• A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében

    Szerző: Dr. Major Adrienne - anorexiabulimia.hu

    Az evészavarok pszichiátriai zavarok, kezelésükben nélkülözhetetlen a pszichoterápiák valamilyen formája. A felnőttek kezelésében egyéni pszichoterápiáknak (pszichodinamikus, interperszonális, kognitív viselkedésterápia) van legnagyobb szerepük, míg a fiatal evészavaros betegek kezelésében egyéni pszichoterápia akkor jön szóba, ha valamilyen ok miatt nincsen lehetőség családterápiára.

    A kognitív-viselkedésterápia egyéni vagy csoportos keretek között végezhető, mely a változást azáltal célozza meg, hogy a beteg problémájának hátterében meghúzódó gondolkodási és viselkedésbeli zavarok azonosítását és korrekcióját kísérli meg.

    Az anorexiás betegek számára kidolgozott egyéni kognitív-viselkedésterápia az anorexia mögött meghúzódó téves értelmezések, a kórképet fenntartó hiedelmek és viselkedésminták azonosítását, és helyettük reálisabb helyzetértékelés és viselkedés kialakítását tűzi ki célul.

    Hirdetés

    Íme, egy lista azokról a területekről, amikre a kognitív viselkedésterápia során fókuszálunk az anorexiás betegekkel együttműködve:

    Betegségtudat és a gyógyuláshoz való motiváció kialakítása. Az anorexiás beteg betegségtudata sokszor hiányos, az anorexiás betegek az „itt és most”-ra összpontosítanak, és a pillanatnyi „betegségelőnyök” megnehezítik számukra, hogy reálisan lássák a helyzetüket. A motivációs gyakorlatok segítenek átgondolni, hogy mit vesz el a betegektől a betegség hosszú távon, így segítenek a változás iránti motiváció kialakításában.

    Önértékelés. Az anorexiás beteg hajlamos azonosítani önértékelését a soványsága fenntartásának eredményességével. A terápia egyik legfontosabb célja, hogy segítsen abban, hogy a beteg újra meghallja, észrevegye azokat a visszajelzéseket, melyek értékességét mutatják az élet számtalan területén.

    Azon hiedelmek felismerése és korrekciója, melyek a testképzavar és a súlygyarapodástól való rettegés fenntartásában szerepet játszanak. Az anorexiás betegek kövérnek tartják magukat, miközben mások alakját jól meg tudják ítélni. Az elhízástól való félelem, az elfogyasztott étel befolyásának túlértékelése a súlyukra mind gondolati torzítás következménye.

    Azon viselkedésminták felismerése, melyek a zavar fennmaradását, elmélyülését okozzák. Atestsúlymérés gyakran óriási szorongást okoz, ezért igyekeznek azt elkerülni vagy elzárkózni attól, hogy megtudják a testsúlyukat. Fontos, hogy értsék a betegek, hogy ez a viselkedés hozzájárul a zavar fennmaradásához és elkezdjenek lépésről lépésre újra barátkozni a mérleggel.

    Hatékony önérvényesítés kialakítása, kellemetlen érzelmek elfogadása. Gyakori jelenség anorexiás betegekben, hogy negatív érzelmeiket nem fogadják el, személyes igényeiknek nem adnak hangot és próbálnak mindenkinek megfelelni.

    Olyan gondolkodási minták azonosítása, melyek összefüggésben állnak az anorexia kialakulásával. Az anorexia mögött jellegzetes gondolkodási minták húzódnak meg: az apró részletek előnyben részesítése a nagyobb összefüggésekkel szemben, a tökéletességre törekvés az „elég jó” elfogadása helyett.

    A családi, baráti kapcsolatok helyreállítása. Az anorexiás betegek hajlamosak elszigetelődni, egyre jobban távol maradni a társas kapcsolatoktól. A társas kapcsolatok visszaépítése segít a motivációban, az önértékelés helyreállításában. Ez egy fontos viselkedésterápiás beavatkozás.

    Hogyan zajlik a terápia?

    Az anorexiás betegekkel partneri viszonyban dolgozunk együtt. Lépésről lépésre szoros együttműködésben feltárjuk az összefüggést az evéssel, a súllyal, testképpel, önmagukkal kapcsolatos gondolataik, valamint az evéssel, súlyméréssel, önérvényesítéssel kapcsolatos viselkedésük és a tüneteik között.

    Ehhez jelentős segítséget nyújt az ülések közötti egyéni munka: naplózás, levél- vagy esszéírás, vagy valamilyen viselkedésterápiás feladat végrehajtása. Ezen írások közben fontos felismerések születnek, a viselkedésterápiás feladatok elvégzése pedig segít leépíteni a káros, vagy felépíteni a hasznos viselkedésformákat.

    További cikkek az anorexia kezeléséről

    (Dr. Major Adrienne, Belvárosi Evészavar Műhely - anorexiabulimia.hu)

    Módosítva: 2020.10.27 11:03, Megjelenés: 2020.10.27 11:03
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az anyasebnek, az apasebnek gyógyulnia kell a stabil léthez

    Bizonyára sokan érezték már azt, hogy fiatalkorukban, majd a későbbiekben is képtelenek önálló életet élni, bennragadtak a szülők igényének kiszolgálásában, s bűntudatot éreznének, ha leválnának róluk. Sokan érzik azt, hogy egy anyát nem lehet magára hagyni, főként nem akkor, ha bajban van, ha beteg, ha kiszolgáltatott, magányos, lelkileg megerősítésre szorul. Nem szükséges ehhez fehér hajú, idős édesanyára gondolni.

    A krízist megélő emberek segélykiáltását komolyan kell vennünk!

    Sokan tapasztalták már, hogy családtagjuk, barátjuk, munkatársuk élete olyan krízishelyzetbe jutott, amiből egyedül nem láttak kiutat, és a korábbi, stabilnak tűnő személyiségéhez képest megváltozott a viselkedése. A depressziós állapot felé sodródó, az adott élethelyzetét kilátástalannak tartó emberek egyre inkább elzárkóznak a külvilágtól, leépítik a baráti kapcsolataikat is. Saját börtönük foglyai lesznek hatalmasodó és megoldatlannak tűnő terheikkel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Az urológus is csak ember
    Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
    Hüvelyfolyás és terhesség
    Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások