• A vitaminok károsíthatják a prosztatát

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

        Napi egy multivitamin tablettánál nagyobb mennyiség fogyasztása több mint 30%-kal növeli a férfiak esélyét a prosztatarák kialakulására - írja az Amerikai Rákkutató Intézet egyik tanulmánya.

        "Heti hét tablettánál nagyobb multivitamin fogyasztás 32%-kal növeli a prosztata-megnagyobbodás, és megkétszerezi a prosztatarák kialakulásának esélyét azokhoz képest, akik nem szednek multivitaminokat." - állítja Dr. Michael F. Leitzmann, a rákkutató intézet epidemiológiai és genetikai részlegének kutatója. "Másrészről azonban a napi egy multivitamin tabletta szedése nem okozott semilyen fajta prosztata elváltozást." - tette hozzá

        Hirdetés

        Az összefüggés a túlzott vitaminfogyasztás és a prosztatarák kialakulásának kockázata között erősebb volt azoknak a férfiaknak az esetében, ahol a családban már előfordult prosztatarák, illetve azoknál, akik egyenként szedték az olyan táplálék-kiegészítőket, mint a szelén, béta- karotin, cink. Mintegy 300 000 férfi multivitamin fogyasztási szokásait vizsgálták egy évre visszamenőleg, majd további hat évig kísérték figyelemmel egészségüket, különös tekintettel a különféle prosztata-elváltozásokra.

        Az összefüggés oka egyelőre még ismeretlen

        Sajnos még nem ismert, hogy mi váltja ki a túlzott vitaminfogyasztáskor a prosztatarákot, azonban egy, a kutatáshoz kapcsolódó tanulmány szerint fontos lehet, hogy a fent említett táplálék-kiegészítők jelentős része nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Ezáltal megkérdőjeleződik az antioxidánsok és vitamintabletták használatának egészségre gyakorolt jótékony hatása az általánosságban jól táplálkozó lakosság körében. Külön hangsúlyozzák az antioxidánsok túlzott fogyasztásával járó káros mellékhatások lehetőségét.

        Hasonló kutatások eredményei

        A fent említett kutatás alátámasztja a két évvel ezelőtt közzétett, szélesebb körben végzett kísérleti eredményeket. Abban mintegy félmillió férfit kísértek figyelemmel 18 éven át, és úgy találták, hogy a prosztatarák okozta halálozási arány jelentősen magasabb volt a multivitaminokat rendszeresen (havi 15 vagy több alkalommal) fogyasztók körében, mint a vitaminokat nem használók esetében.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A kockázati tényező abban a tanulmányban kisebb volt - átlagosan 7-12% az első négy év folyamán, és nem volt kimutatható csak az A, C és E vitamint szedők körében. A különbség talán annak tudható be, hogy a két tanulmány más lebontásban számolta a vitaminfogyasztást. Azon a tényen azonban ez nem változtat, hogy a multivitaminokat fogyasztó férfiaknál jelentősen nagyobb a prosztatarák kialakulásának kockázata.

        A megoldást az jelentheti, ha a különböző vitaminokat azok természetes formájában, zöldségekből, gyümölcsökből visszük be a szervezetbe. Azok a betegek és terhes nők, akiknél pótlás gyanánt szükséges a vitaminkészítmények használata, vigyázzanak, nehogy túladagolják az előírt napi mennyiséget!

        (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)
        Módosítva: 2010.10.14 17:13, Megjelenés: 2010.10.14 17:13
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Bélrák fiatalon

        Bélrák fiatalon

        MTI

        Egyre több a bélrákos megbetegedés a fiatal felnőttek körében.

        Bőrsérülés, horzsolás

        Bőrsérülés, horzsolás

        WEBBeteg - Szponzorált tartalom

        Sérülés bármikor érheti testünket, ezért jó, ha tudja, mit kell tenni ilyenkor. (x)

        Diéta vesekövesség esetén

        A vesekő kialakulhat minden olyan tényezőtől, amely befolyásolja a vizeletürítést, például a táplálék és ivóvíz összetétele, felszívódási zavarok, szomjazás, fokozott verejtékezés.

        A csontritkulás okai és rizikófaktorai

        Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

        C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

        A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.

        Ételek, amik fiatalosan tartanak

        Az alábbiakban felsorolt ételek és italok segítenek a szervezetnek megbirkózni az öregedés által jelentkező problémákkal. Építse be ezen ételeket mindennapi étrendjébe, így a szervezete extra vitaminokhoz, antioxidánsokhoz és egyéb olyan anyagokhoz juthat, melyek segítenek leküzdeni az életkorhoz köthető betegségeket.

        Antioxidánsok - Nagyobb mennyiségben ártalmas is lehet

        Az antioxidánsok – mint például a C- és E-vitamin – fogyasztása előnyére válik szervezetünknek. Egészen addig, amíg túlzásba nem visszük a bevitelt, onnan kezdve ugyanis vérünk oxigénszállítását akadályozzák, s az egésznek izmaink isszák meg a levét.

        Mik is azok az antioxidánsok?

        Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA