A méh- és hüvelysüllyedés kezelése

szerző: Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A méh- és hüvelysüllyedés kezelése lehet konzervatív, azaz műtét nélküli, illetve műtéti.

A kismedencei izomzat

4/1 A gátizomzat jelentősége
4/2 A gátizom gyengülésének tünetei és következményei
4/3 A meggyengült gátizomzat által okozott kórképek (méhsüllyedés, stb.)
4/4 A méh- és hüvelysüllyedés kezelése

A méhsüllyedés konzervatív terápiája

Kockapesszárium

A modern pesszáriumterápia egy önterápia, ami által a méhsüllyedésre jellemző elvátozások nem lépnek fel, így a műtéti kezelés valódi alternatívája. Ezt a lehetőséget annál inkább a rászorultak figyelmébe kell ajánlani, mivel sok esetben a műtétek sem oldják meg véglegesen a problémát.

A szövetbarát, hypoallergén szilikonból készült kockapesszáriumot a süllyedéses gondokkal küzdő hölgyek reggel behelyezik a hüvelyükbe mint egy tampont, este kiveszik. Így a szövetek éjszaka regenerálódni tudnak és megszűnik a vérkeringési problémák veszélye. Természetesen megmarad a szexuális élet lehetősége is. A pesszárium kezelése egyszerű, alkalmazása leginkább a szemüveg használatához hasonlítható, használatához ugyanúgy hozzá lehet szokni, mint ahogy a szemüveg viseléséhez. A megfelelő méretet (0-5) egy nőgyógyász szakorvos határozza meg.

Komplex terápia

Egy új módszer a méhsüllyedés kezelésére, amely sok esetben vezethet akár teljes gyógyuláshoz, akár súlyosabb süllyedésese problémák esetén is. Elsősorban fiatalabb nőknél hatásos, akik röviddel a szülés/szülések után szembesülnek ezzel a problémával.

A kezelés egy kockapesszárium alkalmazásával kezdődik. Ennek alkalmazása azonnal megszünteti a kellemetlen tüneteket és megállítja az állapot további romlását.Alkalmazása idővel lehetővé teszi a szövetek zsugorodását, mivel az állandó nyomás, amely a szövetek túltágulásájoz vezet, megszűnik. Tulajdonképpen a kockapesszárium helyettesíti a gátizomzatot a kezelés kezdeti szakaszában.

A következő lépés a gátizomzat felépítése. Ennek elérésére a hüvelysúlyok alkalmazását javasoljuk. Sportorvosilag bizonyított tény, hogy minden harántcsíkolt izom - és ez alól a gátizomzat sem kivétel - ellenállással szemben jobban erősíthető. A LadyPower Conus alkalmazása jelentősen fokozza a tréning hatásosságát és meggyorsítja a szülés alatt megsérült izomzat regenerálódását. A Kriston intimtornatrénerek által terjesztett tévhit, miszerint a hüvelysúlyok használata aranyérhez és a hüvelyfal vénás tágulathoz vezet, anatómiai és élettani képtelenség.

A komplex terápia harmadik tartópillére az elektrostimulációs kezelés. Ennek a terápiának hátterében az a megfontolás áll, hogy a szülés során nem csak az izomzat, hanem ennek beidegződése is sérül. Ennek az a következménye, hogy az izomzat egy része nem reagál az idegrendszeren keresztül érkező parancsra „húzódj össze”. Ennek a problémának enyhítésére szolgál az elektrostimulációs kezelés, amely az ingerületátvitel javításával segíti a gátizomzat regenerációját.

Műtét - A méh- és hüvelysüllyedés, hüvelycsonk-előesés sebészeti terápiája

A műtéti kezelések alapvető problémája, hogy alátámasztás nem érhető el velük, csak felfüggesztés. Mivel a süllyedéses problémák oka elsősorban az alátámasztás elvesztéséből ered – gondoljunk a „hajó a száraz dokkban” példájára – érthető, hogy a műtétek sok esetben nem érik el a kívánt hatást, illetve műtétet követően kiújulnak. Természetesen – ha már operálunk - nagyon fontos a korrekt műtéti technika. Ennek hiányában gyakori a tünetek korai kiújulása illetve új problémák fellépése (pl. fájdalmas szexuális élet).

A méhsüllyedés kezelésére olyan hölgyek estében, akik még szülni szeretnének, sokan az ún. Manchester plasztikát ajánlják. Ebben az esetben a méhnyakat megcsonkítják, a méhszalagokat megrövidítik, és mellsőfali, valamint hátsófali hüvelyplasztikát végeznek. Mivel ezzel a módszerrel sem alátámasztásra, sem megfelelő felfüggesztésre nincs lehetőség, az eredmények sok kívánni valót hagynak maguk után.

A gyermekvállalás lezárása után a méheltávolítás jön műtéti kezelésként szóba, szintén mellső- és hátsóhüvelyplasztikával kiegészítve. Ebben az esetben lehetőség van a hüvelycsonk jobb felfüggesztésére. Ennek elmulasztása azonban a hüvelycsonk előeséséhez vezet. Ez a műtét sem képes az alátámasztást elérni, de az anatómiai viszonyok helyreállítása után a gátizomzat megerősítésével elejét lehet venni az újabb problémák kialakulásának.

A mellső hüvelyfal süllyedésekor mellsőfali hüvelyplasztika a leggyakrabban végzett műtét. A hüvelyhám megnyitása után a hólyagsérvet megszüntetjük és a hüvelyfalat, a kitágult rész eltávolítása után, újra egyesítjük. Az eltávolított rész nagysága jelentős szerepet játszik a műtét után kialakuló új állapotban. Túl nagy rész eltávolítása maradandó problémákhoz vezethet.

Mivel a szövetek megnyúlásának okát a műtét nemszünteti meg, a gátizomzat megerősítése nélkül az állapot újra kiújulhat. Ebben az esetben egy mellső fali háló beépítése jöhet műtéti megoldásként szóba, a műtéti szövődmények aránya azonban elég jelentős.

A hátsó hüvelyfal süllyedésekor a hátsófali hüvelyplasztika a leggyakrabban alkalmazott műtét. Ebben az esetben a végbélsérvet szüntetjük meg. Az eltávolított hüvelyhám nagyságára itt is nagyon figyelni kell, hogy ne okozzunk maradandó problémákat. Az egyidejüleg gyakran alkalmazott ún. levátor plasztika a kitágult hüvelybemenet szűkítését szolgálja egy rosszul végiggodolt elmélet alapján. Ez a műtét gyakran vezet fájdalomhoz, amely már sok fiatal nő normális szexuális életét is lehetetlenné tette.

Mivel a szövetek megnyúlásának okát a műtét nem szünteti meg, a gátizomzat megerősítése nélkül az állapot újra kiújulhat. Ebben az esetben egy hátsófali háló beépítése jöhet műtéti megoldásként szóba, a műtéti szövődmények aránya azonban ennél az operációnál is nagyon magas.

A méheltávolítás utáni hüvelycsonk előesése igazi orvosi kihívás, amelyet már csak műtéttechnikailag nagyon magas szinvonalon álló orvosok tudnak megfelelően kezelni. Ezekben az esetekben az abdominális sakro-kolpopexia a leghatásosabb műtéti eljárás, az un. „gold standard”. A műtét során a hüvelycsonkot egy háló segítségével a keresztcsont szalagjához rögzítjük laparoszkópia segítségével, vagy egy ún. hasfali „bikini-metszésen” keresztül.

Háttér A meggyengült gátizomzat által okozott kórképek

Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.