodinamikus, interperszonális, kognitív viselkedésterápia) van a legnagyobb szerepük.

Az anorexia veszélyes testi állapot, melyet rendszeres testsúlyméréssel ellenőrizni kötelező és bizonyos testi paraméterek ellenőrzése feltétlenül szükséges a szövődmények elkerülése érdekében.

Kilenc igazság az evészavarokról

  1. igazság: Sok evészavaros egészségesnek látszik, mégis extrém módon beteg lehet.
  2. igazság: A családok nem hibáztatandók, s a betegek és a segítők legjobb szövetségesei lehetnek a kezelésben.
  3. igazság: Az evészavar diagnózisa egészségi krízist jelent, mely akadályozza a szokásos személyes és családi működést.
  4. igazság: Az evészavarok nem önként választott zavarok, hanem biológiailag megalapozott súlyos betegségek.
  5. igazság: Az evészavarok minden nemű, korú, etnikumú, testalkatú és testsúlyú, szexuális orientációjú és szocioökonómiai státuszú személyt érinthetnek.
  6. igazság: Az evészavarok mind az öngyilkosság, mind az orvosi szövődmények fokozott kockázatával járnak.
  7. igazság: A gének és a környezet fokozott kockázatot jelent az evészavarok kialakulásában.
  8. igazság: A gének önmagukban nem jósolják meg, kinek lesz evészavara.
  9. igazság: Lehetséges az evészavarokból való teljes felépülés. A korai felismerés és beavatkozás fontos.

(Irányelvek és ajánlások az evészavarok kezelésében, Psychiatria Hungarica 2017, 32 (4) - Túry Ferenc, Szmuska Irena, Pászthy Bea, Purebl György)

A testsúlymérés a testi állapot megítélésének legfontosabb módja. Az alultápláltság következtében különböző testi szövődmények léphetnek fel, ezért evészavar gyanújának felmerülésekor fontos a testi állapot vizsgálata (belgyógyászati kivizsgálás, laborvizsgálatok).

Súlyos fogyás esetén a terápia elsődleges célja a testsúly helyreállítása, akár kórházi osztályon.

Gyógyszeres kezelés abban az esetben indokolt csak, ha az anorexiával egyidejűleg depresszió tüneteit észleljük. Fontos tudni, hogy minden anorexiás beteg feszült, dacos, ingerült, de nem minden anorexiás beteg depressziós.

Részletesen az anorexia kezeléséről

(Dr. Major Adrienne, Belvárosi Evészavar Műhely - anorexiabulimia.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anorexia - Hogyan tud a család...

A családterápia a fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében. Az anorexia kialakulásához több...

Megbélyegzés nélkül

A pszichiátriai ellátás, gondozás sikerére, és a mentális betegséggel élők életminőségére sokszor nem csak az állapot súlyossága, hanem a...

Anorexia: mi történik...

Ha a szülők szembesítik a gyermeket a betegség valódi természetével, ellenállás, düh, dac lehet a válasz. Legyenek erre felkészülve. Az evészavar...

Hogyan vegyük észre időben az...

Az evészavarok jellegzetesen rejtett betegségek. A mai kultúrában nehezebben vetik fel az anorexia gyanúját, mert a szóban forgó gyermek arra...

Az anorexia (anorexia nervosa)

Az anorexia nervosa elnevezés valójában megtévesztő, mert szó szerint idegi eredetű étvágytalanságot jelent, noha a betegek - noha kórosan soványak...

Inverz anorexia, ortorexia nervosa -...

A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában -...

Nem csak a csontsoványak lehetnek...

Nem csak a csontsovány tinik küzdenek életveszélyes étkezési zavarral - figyelmeztetnek a szakemberek. A kamaszkori drasztikus súlycsökkenés komoly...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.