• Fogamzásgátló módszerek az egyes életkorokban

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

    A nem kívánt terhesség elkerülése érdekében többféle - és sokféle hatékonyságú - fogamzásgátlási módszer közül válogathatunk. Az ideális módszer kiválasztása során - az életkortól függően - az alábbiak figyelembevétele ajánlott.

    Minden életkorban használható módszerek

    A két, valószínűleg legősibb, semmilyen segédeszközt és orvosi közreműködést nem igénylő módszer az úgynevezett „naptármódszer” és a megszakított közösülés. Az első arra alapul, hogy egy szabályos 28 napos ciklussal rendelkező hölgynél a pete kilökődése (ovuláció) a menzesz első napjától számított 14. napon történik, ezért az ezt megelőző és követő 3-4 napon az együttlét mellőzésével elkerülhető a teherbeesés.

    Mivel azonban a biológiai órája időnként mindenkinek „elállítódik” – elég hozzá egy megfázás vagy egy érzelmi sokkhatás –, ez a módszer rendkívül alacsony hatékonyságú, nem ajánlható. A második módszer szintén bizonytalan, hiszen már néhány spermium is elegendő a megtermékenyítéshez.

    Hirdetés

    Szintén minden életkorban széleskörűen használt a gumi óvszer, amely megfelelő használat esetén csaknem a tablettákhoz mérhető hatékonyságú, ráadásul egyes nemi úton terjedő betegségek ellen is véd. Használata mindenkinek ajánlott. A hüvelyi pesszáriumok körülményesebb használhatóságuk miatt kevéssé terjedtek el.

    A hüvelybe felhelyezhető spermaölő hatású készítmények (habok, zselék, tamponok) inkább csak óvszerrel együtt ajánlhatók, hatékonyságuk önmagukban bizonytalan.

    Fiatal lányok, akik most kezdik a nemi életet

    A ma hozzáférhető olcsó, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták elterjedésével elérhetővé vált, hogy szinte minden fiatal lány ilyen tablettát szedhessen, aki ezt igényli. A tabletta nemcsak az egyik legbiztonságosabb fogamzásgátló módszer, hanem a fiataloknál időnként jelentkező rendszertelen vagy görcsökkel járó menstruáció kezelésére is alkalmas lehet.

    Ellenjavallatot csak bizonyos májbetegségek, öröklött véralvadási zavarok és visszérbetegség képeznek, ezek azonban ebben az életkorban nagyon ritkán fordulnak elő. A tabletta hátránya, hogy szedése odafigyelést igényel, hiszen akár egyetlen szem kihagyása is nem kívánt terhességet eredményezhet.

    A tablettával teljesen egyenértékű, fiatalok számára is ajánlható a hüvelygyűrű használata. Ez egy speciális, hormontartalmú rugalmas műanyag gyűrű, amelyet havonta egyszer kell a hüvelybe felhelyezni, 3 hétig fennhagyni, majd eltávolítani, és a következőt 7 nap kihagyás után felhelyezni. A gyűrű használata kényelmes, nem okoz diszkomfortérzést és vérzészavart sem.

    További előnye, hogy hormontartalma alacsony, hatóanyaga a hüvelyből szívódik fel egyenletesen, ezért különböző emésztési zavarok (hányás, hasmenés) a felszívódást nem befolyásolják, valamint más gyógyszerek egyidejű szedése sem okoz problémát.

    Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy a tabletta mindennapos szedését könnyen el lehet felejteni, emellett még arra is ügyelni kell, hogy lehetőleg minden nap megközelítőleg ugyanabban az időpontban vegyük be. A gyűrű esetében ezek a veszélyek nem fenyegetnek.

    Fiatal, már szült hölgyek

    A szülést követően a rendszeres szoptatás időszakában egy speciális, egykomponensű (csak gesztagént tartalmazó) tabletta szedésére van lehetőség, amelyet naponta egyszer, szünet nélkül kell szedni. Amennyiben a kismama már csak naponta egy-kétszer szoptat, e tabletta mellett rendszertelen vérzés léphet fel. Ezért szoptatás után át lehet térni a hagyományos kétkomponensű (ösztrogént és gesztagént tartalmazó) tablettára vagy hüvelygyűrűre.

    Elsősorban már szült hölgyek számára ajánlható a méhen belüli fogamzásgátló eszköz („spirál”). Ez megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhnyálkahártyába. Létezik normál és hormontartalmú változat is. Hátránya, hogy egyeseknél bővebb menzeszt eredményez, kismedencei gyulladást okozhat, a legjobb minőségű hormontartalmú változatnak pedig elég borsos az ára.

    Hölgyek 35 évtől a változó korig

    Számukra az összes fent említett módszer ajánlható.

    Dohányzók esetében, illetve 40 év felett elsősorban a méhen belüli eszköz ajánlott. Amennyiben inkább tablettát szednének, az egykomponensű jöhet szóba. Létezik egy 3 havonta beadandó injekció is, amely a tablettához hasonló hatékonyságú. Alkalmazása elsősorban 30 év felett javallt. Hátránya, hogy vérzészavart okozhat.

    Bármely módszer bizonytalansága esetén, vagy ha nem történt védekezés, rendelkezésre áll a sürgősségi fogamzásgátló tabletta, amelyet ajánlatos az együttlétet követő 1 napon belül bevenni. Használata havi 2 alkalomnál többször ellenjavallt.

    Egyetlen említett fogamzásgátló módszer sem jelent végleges megoldást, azaz mindegyiket folyamatosan alkalmazni kell. Végleges fogamzásgátlási módszerként – igény esetén – kérvényezhető a petevezetékek lekötése, amely műtét a laparoszkópos technika elterjedésével gyakorlatilag szövődménymentesen elvégezhető.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

    Módosítva: 2020.11.10 05:06, Megjelenés: 2011.11.30 05:21
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Tanácsok óvszert használóknak

    Az óvszer megbízhatósága a nem kívánt terhességgel szemben igen nagy különbségeket mutat. Tökéletes használat mellett a hibaarány a legkevesebb, kevesebb mint 2 terhesség/100 pár/év.

    Milyen fogamzásgátlási módszert alkalmazzon a cukorbeteg nő?

    A cukorbetegség (diabétesz) lényege, hogy a táplálékból felszívódó szénhidrátokat a szervezet már nem tudja hatékonyan kezelni, azaz a vérkeringésből a normálisnál nehezebben, lassabban épülnek be a cukorraktárakba.

    Kombinált fogamzásgátlók előnyei a változókor kezdetén

    Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben - nem úgy, mint anyáik, nagyanyáik.

    Javasolt-e szünetet tartani hormonális fogamzásgtáló szerek használata közben?

    Szinte az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés a már valamilyen hormonális fogamzásgátló módszert használó nők körében, hogy mennyi szünetet érdemes tartani a módszer hosszú távú alkalmazása során.

    Policisztás ovarium szindróma (PCOS) és hormonális fogamzásgátlás

    A policisztás ovarium (petefészek) szindróma (a továbbiakban PCOS) a termékeny korú fiatal nők betegsége. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a PCOS az esetek többségében tulajdonképpen egy anyagcsere-betegségnek, az úgynevezett metabolikus szindrómának az egyik kísérőjelensége.

    Véralvadási zavarok és fogamzásgátlás

    A vér csodálatos képessége, hogy az ereken belül folyékony halmazállapotban kering, de amint kikerül a vérpályából (illetve egyéb tényezők hatására) megalvad, és szilárd halmazállapotúvá válik.

    Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok

    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

    Pearl-index: Mennyire hatékony egy fogamzásgátló módszer?

    Raymond Pearl képletének, az ún. Pearl-indexnek a segítségével megítélhető, hogy az egyes fogamzásgátló módszerek alkalmazása mellett mennyire biztonságos a védekezés, és milyen eséllyel kerülhető el a terhesség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.