Fogamzásgátló módszerek az egyes életkorokban

Szerző: WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
Legutóbb frissítve: 2021.11.11

A nem kívánt terhesség elkerülése érdekében többféle - és sokféle hatékonyságú - fogamzásgátlási módszer közül válogathatunk. Az ideális módszer kiválasztása során - az életkortól függően - az alábbiak figyelembevétele ajánlott.

Minden életkorban használható módszerek

A két, valószínűleg legősibb, semmilyen segédeszközt és orvosi közreműködést nem igénylő módszer az úgynevezett „naptármódszer” és a megszakított közösülés. Az első arra alapul, hogy egy szabályos 28 napos ciklussal rendelkező hölgynél a pete kilökődése (ovuláció) a menzesz első napjától számított 14. napon történik, ezért az ezt megelőző és követő 3-4 napon az együttlét mellőzésével elkerülhető a teherbeesés.

Mivel azonban a biológiai órája időnként mindenkinek „elállítódik” – elég hozzá egy megfázás vagy egy érzelmi sokkhatás –, ez a módszer rendkívül alacsony hatékonyságú, nem ajánlható. A második módszer szintén bizonytalan, hiszen már néhány spermium is elegendő a megtermékenyítéshez.

Szintén minden életkorban széleskörűen használt a gumi óvszer, amely megfelelő használat esetén csaknem a tablettákhoz mérhető hatékonyságú, ráadásul egyes nemi úton terjedő betegségek ellen is véd. Használata mindenkinek ajánlott. A hüvelyi pesszáriumok körülményesebb használhatóságuk miatt kevéssé terjedtek el.

A hüvelybe felhelyezhető spermaölő hatású készítmények (habok, zselék, tamponok) inkább csak óvszerrel együtt ajánlhatók, hatékonyságuk önmagukban bizonytalan.

Fiatal lányok, akik most kezdik a nemi életet

A ma hozzáférhető olcsó, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták elterjedésével elérhetővé vált, hogy szinte minden fiatal lány ilyen tablettát szedhessen, aki ezt igényli. A tabletta nemcsak az egyik legbiztonságosabb fogamzásgátló módszer, hanem a fiataloknál időnként jelentkező rendszertelen vagy görcsökkel járó menstruáció kezelésére is alkalmas lehet.

Ellenjavallatot csak bizonyos májbetegségek, öröklött véralvadási zavarok és visszérbetegség képeznek, ezek azonban ebben az életkorban nagyon ritkán fordulnak elő. A tabletta hátránya, hogy szedése odafigyelést igényel, hiszen akár egyetlen szem kihagyása is nem kívánt terhességet eredményezhet.

A tablettával teljesen egyenértékű, fiatalok számára is ajánlható a hüvelygyűrű használata. Ez egy speciális, hormontartalmú rugalmas műanyag gyűrű, amelyet havonta egyszer kell a hüvelybe felhelyezni, 3 hétig fennhagyni, majd eltávolítani, és a következőt 7 nap kihagyás után felhelyezni. A gyűrű használata kényelmes, nem okoz diszkomfortérzést és vérzészavart sem.

További előnye, hogy hormontartalma alacsony, hatóanyaga a hüvelyből szívódik fel egyenletesen, ezért különböző emésztési zavarok (hányás, hasmenés) a felszívódást nem befolyásolják, valamint más gyógyszerek egyidejű szedése sem okoz problémát.

Emellett nem elhanyagolható az sem, hogy a tabletta mindennapos szedését könnyen el lehet felejteni, emellett még arra is ügyelni kell, hogy lehetőleg minden nap megközelítőleg ugyanabban az időpontban vegyük be. A gyűrű esetében ezek a veszélyek nem fenyegetnek.

Fiatal, már szült hölgyek

A szülést követően a rendszeres szoptatás időszakában egy speciális, egykomponensű (csak gesztagént tartalmazó) tabletta szedésére van lehetőség, amelyet naponta egyszer, szünet nélkül kell szedni. Amennyiben a kismama már csak naponta egy-kétszer szoptat, e tabletta mellett rendszertelen vérzés léphet fel. Ezért szoptatás után át lehet térni a hagyományos kétkomponensű (ösztrogént és gesztagént tartalmazó) tablettára vagy hüvelygyűrűre.

Elsősorban már szült hölgyek számára ajánlható a méhen belüli fogamzásgátló eszköz („spirál”). Ez megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását a méhnyálkahártyába. Létezik normál és hormontartalmú változat is. Hátránya, hogy egyeseknél bővebb menzeszt eredményez, kismedencei gyulladást okozhat, a legjobb minőségű hormontartalmú változatnak pedig elég borsos az ára.

Hölgyek 35 évtől a változó korig

Számukra az összes fent említett módszer ajánlható.

Dohányzók esetében, illetve 40 év felett elsősorban a méhen belüli eszköz ajánlott. Amennyiben inkább tablettát szednének, az egykomponensű jöhet szóba. Létezik egy 3 havonta beadandó injekció is, amely a tablettához hasonló hatékonyságú. Alkalmazása elsősorban 30 év felett javallt. Hátránya, hogy vérzészavart okozhat.

Bármely módszer bizonytalansága esetén, vagy ha nem történt védekezés, rendelkezésre áll a sürgősségi fogamzásgátló tabletta, amelyet ajánlatos az együttlétet követő 1 napon belül bevenni. Használata havi 2 alkalomnál többször ellenjavallt.

Egyetlen említett fogamzásgátló módszer sem jelent végleges megoldást, azaz mindegyiket folyamatosan alkalmazni kell. Végleges fogamzásgátlási módszerként – igény esetén – kérvényezhető a petevezetékek lekötése, amely műtét a laparoszkópos technika elterjedésével gyakorlatilag szövődménymentesen elvégezhető.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Cushing-szindróma Cushing-szindróma

A mellékvesekéreg glükocorticoid hormonjának túltermelése okozza.

Agresszív magatartás Agresszív magatartás

Hogyan viselkedjünk laikusként, ha agresszív magatartást tapasztalunk?

Fogamzásgátló tabletta és elhízás...

Ma a nők már több módszer közül választhatnak, ha nem akarnak teherbe esni. Ezek közül a legbiztonságosabb módszerek egyike a fogamzásgátló...

A fogamzásgátlás és a libidó...

A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem...

Fogamzásgátló tabletták típusai:...

A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

Fogamzásgátlás szoptatás alatt

A gyermek megszületését követően - attól függetlenül, hogy természetes úton vagy császármetszéssel történt - a szervezetben drámai...

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

Hormonális fogamzásgátlás típusai

A nők igénye a fogamzásgátlásra már évezredekkel ezelőtt megjelent, bár akkor még csak elsősorban a spermiumok méhszájhoz való feljutását...

Kombinált fogamzásgátlók előnyei a...

Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben...

Pearl-index: Mennyire hatékony egy...

Raymond Pearl képletének, az ún. Pearl-indexnek a segítségével megítélhető, hogy az egyes fogamzásgátló módszerek alkalmazása mellett mennyire...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.