Milyen az ideális fogamzásgátló módszer?

szerző: Dr. Tóth Károly Sándor - WEBBeteg
frissítve:

A fogamzásgátlót szedő nők fele havonta legalább egyszer elfelejti bevenni tablettáját és közülük minden második nincs tisztában ennek kockázataival - derült ki egy nagyszabású, mintegy hétezer fővel készített internetes felmérésből.

Egy tréfás, ám sok igazságot hordozó mondás szerint egy nő két dologért tesz meg mindent: hogy legyen gyereke és hogy ne legyen gyereke. A hölgyeknél valóban egyre inkább elvárás, hogy a gyermekvállalás időpontját önmaga határozza meg, felszabadultan élhesse szexuális életét, amihez elengedhetetlen a biztonságos, ugyanakkor kényelmes fogamzásgátlás.

A legtöbb nő a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták kapcsán elsősorban a súlygyarapodástól tart, ugyanakkor keveset tudnak a nem megfelelően szedett tabletta következményeiről, esetleges egészségügyi kockázatairól és a lehetséges alternatívákról. Mindez nem is lenne gond, ha a nők valóban mindig az előírtaknak megfelelően alkalmaznák a tablettákat. A fogamzasgatlashavi1x.hu portálon jelenleg is futó (nem reprezentatív, ám igen nagy mintát képviselő) kérdőív eredményei szerint ugyanakkor ez korántsincs így.

Sok odafigyelést igényel

A mintegy 7000 kitöltő többsége azt válaszolta, hogy elégedetlen jelenlegi fogamzásgátló módszerével. Ennek leggyakoribb oka pedig az, hogy sok odafigyelést igényel.

Gyakori tévhitek

  • „Fogamzásgátló szedése közben kockázat nélkül lehet, sőt kell szünetet tartani” - Nem igaz. Sokan úgy gondolják, hogy néha időlegesen szüneteltetik a fogamzásgátlók szedését, hogy a szervezetüket „pihentessék”. Ez a készítmény hatásának megszűnésével jár.
  • Ha kicsivel több, mint 12 óra telt el a kimaradt tabletta pótlásáig, nem okozhat problémát - Nem így van. Ha a 12 órát valaki túllépi akár csak 1 órával is, már nem biztosított a nem kívánt terhesség elleni védelem.

Az ideális fogamzásgátló módszer – a válaszokból kirajzolódó kép alapján – olyan, ami megbízható és kevés mellékhatással rendelkezik, ugyanakkor nem kell vele nap mint nap foglalkozni, nem igényel sok odafigyelést. Márpedig a kellő odafigyelés gyakran hiányzik. Az iskolában, egyetemen, munkahelyen, családban való helytállás, a felgyorsult életritmus és a stressz igen gyakran eredményezi azt, hogy a tablettát sok nő nem, vagy nem időben veszi be. A felmérésben részvevők több mint kétharmada (69 százalék) állította azt, hogy nem biztos abban, hogy mindig azonos időpontban tudja ezt megtenni.

„A nők tudják, hogy nem jó elfelejteni a tablettát, de mégis elfelejtik. Tegye a szívére a kezét…” – számol be tapasztalatairól Dr. Tóth Károly Sándor szülész-nőgyógyász, egyetemi magántanár a WEBBetegnek.

A fogamzásgátlót szedő nők több mint harmada (35 százalék) havonta egyszer elfelejti bevenni tablettáját. Mindössze 18 százaléknyian állították, hogy még soha nem maradt ki, de majdnem ugyanennyien (14 százalék) vannak azok is, akik hetente legalább egyszer megfeledkeznek róla.

Bár sokan állítják, hogy a nők a férfiakkal szemben egyszerre több dologra is tudnak koncentrálni, lehet, hogy éppen emiatt tűnnek olykor kissé szétszórtaknak. Mindezen jellemvonás nem is lenne baj, ha nem sodornák magukat bajba időnként feledékenységükkel. Naponta, egy meghatározott időpontban szedni egy tablettát kellő odafigyelést és koncentrációt igényel. Rohanás a munkába, egy átmulatott éjszaka, otthonhagyott gyógyszer, ellopott táska - kismillió „rizikótényező” a tablettaszedő nők életéből. Sajnos azonban nagy ára lehet egy kifelejtett antibébinek!

Milyen veszélyt jelenthet a kihagyott tabletta?

A válaszolók összesen 46 százaléka semmiféle következménnyel nem számol nem megfelelő tablettaszedés esetén, további 9 százalékuknak pedig saját bevallásuk szerint „fogalma sincs”. Nos, a WEBBeteg által megkérdezett orvosok szerint az, aki semmiféle következménnyel nem számol, az sem ismeri a fogamzásgátló tabletta szedésének szabályait és kihagyásának következményeit.

„A tablettákat valóban nem mindenki használja éppen a feledékenység, a zaklatott, a rendszertelen életvitel miatt. Előfordul, és nem is ritkaság, hogy elfelejtik bevenni. Ez akkor veszélyes, ha a ciklusban éppen adottak egy ovuláció bekövetkeztének feltételei.” – számol be tapasztalatairól a nőgyógyász.

Sajnos viszonylag gyakori jelenségről van szó, a teherbe esés esélye a kimaradó tabletták és a kiegészítő védekezés hiánya miatt – egy Egyesült Államokban végzett kutatás szerint – mintegy 8 százalék (WHO-adat. John Guillebaud: Fogamzásgátlás. Budapest, 2009.).

„Ez könnyebben vezet abortuszhoz is, hiszen nem tervezett a terhesség, ráadásul tablettaszedés közben keletkezett, így nagy a félelem” – folytatja Dr. Tóth Károly Sándor. A KSH adatai szerint 2009-ben összesen 43 200 terhességmegszakítás történt Magyarországon, bár arról nincs adat, hogy ennek mekkora része függ össze a nem megfelelő tablettaszedéssel.

Alkalmanként, napi rutin, havi egyszer… Melyiket válasszam?

Talán a fentiek is közrejátszanak abban, hogy a fogamzasgatlashavi1x.hu kérdőívét kitöltők 95 százaléka válaszolta azt, hogy kipróbálna más, a jelenleg használtnál több biztonságot és kényelmet biztosító fogamzásgátló módszert. A felmérés szerint tehát pozitív a fogadtatása az olyan újabb módszereknek, mint például a hüvelygyűrű, amely biztonságos védekezési forma, ugyanakkor alacsony hormontartalmú, és csak havonta egy alkalommal kell foglalkozni a felhelyezésével.

„A nők különböznek abban, hogy mi megfelelőbb nekik, és fogamzásgátlási módszerüket ennek figyelembevételével választják ki. A kevesebb „macera” (napi bevétel), az elvárás, hogy kevesebb hormon kerüljön be a szervezetbe és hogy kevésbé hízzanak, mind-mind elősegítheti a váltást.” – sorolja a szempontokat a WEBBeteg által megkérdezett Dr. Tóth Károly Sándor.

Napjainkban a fogamzásgátlás egyik legjobban bevált és legáltalánosabb módszereként tartják számon a fogamzásgátló tablettákat. A nőgyógyászok szerint azonban időről-időre mégis érdemes utánanézni, vagy egy rutinvizsgálat során orvosunktól megkérdezni, milyen új termékek vannak forgalomban. Akadhat olyan, ami még kényelmesebb megoldást jelent.

A fogamzásgátlás hormonális módszerei

Fogamzásgátló tabletták
Előny: Rugalmasan használható; orvos írja fel, ám alkalmazásához nem szükséges orvosi beavatkozás; fizikálisan nem csökkenti a szexuális élményt (szemben az óvszerrel).
Hátrány: Lehetőleg órára pontosan kell bevenni, ami nehezen kivitelezhető; a felszívódás jellegzetességei miatt nagyobb adag hormont tartalmaz.

Hüvelygyűrű
Előny: Kényelmes – ez a módszer ideális azon nők számára, akik hajlamosak elfelejteni bevenni a tablettát, megfelelő használat esetén ugyanolyan biztonságos, mint a fogamzásgátló tabletta. Alacsonyabb hormontartalom – nem kell nagy adagnak a bélen keresztül felszívódnia, majd a májnak a nagy részét lebontania, a veséken át kiürítenie, hogy bejusson a keringésbe. A lokálisan felszívódó kis hormonadagoknak kevesebb a mellékhatása is.
Hátrány: Néhányan érezhetik szeretkezés közben, de a párok többségénél ez nem jelent problémát.

Spirál
Előny: Egyszerű, felhelyezést követően évekig használható.
Hátrány: A spirált csak szült nőknek ajánlják; más módszereknél magasabb a komplikációk aránya: gyulladás, több típusnál erős vérzéssel járó menstruáció.

A fentiek mellett természetesen több más, nem hormonális módszer is ismeretes, pl. a szexuális úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújtó kondom. A többi módszernek viszont vagy egyáltalán nem általános az alkalmazása, vagy alacsony fokú megbízhatóságuk miatt nem is érdemes fogamzásgátló módszerként számba venni őket (pl. megszakításos közösülés, naptár módszer, stb.).

(WEBBeteg; Szakértő és lektor: Dr. Tóth Károly Sándor szülész-nőgyógyász szakorvos)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.