• Rákmegelőzés - Európai Rákellenes Kódex

    Szerző: Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség

    Növekszik a rák előfordulása a WHO Európai Régiójában. Az Európai Rákellenes Kódex új kiadása 12 módszert ismertet, amelyek segítségével az emberek egészségesebb életmódra válthatnak, és egész Európában lendületet kaphat a rákmegelőzés. Február 4. a rákellenes világnap.

    Rákmegelőzés - Európai Rákellenes Kódex

    Mozogjunk az életünkért!

    Fél óra sport heti három alkalommal drasztikusan, 40 százalékkal csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. A mozgás a rák kezelésében is segít, az orvosok szerint ezt kellene támogatnia a betegkasszáknak. Mozogjunk az életünkért!>>

    Növekszik a rák előfordulása a WHO Európai Régiójában – a 2012-ben diagnosztizált új rákos esetek száma összesen 3,7 millió volt, míg ez a szám becslések szerint 2030-ra 25 százalékkal emelkedni fog, és eléri a 4,6 milliót.

    A növekedés mögött részben az egyre nagyobb létszámú idősödő népesség, részben egy sor különböző tényező áll, mint például a dohányzás és az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a testmozgás hiánya, a túlsúlyosság és az elhízás terjedése, a munkahelyen vagy a környezetben jelen lévő rákkeltő anyagoknak (pl. azbeszt, benzol, levegőszennyezés) való kitettség, sugárzás (pl. ultraibolya, környezeti radon), valamint bizonyos fertőzések (mint a hepatitisz B, a Helicobacter pylori vagy a humán papillomavírus fertőzés).

    A WHO minden év február 4-én népszerűsíti azokat a módszereket, amelyek segíthetnek enyhíteni a rák globális terhét. A „We can. I can.”, azaz „Mi képesek vagyunk rá. Én képes vagyok rá” mottóval megrendezésre kerülő rákellenes világnap 2016-ban azt a kérdést járja körül, hogyan veheti ki mindenki – együtt és egyénenként – a részét a rák globális terhének csökkentéséből.

    Hirdetés

    12 módszer a rák kockázatának csökkentésére

    A WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) megjelentette cselekvési kódexének új kiadását – ebben olyan intézkedések szerepelnek, amelyeket egyének tehetnek a rák megelőzéséért. A kormányzati politika és intézkedések támogatásával a kódex segíthet csökkenteni a rák előfordulását a Régióban.

    Nem csak tüdőrákot okozhat a dohányzás!

    Sok dohányos vélekedik úgy, hogy ha akarná, bármikor abba tudná hagyni a cigarettázást. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ez nem így van, a többség időről-időre visszaesik, okot ugyanis mindig lehet találni arra, hogy valakinek miért muszáj rágyújtania. Pedig van ok elég a füstölés abbahagyására. Nem csak tüdőrákot okozhat a dohányzás>>

    A kódex 12 módszert ismertet, amelyek segítségével az emberek egészségesebb életmódra válthatnak, és lendületet kaphat a rákmegelőzés. Becslések szerint Európában a rák okozta halálesetek mintegy fele elkerülhető lenne, ha mindenki követné a kódex ajánlásait.

    1. Ne dohányozzon. Ne fogyasszon semmiféle dohányterméket.

    2. Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté. Támogassa a füstmentes munkahely megteremtését célzó kezdeményezéseket.

    3. Tegyen az egészséges testsúly eléréséért.

    4. Iktassa napirendjébe a rendszeres mozgást. Minél kevesebb időt töltsön ülve.

    5. Táplálkozzon egészségesen: - Egyen sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. - Mértékkel fogyasszon magas kalóriatartalmú (sok cukrot vagy zsírt tartalmazó) ételeket, és kerülje a cukrozott italokat. - Kerülje a feldolgozott hústermékeket; mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú élelmiszereket.

    6. Ha bármilyen alkoholt fogyaszt, tartson mértéket. A rákmegelőzés szempontjából az a legjobb, ha egyáltalán nem iszik alkoholt.

    7. Óvakodjon a túlzott napozástól, különös tekintettel a gyermekekre. Használjon napvédő termékeket. Kerülje a szoláriumot.

    8. Munkahelyén kövesse az egészségügyi és biztonsági előírásokat, hogy óvja egészségét a rákkeltő anyagoktól.

    A mérsékelt alkoholfogyasztás is rákot okozhat

    A kevesebb mint napi két adag ital is növelheti a rák kifejlődésének a kockázatát, olyannyira, hogy az alkohollal kapcsolatba hozott rákbetegségek egyharmada mérsékelt szeszesital-fogyasztáshoz köthető - állapították meg amerikai kutatók, külön kiemelve a mellrákos elhalálozásokat, amelyek 15 százalékát kimutathatóan alkohol okozza. A mérsékelt alkoholfogyasztás is rákot okozhat>>

    9. Járjon utána, nincs-e kitéve otthonában a természetes, magas radonsugárzásnak. Tegyen intézkedéseket a radonsugárzás szintjének csökkentésére.

    10. Nőknek: Az anyák a szoptatással csökkenthetik a rák kockázatát. Ha csak teheti, szoptassa a csecsemőjét. A hormonpótló kezelések növelik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Korlátozottan alkalmazzon hormonpótló kezeléseket.

    11. Gondoskodjon róla, hogy gyermekei részt vegyenek az alábbi oltási programokban: Hepatitis B (újszülöttek) Humán papillomavírus (HPV) (lányok).

    12. Vegyen részt szervezett rákszűrő programokban: Vastagbélrák (férfiak és nők) Emlőrák (nők) Méhnyakrák (nők)

    Az Európai Rákellenes Kódexet rákspecialisták, tudományos kutatók és más szakértők állították össze annak érdekében, hogy jobban megismertessék az európai polgárokkal a rákmegelőzés hatékony módszereit. A kódex első kiadása 1987-ben jelent meg, a 4. kiadás alapjául szolgáló tudományos munkát pedig nemrégiben tették közzé.

    A változást elősegítő WHO szakpolitikák

    A WHO Európai Regionális Irodája egész Európában támogatja az országok azon erőfeszítéseit, hogy polgáraik körében lehetővé tegyék és népszerűsítsék az egészséges életmódot. A WHO Európai Regionális Irodája az elmúlt néhány évben számos cselekvési tervet dolgozott ki, amelyek segítik az országokat a rák kockázati tényezőinek hatékony kezelésében.

    • Elkészült a dohányzási útmutató (Tobacco Roadmap), amely támogatja az országokat a dohányzás visszaszorításáról szóló keretegyezmény végrehajtásában.
    • Az WHO Európai Regionális Irodája az alkoholfogyasztás csökkentése érdekében segít az országoknak egy 10, bizonyítottan hatékony gyakorlati intézkedésből álló lépéssort megvalósítani (például az alkoholtermékek adójának emelése, az alkoholreklámok betiltása).
    • Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     A 2015-2020 közötti időszak élelmiszerekről és táplálkozásról szóló európai cselekvési terve egy sor olyan politikára hívja fel a figyelmet, amelyek hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé teszik az egészségesebb élelmiszereket, és segítenek a fogyasztóknak egészségesebb döntéseket hozni, mint például az iskolai élelmiszerszabványok, az élelmiszerek tápértékét javító összetétel-változtatások, valamint a felhasználóbarát tápértékjelölő címkék.
    • A WHO Európai Régiójának a 2016-2025 közötti időszakra szóló testmozgási stratégiája olyan módszereket ismertet, amelyek révén a kormányzatok segíthetnek a testmozgást a mindennapi élet részévé tenni, például kerékpárutak építésével, valamint a kikapcsolódásra és aktív játékra alkalmas, biztonságos közterületek kialakításával.

    (Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség)

    Legutóbb frissült: 2016.02.04 16:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkohol: nincs biztonsággal fogyasztható mennyiség

    A Lancet brit orvosi hetilapban megjelent tanulmány szerzői azt elismerték, hogy a mérsékelt fogyasztás talán véd a szívbetegségekkel szemben, ám ez az előny nem akkora jelentőségű, mint a rák és más betegségek kockázatának emelkedése.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Zöldségekkel és gyümölcsökkel is fokozhatjuk a bőr napozás közbeni védelmét

    A narancssárga vagy piros zöldségek és gyümölcsök, valamint a sötétzöld zöldségek béta-karotin-tartalmuk miatt elősegíthetik a bőr napozás közbeni védelmét - mondta Veresné Dr. Bálint Márta főiskolai tanár. Ám a napvédő készítmények alkalmazása mindenképpen szükséges. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének vezetője hozzátette, enyhébb leégés esetén a bőr regenerációját támogathatjuk A-, C- és E-vitamint tartalmazó ételekkel.

    Kevesebb alkohol, erősebb csontok

    Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.

    Mire utal a naptej faktorszáma?

    A bőr rendelkezik saját védelmi rendszerrel, mely a napsugárzás káros hatásaival szembeni védelmet szolgálja, bizonyos ideig védi a bőrt a kivörösödéstől és a napégéstől. Felnőttként átlagosan 20 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül, ez persze függ a bőrtípusunktól és az UV sugárzás mértékétől is.

    Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

    A cigarettázás bizonyos szempontból szenvedélybetegségnek tekinthető. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is lehetséges, hogy a pöfékelő jelent kellemetlenséget a környezete számára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.