• Anorexia - Hogyan tud a család segíteni? Hogyan tudjuk a családot segíteni?

    Szerző: Dr. Major Adrienne - anorexiabulimia.hu

    A családterápia a fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében. Az anorexia kialakulásához több - biológiai, egyéni és családi - tényező együttes jelenléte járul hozzá. A család sokat segíthet ennek a közösen megfejtendő rejtélynek a megoldásában. Ha a család hadra fogható és a családtagok készek felelősséget vállalni a kreatív együttgondolkodás jegyében, az azt jelenti, hogy a leghatékonyabb erőforrást sikerült mozgósítanunk.

    A serdülőkori anorexia kialakulásának hátterében nagyon gyakran felfedezhető valamilyen nehézség a serdülő önállósodási törekvésében, a családtól való leválás, függetlenedés folyamatában. Ilyenkor az anorexiának fontos pszichológiai üzenete van a családtagok, a környezet felé. A felszínen sok a dac, az ellenállás a családdal szemben. Fontos, hogy ezt ne indulattal kezeljük, hanem értsük meg a valódi pszichológiai jelentést.

    Ugyanakkor a kialakuló evészavar, az evés körüli hercehurca, az anorexiás fiatal törekvése a családi működés feletti kontroll megszerzésére tovább növeli a feszültséget a családban. Függetlenül attól, hogy a feszültség oka vagy következménye az evészavarnak és a dac a családtagoknak szól, mégis vagy éppen ezért a családtagok tudnak a legtöbbet segíteni a feszültségoldásban. Ez sokszor nehéz feladat.

    Ez is érdekelheti Anorexia: mi történik betegségtagadás esetén?

    Hirdetés

    Hogyan tudjuk a családot segíteni?

    A családterápiára érkező családtagok segítő szándékkal jönnek el. Amikor a család első alkalommal érkezik családterápiára, legtöbbször már nagy a feszültség a családban. Ez részben annak köszönhető, hogy hiába a jó szándék, mégsem tudnak célt érni. A családtagok gyakran aggódva figyelik, ahogy az anorexiás családtagjuk veszít a súlyából, így ösztönösen kínálgatják, noszogatják, megfőzik a kedvenc ételeit, de hiába. A sok terméketlen erőfeszítés idővel erős indulatokat vált ki, ami csak fokozza az anorexiás fiatal dacreakcióját. Ezért már az első találkozást megelőzően elküldünk a családoknak egy önsegítő kalauzt, melyet iránytűként használhatnak a feszültséggel teli pillanatok enyhítésére. Az önsegítő kalauz a leggyakrabban előforduló nehézségekkel való megküzdésben nyújt segítséget.

    Íme, a legfontosabb kérdések

    Érdemes-e biztatni evésre az anorexiás beteget? Nem, az anorexiás beteget senki ne biztassa evésre. A biztatás ellenállást vált ki nyílt formában vagy burkoltan (utána lemozogja, vagy egyéb módon megszabadul tőle).

    Kell-e rendszeresen mérni a testsúlyt? Igen. A testsúly ellenőrzése legyen központban az evésre biztatás helyett.

    Mi marad a biztatás helyett? A felelősség átruházása a gyarapodásért az anorexiás fiatalra és szeretetteli következetesség, erélyesség a szülők részéről.

    Kell-e számolni a kalóriákat? Semmi értelme, egyetlen dolog számít, a testsúly.

    Legyenek-e szabályok az evéssel kapcsolatban? Igen! Naponta 5 étkezés, 3 fő és 2 köztes étkezés. Az étkezések ideje legyen maximálva 30 percben.

    Mit tegyünk, ha a gyermek részéről provokatív viselkedést látunk? Ne hagyjuk, húzzuk meg a határt. Ez segítség a gyermeknek.

    Mi a szülő felelőssége? A szülő felelős a gyermek testi egészségéért, ezért kötelessége a súlymérés, szükség esetén a mozgáskorlátozás (iskola, edzés, egyéb programok).

    Hogyan reagáljunk helyesen a dacos megnyilvánulásokra? Semmiképp sem indulatosan, hanem higgadtan, megértően, következetesen.

    Miért nem mozoghat a gyermekem, hiszen attól jó étvágya lesz? Ez csapda, hiszen a mozgás ellenére nem gyarapodott a testsúly. A sporthoz testi erő szükséges, így amikor visszanyeri a beteg a testsúlyát, akkor folytathatja a sportot.

    A családtagok a legjobb szövetségeseink a terápiában

    Bizonyos esetekben az egyéni terápiában és az egyéb módszerekben is találhatnak segítséget, a család részvételének azonban többszörös lehet a hozadéka: nem csupán a beteg állapota javul, hanem a család is új feszültségoldó módszereket tanul meg. Ezért mondjuk azt, hogy az anorexiát közösen megfejtendő rejtélynek tekintjük, melynek megfejtésére szövetkezünk a beteggel és a családdal.

    Olvasson tovább!

    (Dr. Major Adrienne, Belvárosi Evészavar Műhely - anorexiabulimia.hu)

    Módosítva: 2020.10.13 10:03, Megjelenés: 2020.10.13 10:03
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Anorexia - Hogyan tud a család segíteni? Hogyan tudjuk a családot segíteni?

    A családterápia a fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében. Az anorexia kialakulásához több - biológiai, egyéni és családi - tényező együttes jelenléte járul hozzá. A család sokat segíthet ennek a közösen megfejtendő rejtélynek a megoldásában. Ha a család hadra fogható és a családtagok készek felelősséget vállalni a kreatív együttgondolkodás jegyében, az azt jelenti, hogy a leghatékonyabb erőforrást sikerült mozgósítanunk.

    A testsúlymérésről az evészavarok kezelésében

    Az anorexia kezelésében (történjen az járóbeteg-ellátás vagy kórházi kezelés formájában) a testsúly rendszeres és következetes ellenőrzése elengedhetetlen.

    Anorexia: mi történik betegségtagadás esetén?

    Ha a szülők szembesítik a gyermeket a betegség valódi természetével, ellenállás, düh, dac lehet a válasz. Legyenek erre felkészülve. Az evészavar elfedheti a gyermek helyes reális helyzetértékelését: hiányos a betegségtudat.

    Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

    Az evészavarok jellegzetesen rejtett betegségek. A mai kultúrában nehezebben vetik fel az anorexia gyanúját, mert a szóban forgó gyermek arra hivatkozik, hogy az osztálytársai, vagy a tv-ben látható modellek is vékonyak. Van azonban néhány olyan jel, amely evészavarra utal.

    Az anorexia (anorexia nervosa)

    Az anorexia nervosa elnevezés valójában megtévesztő, mert szó szerint idegi eredetű étvágytalanságot jelent, noha a betegek - noha kórosan soványak - valójában nem vesztik el az étvágyukat. Mi hát az anorexia?

    Inverz anorexia, ortorexia nervosa - Különleges táplálkozási zavarok

    A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában - valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább.

    Nem csak a csontsoványak lehetnek anorexiásak!

    Nem csak a csontsovány tinik küzdenek életveszélyes étkezési zavarral - figyelmeztetnek a szakemberek. A kamaszkori drasztikus súlycsökkenés komoly figyelmeztető jele az anorexia nervosának, abban az esetben is, ha a beteg nem alultáplált.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások