Mit tehetünk a kismedencei izmok regenerációjáért szülés után?

Szerző: Kovács Zsigmond, Lektorálta: Prof. Dr. Takács Péter, szülész-nőgyógyász

A szülés nagymértékben hozzájárulhat olyan problémák kialakulásához, amilyen például az inkontinencia vagy a prolapszus (hüvely- és méhsüllyedés), melyek akár évtizedekkel később jelentkezhetnek. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezen betegségek kialakulásának kockázatát?

Sajnos jelenleg nem ismert olyan beavatkozás vagy kezelés, amely a szülés során keletkezett kismedencei izomsérüléseket maradéktalanul helyrehozná. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem tehetünk semmit a negatív hatások elkerüléséért rövid vagy hosszú távon.

A szülést követő év

Az anyai szervezet felépülésének legkritikusabb szakasza a szülést követő első 12 hónap. Ez az időszak egyszeri és megismételhetetlen, olyan speciális hormonális és immunhelyzet alakul ki, mely soha máskor a nők életében. Az izmok regenerációját alapvetően két dologgal segíthetjük:

  1. Rendszeres gátizomtorna: Ideális esetben ezt már a terhesség alatt (vagy akár még korábban) érdemes elkezdeni és a szülés után néhány héttel újrakezdeni. A gyakorlatokat speciális tanfolyamon is megtanulhatjuk, de szabadon elérhető oktatóvideók vagy akár telefonos applikációk is segítik elsajátítását.
  2. Vannak olyan tápanyagok (ásványi anyagok, vitaminok), amelyek bizonyítottan segítik az izomregenerációt. Ezek közül a legfontosabbak a cink, a leucin és az omega-3-zsírsavak. Étrendünket próbáljuk meg úgy összeállítani, hogy ezeket az elemeket a megfelelő mennyiségben tartalmazza.

Bővebben Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

A szülést követő éven túl

Az inkontinencia és a prolapszus leggyakrabban a menopauza bekövetkezése után jelentkezik. A szülés(ek) és a menopauza közötti időszakban szintén sokat tehetünk a kismedencei izmok egészségének megőrzéséért.

  1. A gátizomtorna jótékony hatása nem múlik el az első év után, a szakemberek egy életen át javasolják a végzését.
  2. A helyes étkezéssel és mozgással tartsuk testsúlyunkat az egészséges tartományban. A túlsúlyos nők esetében az Amerikai Uroginekológiai Egyesület statisztikái szerint 40-75%-kal nagyobb eséllyel következik be a kismedencei szervek valamilyen süllyedése.
  3. A rostban gazdag étrend és a megfelelő folyadékbevitel segít fenntartani az egészséges bélműködést. A gyakori székrekedés gyengíti a kismedencei izmokat.
  4. Ha nagy súlyokat emelünk, hosszú távon szintén növeljük a prolapszus kockázatát. Ha nem tudjuk elkerülni a rendszeres emelést, fektessünk nagy hangsúlyt a megfelelő technikák elsajátítására, amelyek lehetővé teszik a kismedencei izmok megkímélését.
  5. Kerüljük a koffeint! A koffein irritálja a húgyhólyagot és súlyosbíthatja a meglévő inkontinenciát. A gyakran fogyasztott italok közül a legtöbb koffein a hagyományos kávéban van, de a szénsavas italok és az energiaitalok is gyakran tartalmaznak koffeint.
  6. Ne dohányozzon! A dohányzás növeli az inkontinencia kockázatát, mivel a köhögés megterheli a medencefenék izmait.

Olvasson tovább! A gátizom gyengülésének tünetei és következményei

(Kovács Zsigmond, Lektorálta: Prof. Dr. Takács Péter, szülész-nőgyógyász)

Felhasznált irodalom:

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Így segíthetik a gyógynövények a pihentető alvást. (x)

A vajúdás

A várandósság időtartama 40 hét, 10 holdhónap, ám a 37. és a 42. hét között a szülés normál esetben is bármikor elkezdődhet. A betöltött 37....

A szülés és a születés módjai

A szülés egy természetes, több fázisból álló folyamat, amelyet a terhesség végén a megrepedt magzatburokból elfolyó magzatvíz, valamint a...

Magzatmozgások - Mikor és mennyi a...

Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő...

Miért nem tudok lefogyni szülés...

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy képtelen lesz visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát. Természetes, hogy egy kis idő kell ahhoz, hogy...

A fogamzásgátlás kérdései...

A szülést követően a nők általában fokozottan figyelnek a fogamzásgátlásra. Emellett ebben az időszakban egészségügyi okokból is igen fontos...

Szülés utáni felépülés

A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.