Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésLikopin

Tipus: Mikrotápanyag

Alapvető tudnivalók
A likopin a karotinoidok családjába tartozó molekula, antioxidáns hatású festékanyag, amelynek a paradicsom, a paprika, a vérnarancs is köszönheti élénk piros, vagy a grapefruit rózsaszínű színét.

Miben játszik szerepet?
Antioxidáns hatása miatt a likopin betegségmegelőző hatással rendelkezik számos daganatos megbetegedés (mindenekelőtt a prosztatarák) esetében, illetve jelentősen lelassítja a tumor fejlődését. Kutatások szerint ezen kívül az LDL koleszterin szintjének csökkentésén keresztül kedvezően hat a szívbetegségek kialakulásának elkerülésére is. A bőr lipokin tartalma jelenti továbbá az első védőfaktort a nap káros sugárzásai ellen, így fontos a bőr idő előtti öregedésének megelőzése szempontjából is.

Hiánya esetén
Hiánya esetén idő előtti bőröregedés tapasztalható, illetve (más antioxidánsok hiánya esetén) megnőhet a daganatos megbetegedések kockázata is.

Túladagolása
Nem ismert.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
Nem ismert.

Milyen táplálékokban található meg?
A likopin kisebb-nagyobb mennyiségben sok növényi élelmiszerben előfordul. A leggazdagabb forrás a paradicsom, a csipkebogyó, a görögdinnye és a vérnarancs.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés