Csípőfájdalom fiatal felnőttkorban

Szponzorált tartalom
megjelent:

Akármilyen meglepő, de sajnos a fiatalabbak körében sem számít ritkaságnak a csípőfájdalom, de ez semmiképpen sem keverendő össze a derék fájdalmával! - hívja fel a figyelmet Dr. Forster-Horváth Csaba csípő- és térdspecialista. (x)

Mikor forduljunk csípő specialistához?

A csípőfájdalom egészen változatos helyzetekben jelentkezhet: futásnál, vagy más sporttevékenységeknél, úgymint jéghoki, foci, vízilabda, vagy bármilyen egyéb labdasport, illetve mellúszás lábtempója. Megjelenése azonban nem korlátozódik a sporttevékenységek körére, ugyanúgy előfordulhat ülő munkavégzés során is.

A fájdalmak csípőízületre specifikált gyógytorna hatására javulhatnak, sőt el is múlhatnak. Elmondható ugyanakkor, hogy a makacs csípőfájdalmat 2-3 hónap eredménytelen gyógytorna után mindenképpen érdemes részletesen kivizsgáltatni egy csípő specialistával.

Csípő ízület

A csípőfájdalom gyakran izomfájdalomnak tűnik és már 16 éves kortól jelentkezhetnek a tünetei - Forrás: shutterstock.com

Gyakran izomfájdalomnak tűnik

A csípő fájdalmat gyakran összekeverik az izomfájdalommal. Bár a fájdalom egészen gyakran izomból származónak tűnik, a kiváltó ok valójában a csípőízületben keresendő.

Ennek egyik viszonylag sűrűn előforduló oka a csípőízület valamilyen apróbb-nagyobb fejlődési rendellenessége, amely a porc idő előtti károsodásához vezet, amely már az artrózis (ízületi porckopás) előszobájának tekinthető.

Derékfájdalom vagy csípőizületi fájdalom?

Fontos a deréktáji panaszokat a csípőízület okozta fájdalmaktól elkülöníteni: a derekat érintő panaszok inkább hátul, az ágyéki gerinc környékén jelentkeznek. Ebben az esetben a kiváltó ok rendszerint a gerinc elváltozásaiból fakad.

Hasonló tüneteket a csípőízületi betegség is okozhat, de ilyenkor főleg ágyéki, combba sugárzó vagy oldalsó csípőtáji fájdalom jelentkezik.

A csípőízületi betegségek tipikus helye az ágyék és a comb felső harmadán található, amely hozzáértő szakember gondos vizsgálatával a sérvtől könnyedén elkülöníthető.

Már 16 éves kortól jelentkezhet csípőfájdalom

Fiatalok és középkorúak esetében (jellemzően 25 és 45 éves kor között jelentkezik erősebb tünetekkel) a csípőízületi fájdalmak leggyakoribb okát a csípő ütközéses (becsípődéses) szindrómája jelenti. A lakosság körében ennek gyakorisága mintegy három százalékra tehető (Kopec et al. 2020, JRheum).

A fájdalom másik viszonylag gyakori oka a csípő diszpláziából eredhet, amely egészen hasonló károsodást okoz a csípőízületben, mint az ütközéses szindróma. Emellett a Perthes-betegség, vagy a combfejelhalás is okozhat csípőtáji fájdalmakat, azonban ezek a kórképek lényegesen ritkábban fordulnak elő a magyar lakosság körében.

Összességében elmondható, hogy életük során mintegy az emberek negyedének kialakul valamikor tünetekkel járó csípőízületi kopása (Murphy L. B. et al. 2010, Osteoarthristis and Cartilage).

A csípő ütközéses (vagy becsípődéses) szindrómája

Ez a betegség még az orvosok körében is a viszonylag kevéssé ismert kórképek között szerepel, ezért csak ritkán gondolnak rá ágyéki, csípőtáji fájdalmak jelentkezésénél. Különösen nem tartják kézenfekvőnek, ha a beteg esetleg a fiatalabb korosztályba tartozik. Pedig ilyenkor még megelőzhető volna a baj!

A csípő kopása (arthrózis), vagy az izmok meghúzódása, esetleg a nyáktömlő gyulladása (bursitis) ennél sokkal ismertebbek, így gyakran ez a diagnózis, ami nem helytálló.

A csípő ütközéses szindrómájánál a fájdalom valódi jellege azonban másként merül fel: a kellemetlen fájdalom a csípő hajlításakor, forgatásakor, illetve az autóból történő be- és kiszálláskor, egy mélyebben elhelyezkedő felületre való leüléskor, felálláskor vagy éppen guggoláskor jelentkezik inkább.

Sportolás esetén a futás vagy a tenisz azonnal, vagy másnapra is előidézheti a panaszokat.

A csípő ütközéses szindrómája azonban sajnos nemcsak fájdalmas, hanem a csípő ízület porcának kopását is okozza, amiből később artrózis alakul ki.

A csípőízületi kopás (artrózis) leggyakoribb oka a csípő ütközéses szindrómája: a csípőprotézis műtétre váró betegek minimum 50%-ánál eredetileg ez váltotta ki a csípő kopását.

A már kialakult kopás terápiája az ízület művi pótlását jelenti, vagyis tulajdonképpen a csípőprotézis beültetését. Ez utóbbi beavatkozást ma már érdemes minimálisan invazív technika alkalmazásával (első feltárás) végezni.

A betegség lényege a combnyak ütközése az ízvápa (a medencecsont ízületi bemélyedése a combcsont részére) peremével, ez az ütődés felelős a fájdalomért. A folyamatos felütközés a porcot károsítja, amely egy bizonyos ideig műtéttel még korrigálható, de mindenképpen jobb megelőzni ezt a folyamatot.

Ha a gyógytorna kevés - artroszkópos műtét segíthet

A gyógytorna átmenetileg javíthatja a panaszokat, azonban tartós eredményt nem ad, mivel a kiváltó ok, a csontok elváltozása ettől megmarad. A fájdalom a combcsont és az ízvápa perem ütközésének megszüntetésével fog csak elmúlni, ezzel egyúttal a további porckopás is megelőzhető.

A műtétre rendszerint sikertelen gyógytorna után kerül sor. Az artroszkópos (kulcslyuk) technikával a csípő teljeskörű helyreállítására is lehetőség van, természetesen szükség esetén beleértve magát a porcpótlást is.

Ha mélyebb porckárosodás tapasztalható, akkor megfelelő őssejtterápia alkalmazásával és kollagén membrán beültetéssel pótolható a hiányzó porcfelszín.

A módszer alkalmazása igen magas szintű technikai felkészültséget igényel, ezért Európában mindössze hat sebész foglalkozik a csípőízület artroszkópos technikával történő porcpótlásával.

A műtét minimálisan invazív beavatkozásnak számít, így a betegeket a kezelés során érő megterhelés és a fájdalomszint alacsonynak mondható. Egy éjszakai kórházi tartózkodás után a beteg még egy hétig könyökmankóval tehermentesíti az alsó végtagjait, majd ezután teljes terhelés mellett gyógytorna kezdődik egy specialista gyógytornász segítségével.

Ahogyan sok más betegségnél, így a csípőproblémák esetében is fokozottan érvényes, hogy a gyógyulás esélyei annál jobbak, minél előbb kerül a beteg egy specialistához!

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Debreceni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.