• A testsúlymérésről az evészavarok kezelésében

    Szerző: Dr. Major Adrienne - anorexiabulimia.hu

    Az anorexia kezelésében (történjen az járóbeteg-ellátás vagy kórházi kezelés formájában) a testsúly rendszeres és következetes ellenőrzése elengedhetetlen.

    Alapvető, hogy anorexia esetén a beteg tisztában legyen a testsúlyával. Legalább négy okot említhetünk, amiért a rendszeres testsúlymérés központi szerepet játszik:

    1. A beteg testi biztonsága érdekében.
      
    2. A rendszeres testsúlymérés megmutatja, hogy változnak-e az evési szokások.
      
    3. A testsúlyméréssel kapcsolatos szorongás és elkerülő viselkedés csökkentése.
      
    4. A testsúlymérés alapvető azoknak a hiedelmeknek a változásához, amelyek központi szerepet játszanak az evészavarokban. A betegek túlértékelik az elfogyasztott étel hatását a testsúlyukra, katasztrofizálják azt. A rendszeres testsúlymérés segít korrigálni ezeket a hiedelmeket. 
    Hirdetés

    Hogyan történjen a súlymérés? 3+1 aranyszabály követésével

    A testsúlymérés a testi állapot megítélésének legfontosabb módja és a változás indikátora, nagyon gyakran feszültséggel teli pillanat. Íme, három szabály és egy ajánlás a testsúlyméréshez:

    1. szabály: A testsúlymérés kétnaponta történjen, a napi testsúlymérés felesleges, természetes ingadozás mindig van.

    2. szabály: Fontos, hogy a testsúlymérés reggeli előtt, wc-használat után, minimális ruházatban történjen.

    3. szabály: Kiskorú járóbeteg esetén a szülők felelőssége a testsúlymérés. Gyakran van példa trükközésre (ezt nem a beteg, hanem az anorexiás kisördög teszi), ilyenkor érdemes naponta többször is megmérni a testsúlyt váratlan időpontokban.

    +1 ajánlás: a testsúlymérés gyakran feszültséggel teli  A szülő hajtsa végre higgadtan a mérést, ne kommentálja a gyarapodást vagy a súlyvesztést. Regisztrálja a testsúlyt és viselje el a gyermek indulatait.

    Több kórházi osztályon az az elv, hogy ott mérik meg a testsúlyt, mondván, hogy ez a feszültségteli aktus ne zaklassa fel a családot. De a szülők úgyis megtudják a mérés eredményét, mert joguk van hozzá, illetve az orvosnak kötelessége is megmondani a gyermek állapotának ezt a fontos jelzőszámát – így bizony semmi értelme annak, hogy órákat utazzanak egy formális testsúlymérés céljából. Ha gyermek nagyon nem akarja, hogy a szülei mérjék meg a testsúlyát, akkor persze utazzanak, várakozzanak stb.

    Olvasson tovább!

    (Dr. Major Adrienne, Belvárosi Evészavar Műhely - anorexiabulimia.hu)

    Módosítva: 2020.10.07 11:03, Megjelenés: 2020.10.07 11:03
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében

    Az evészavarok pszichiátriai zavarok, kezelésükben nélkülözhetetlen a pszichoterápiák valamilyen formája. A felnőttek kezelésében egyéni pszichoterápiáknak (pszichodinamikus, interperszonális, kognitív viselkedésterápia) van legnagyobb szerepük, míg a fiatal evészavaros betegek kezelésében egyéni pszichoterápia akkor jön szóba, ha valamilyen ok miatt nincsen lehetőség családterápiára.

    Az anorexia kezeléséről dióhéjban

    Az anorexia kezelésében a hazai gyakorlati irányelveket követjük, melyek a nemzetközi ajánlásokkal összhangban, a bizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében készültek.

    Anorexia - Hogyan tud a család segíteni? Hogyan tudjuk a családot segíteni?

    A családterápia a fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében. Az anorexia kialakulásához több - biológiai, egyéni és családi - tényező együttes jelenléte járul hozzá. A család sokat segíthet ennek a közösen megfejtendő rejtélynek a megoldásában. Ha a család hadra fogható és a családtagok készek felelősséget vállalni a kreatív együttgondolkodás jegyében, az azt jelenti, hogy a leghatékonyabb erőforrást sikerült mozgósítanunk.

    Anorexia: mi történik betegségtagadás esetén?

    Ha a szülők szembesítik a gyermeket a betegség valódi természetével, ellenállás, düh, dac lehet a válasz. Legyenek erre felkészülve. Az evészavar elfedheti a gyermek helyes reális helyzetértékelését: hiányos a betegségtudat.

    Az anorexia (anorexia nervosa)

    Az anorexia nervosa elnevezés valójában megtévesztő, mert szó szerint idegi eredetű étvágytalanságot jelent, noha a betegek - noha kórosan soványak - valójában nem vesztik el az étvágyukat. Mi hát az anorexia?

    Inverz anorexia, ortorexia nervosa - Különleges táplálkozási zavarok

    A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában - valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább.

    Nem csak a csontsoványak lehetnek anorexiásak!

    Nem csak a csontsovány tinik küzdenek életveszélyes étkezési zavarral - figyelmeztetnek a szakemberek. A kamaszkori drasztikus súlycsökkenés komoly figyelmeztető jele az anorexia nervosának, abban az esetben is, ha a beteg nem alultáplált.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások