• A méh- és hüvelysüllyedés kezelése

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász szakorvos

    A méh- és hüvelysüllyedés kezelése lehet konzervatív, azaz műtét nélküli, illetve műtéti.

    A méh- és hüvelysüllyedés

    4/1 A gátizomzat jelentősége
    4/2 A gátizom gyengülésének tünetei és következményei
    4/3 A méh- és hüvelysüllyedés tünetei
    4/4 A méh- és hüvelysüllyedés kezelése

    Konzervatív terápia

    A modern pesszáriumterápia egy önterápia, ezáltal a fentiekben vázolt elvátozások nem lépnek fel, így a műtéti kezelés valódi alternatívája. Ezt a lehetőséget annál inkább a rászorultak figyelmébe kell ajánlani, mivel sok esetben a műtétek  sem oldják meg  véglegesen a problémát. A szövetbarát, hypoallergén szilikonból készült kockapesszáriumot a süllyedéses gondokkal küzdő hölgyek  reggel behelyezik a hüvelyükbe mint egy tampont, este kiveszik. Igy a szövetek éjszaka regenerálódni tudnak és megszűnik a vérkeringési problémák veszélye. Természetesen megmarad a szexuális élet lehetősége is. A pesszárium kezelése egyszerű, alkalmazása leginkább a szemüveg használatához hasonlítható, használatához ugyanúgy hozzá lehet szokni,mint ahogy a szemüveg viseléséhez. A megfelelő méretet (0-5) egy nőgyógyász szakorvos határozza meg.

    Hirdetés

    A LadyPower komplex konzervatív terápia egy  új módszer, amely sok esetben vezethet, akár teljes gyógyuláshoz súlyosabb süllyedésese problémák esetén is. Elsősorban fiatalabb nőknél hatásos, akik röviddel a szülés/szülések után szembesülnek ezzel a problémával. Tapasztalat szerint sok esetben jelentős életmínőségvesztéssel járnak ezek a tünetek. A kezelés egy kockapesszárium alkalmazásával kezdődik. Ennek alkalmazása azonnal megszünteti a kellemetlen tüneteket és megállítja az állapot további romlását.

    Alkalmazása idővel lehetővé teszi a szövetek zsugorodását, mivel az állandó nyomás, amely a szövetek túltágulásájoz vezet, megszűnik. Tulajdonképpen a kockapesszárium helyettesíti a gátizomzatot a kezelés kezdeti szakaszában. A következő lépés a gátizomzat felépítése. Ennek elérésére a hüvelysúlyok alkalmazását javasoljuk.

    Sportorvosilag bizonyított tény, hogy minden harántcsíkolt izom – és ez alól a gátizomzat sem kivétel -  ellenállással szemben jobban erősíthető. A LadyPower Conus alkalmazása jelentősen fokozza a tréning hatásosságát  és meggyorsítja a szülés alatt megsérült  izomzat regenerálódását.  A Kriston intimtornatrénerek által terjesztett tévhit, miszerint a hüvelysúlyok használata aranyérhez és a hüvelyfal vénás tágulathoz vezet, anatómiai és élettani képtelenség. 

    A komplex terápia harmadik tartópillére az elektrostimulációs kezelés. Ennek a terápiának hátterében az a megfontolás áll, hogy a szülés során nem csak az izomzat, hanem ennek beidegződése is sérül. Ennek az a következménye, hogy az izomzat egy része nem reagál az idegrendszeren keresztül érkező parancsra „húzódj össze”. Ennek a problémának enyhítésére szolgál az elektrostimulációs kezelés, amely az ingerületátvitel javításával segíti a gátizomzat regenerációját.

    Műtéti kezelés 

    A műtéti kezelések alapvető problémája, hogy alátámasztás nem érhető el velük, csak felfüggesztés. Mivel a süllyedéses problémák oka elsősorban az alátámasztás elvesztéséből ered – gondoljunk a „hajó a száraz dokkban” példájára – érthető, hogy a műtétek sok esetben nem érik el a kívánt hatást, illetve műtétet követően kiújulnak. Természetesen – ha már operálunk - nagyon fontos a korrekt műtéti technika. Ennek hiányában gyakori a tünetek korai kiújulása illetve új problémák fellépése (pl. fájdalmas szexuális élet).

    A méhsüllyedés kezelésére olyan hölgyek estében, akik még szülni szeretnének, sokan az un. Manchester plasztikát ajánlják. Ebben az esetben a méhnyakat megcsonkítják, a méhszalagokat megrövidítik, és mellsőfali, valamint hátsófali hüvelyplasztikát végeznek.  Mivel ezzel a módszerrel sem alátámasztásra, sem megfelelő felfüggesztésre nincs lehetőség, az eredmények sok kívánni valót hagynak maguk után. A gyermekvállalás lezárása után a méheltávolítás jön lehető műtéti kezelésként szóba, szintén mellső-  és hátsóhüvelyplasztikával kiegészítve. Ebben az esetben lehetőség van a hüvelycsonk jobb felfüggesztésére. Ennek elmulasztása  azonban a hüvelycsonk előeséséhez vezet. Ez a műtét sem képes az alátámasztást elérni, de az anatómiai viszonyok helyreállítása után a gátizomzat megerősítésével elejét lehet venni az újabb problémák kialakulásának.

    A mellső hüvelyfal süllyedésekor a  mellsőfali hüvelyplasztika a leggyakrabban végzett műtét. A hüvelyhám megnyitása után a hólyagsérvet megszüntetjük és a hüvelyfalat,  a kitágult rész eltávolítása után, újra egyesítjük. Az eltávolított rész nagysága jelentős szerepet játszik a műtét után kialakuló új állapotban. Túl nagy rész eltávolítása maradandó problémákhoz vezethet. Mivel a szövetek megnyúlásának okát a műtét nemszünteti meg, a gátizomzat megerősítése nélkül az állapot újra kiújulhat. Ebben az esetben egy mellső fali háló beépítése jöhet műtéti megoldásként szóba, a műtéti szövődmények aránya azonban elég jelentős.

    A hátsó hüvelyfal süllyedésekor a hátsófali hüvelyplasztika a leggyakrabban alkalmazott műtét. Ebben az esetben a végbélsérvet szüntetjük meg. Az eltávolított hüvelyhám nagyságára itt is nagyon figyelni kell, hogy ne okozzunk maradandó problémákat. Az egyidejüleg gyakran alkalmazott un. levátor plasztika a kitágult hüvelybemenet szűkítését szolgálja egy rosszul végiggodolt elmélet alapján. Ez a műtét gyakran vezet fájdalomhoz, amely már sok fiatal nő normális szexuális életét is lehetetlenné tette. Mivel a szövetek megnyúlásának okát a műtét nem szünteti meg, a gátizomzat megerősítése nélkül az állapot újra kiújulhat.

    Ebben az esetben egy hátsófali háló beépítése jöhet műtéti megoldásként szóba, a műtéti szövődmények aránya azonban ennél az operációnál  is nagyon magas. A méheltávolítás utáni hüvelycsonk előesése igazi orvosi kihívás, amelyet már csak műtéttechnikailag nagyon  magas szinvonalon álló orvosok tudnak megfelelően kezelni. Ezekben az esetekben az abdominális sakro-kolpopexia a leghatásosabb műtéti eljárás, az un. „gold standard”.  A műtét során a hüvelycsonkot egy háló segítségével a keresztcsont szalagjához rögzítjük laparoszkópia segítségével, vagy egy un. hasfali „bikini-metszésen” keresztül. 

    4/3 A méh- és hüvelysüllyedés tünetei | 4/4 | Következő oldal

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász szakorvos

    Módosítva: 2020.08.18 05:06, Megjelenés: 2017.01.04 02:51
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    A gátizomzat jelentősége

    A kismedence izomzatának és egyéb szöveteinek gyengülése, és az ezzel járó kellemetlen tünetek gyakran jelentősen rontják a komfortérzetet, a szexuális életet, az önértékelést, egyszóval az életminőséget.

    Szeptember - a női daganatok hónapja

    A The Foundation for Women’s Cancer (FWC) a szeptembert a női daganatok hónapjának nyilvánította, mivel a világon minden 5. percben diagnosztizálnak egy hölgyet valamilyen nőgyógyászati daganattal. A hónap apropóján a Magyar Rákellenes Liga a méhnyakrák megelőzésére és megszüntetésére hívja fel a figyelmet. Ugyanis, ha globálisan minden nő és férfi számára biztosított lenne a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás, a méhnyakrák megszüntethető lenne. Ezért a Liga kifejezetten üdvözli a döntést, hogy Magyarországon immár a fiúk számára is elérhető az ingyenes HPV elleni védőoltás.

    Több száz életet menthet meg évente a HPV elleni vakcina hazánkban

    Évente 4-500 nő és mintegy ugyanennyi férfi haláláért felelnek a humán papillomavírus (HPV) okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. A magyar szülők még pontosan két hétig, 2020. szeptember 16-ig igényelhetik az államilag támogatott, ingyenes védőoltást hetedikes lányaik számára.

    Méhsüllyedés - Kiváltó okok, tünetek és kezelés

    A méhet normális körülmények között a medence belsejében különböző izmok, szövetek és ínszalagok tartják. Néha szülés vagy nehéz munka hatására ezek az izmok meggyengülnek. Az életkor előrehaladtával és az ösztrogén hormon szintjének csökkenésével a méh a hüvelycsatornába süllyedhet, amit méhsüllyedésnek nevezünk.

    A méh- és hüvelysüllyedés tünetei

    A méhsüllyedés során a méh a hüvelycsatornába süllyed. Amennyiben a méh megjelenik a hüvelykimenetben, prolapszusról beszélünk (prolapsus uteri). A méh- és hüvelysüllyedés által okozott tünetek elsősorban attól függnek, hogy melyik rész játsza a vezető szerepet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.