PCO szindróma és meddőség - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Egy 24 éves nő vagyok. A férjemmel szeretnénk gyereket, s a problémák itt kezdődtek. Abbahagytam a fogamzásgátlót, amit évek óta szedtem. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktor Úr!

Egy 24 éves nő vagyok. A férjemmel szeretnénk gyereket, s a problémák itt kezdődtek. Abbahagytam a fogamzásgátlót, amit évek óta szedtem. Utána folyamatosan menstruációs gondjaim voltak, ezért elmentem egy teljes kivizsgálásra, és idén februárban kiderült, hogy PCO szindrómám van, műtétet javasoltak.
A két problémám (megkeményedett petefészekfal, elzáródott petevezeték) műtéti úton megoldható hogy természetes úton lehessen gyerekem? Vagy lehetséges-e a PCO szindrómának egy olyan szintű mértéke, amely gátolja a kemény petefészekfal "feloldását" műtét során?

Kedves Kérdező!

A PCOS elődleges kezelése nem műtéti, tehát nem laparoszkópia az első választandó. A betegek kb. 60 %-a fél éven belül teherbe esik CLB stimulációra, sikertelenség esetén pedig rFSH stimuláció javasolt.

Amennyiben laparoszkópia történik, úgy a PCOS-re jellegzetes petefészkeket ("nagy fehér petefészek") electrocoagulálni kell 6-8 ponton.

Amennyiben mindkét oldali méhkürt lezártnak bizonyul, úgy lombik-bébi programba vétel (IVF) javasolt. Figyelembe véve az Ön nem egyértelmű leleteit, azt javaslom, hogy személyesen konzultáljon meddőségi szakemberrel!

(WEBBeteg - Dr. Sápy Tamás, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Barátcserje-tartalmú növényi...

A menstruációt megelőzően a nők többsége észlel különféle kellemetlen testi-lelki panaszokat, amelyeket összefoglaló néven premenstruációs...

A méhpolip okai, tünetei és...

Az endometriumpolip (endometriumpolyp) vagy méhpolip olyan rendellenes növekedés, amely mirigyeket, stromákat és ereket tartalmaz, amelyek a méh...

A policisztás petefészek szindróma...

A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, a...

A leggyakoribb PCOS-tévhitek

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb endokrin rendellenesség a fogamzóképes korú nők körében, ám még mindig rengeteg tévhit...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.