PCOS: A meddőség leggyakoribb oka

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Ma Magyarországon a fogamzóképes korban lévő nők egyik leggyakoribb hormonbetegsége a PCOS. Csak nálunk körülbelül félmillió hölgyet érint - mondta el Dr. Valicskó Viktória, belgyógyász-diabetológus.

A kulcsszó - bármilyen furcsa is - az inzulinrezisztencia. Jelentős szerepet játszik az inzulinrezisztenciában a genetika, az öröklött hajlam. A normál vércukorszint megtartásához a szervezetnek több inzulin előállítására van szüksége, ez a folyamat azonban megzavarja a szervezet hormonális és anyagcsererendszerét.

A policisztás petefészek szindróma

A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, több szervet érintő, hormonális betegségről van szó.
A policisztás petefészek szindróma (PCOS)

A PCOS és az inzulinrezisztencia között szoros összefüggés van. A másik veszély, amivel számolnia kell az inzulinrezisztenciában szenvedőknek: ez a 2-es típusú cukorbetegség előszobája.

Ami az állapotot még befolyásolja: életkor, egészségtelen táplálkozás, elhízás, stressz, mozgásszegén életmód, civilizációs ártalmak.

A PCOS komplex anyagcsere- és hormonális betegségként kezelendő, épp ezért több szakember bevonása válhat szükségessé: belgyógyász, nőgyógyász, diabetológus stb.. És ami nem köztudott, de fontos: ugyan a szó a policisztás ovárium szindróma rövidítése, mégsem feltétlenül jár cisztás petefészekkel a PCOS. Ha mégis, az azért van, mert a tüsző nem érik meg, hanem kicsi ciszta marad belőle vissza.

A PCOS tünetei

  • rendszertelen ciklus
  • 90 napnál hosszabb vérzéskimaradás
  • nincs peteérés (ettől még lehet vérzés)
  • hulló haj
  • pattanásos bőr
  • fokozott szőrnövekedés
  • túlsúly - ugyanakkor nem minden PCOS-ban szenvedő beteg túlsúlyos, számtalan, kifejezetten sovány páciens is akad köztük
  • hasra hízási hajlam
  • ultrahangképen: petefészek kérge alatt gyöngyfüzérhez hasonlóan elhelyezkedő apró ciszták
  • izzadékonyság
  • alvászavar
  • hangulatingadozás

A PCOS hátterében megtalálható még a hiperinzulinémia (nő az inzulin mennyisége). Ez fokozza a férfihormon termelődését a petefészekben és a mellékvesében (látható jelei a bőrtünetek).

Gátolja ugyanakkor a peteérést, hosszú távon cukorbetegség, magas vérnyomás, agyvérzés, szívinfarktus lehet a következménye.

A PCOS diagnosztizálása

A diagnózis felállítása jelenleg az úgynevezett rotterdami kritériumrendszerrel történik, azaz az alább felsorolt három feltételből legalább kettőnek teljesülnie kell, hogy ki lehessen mondani: PCOS-ról van szó.

  • rendszertelen menzesz vagy peteérési zavar
  • ultrahangkép mutatja a policisztát
  • férfihormon túlsúly

Ami azonban Valicskó doktornő szerint szinte biztosan PCOS-ra utal (ha más endokrinológiai ok kizárható): a peteérés szabálytalan.

Ma már nagyon fontos, hogy az egészségügyben dolgozók, háziorvosok, védőnők minél többet tudjanak erről a kórképről, hiszen annál hamarabb megelőzhető a nagyobb baj kialakulása és az esetleges félrekezelés. (Figyelmeztető tendencia, hogy egyre több a cikluszavarral küzdő tizenéves.)

Az inzulinrezisztencia és a hiperinzulinémia kezelése is fontos

  • életmódváltás, központban az egészséges táplálkozással
  • rendszeres mozgás,
  • ha szükséges, inzulinrezisztenciát csökkentő gyógyszer szedése

Mit mutat meg a GI?

A GI-ből arra tudunk következtetni, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott ételekből a szénhidrát. A vizsgált élelmiszer 50 g szénhidrátot tartalmazó mennyiségének elfogyasztását követő vércukorszint-emelkedést egy referenciához viszonyítják, s az érték 0 és 100 közé esik.
A glikémiás indexről bővebben

Ha ezek első lépésként nem történnek meg, a lombikkezelés is szinte biztosan eredménytelen lesz. A táplálkozás megváltoztatása nem egyenlő az éhezéssel! Már csak azért sem, mert az éhezés következtében kialakuló túl alacsony vércukorszint tovább növeli az inzulinrezisztenciát.

Az ételek esetében mérvadó azok GI-je, azaz glikémiás indexe. Minél alacsonyabb ez az érték, annál kedvezőbb a szervezet számára. Előnyben kell részesíteni a hosszan felszívódó szénhidrátokat.

A táplálkozás során figyelembe kell venni a napi inzulinérzékenység váltakozását is. Ennek figyelembe vételével nagyjából fél 8-ig el kell fogyasztani a reggelit, 12-13 óra körül az ebédet, és nagyjából este 6-ig a vacsorát. Közben, körülbelül 2,5-3 óra elteltével be kell iktatni kisétkezéseket, amelyeknek szintén ajánlatos hosszan felszívódó szénhidrátot tartalmaznia.

A mozgás estében a hangsúly a rendszerességen van. A kardioedzés az ajánlatos.

A gyógyszer hatóanyaga metformin. Ezt azért adják, mert segíti a spontán peteérést, csökkenti a hiperinzulinémiát, segít megelőzni a sárgatest-elégtelenség által okozott korai vetélést. Jótékony hatását kifejti néhány daganatos betegség megelőzésében is.

Ami még nagyon fontos: a férfiak is szenvedhetnek inzulinrezisztenciában.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Czibere Anikó, újságíró
Orvos szakértő: Dr. Valicskó Viktória, belgyógyász-diabetológus

Cikkajánló

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Meddőség
Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.