Gátizom téma

A gátizomzat jelentősége

WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász - 2022-04-28 18:33
A kismedence izomzatának és egyéb szöveteinek gyengülése, és az ezzel járó kellemetlen tünetek gyakran jelentősen rontják a komfortérzetet, a szexuális életet, az önértékelést, egyszóval az életminőséget.

A gátizom gyengülésének tünetei és következményei

WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász - 2022-03-17 05:03
A kismedencei és hasűri szervek alátámasztását a háromrétegű gátizomzat és az ehhez tartozó kötőszöveti és szalagrendszerek (úgynevezett fasciák és ligamentumok) biztosítják. A gátizomzat legfontosabb része a végbélemelő izom (musculus levator ani). Ez a medencealapot képző izomlemez több egymásba fűződő részből áll, az ülőcsont és a szeméremcsont között található.
A szülés nagymértékben hozzájárulhat olyan problémák kialakulásához, amilyen például az inkontinencia vagy a prolapszus (hüvely- és méhsüllyedés), melyek akár évtizedekkel később jelentkezhetnek. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezen betegségek kialakulásának kockázatát?

A gyógytorna javíthatná a prosztatarákos betegek életminőségét

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2018-11-21 14:36
Napjainkban az egészségügy állapotáról szóló szinte minden beszámolóból az derül ki, hogy milyen szűkösek a kapacitások, hogy mennyire magukra maradnak a betegek, és íme, mi most azért tesszük közzé az alábbi sorokat, hogy arra hívjuk fel a Borsodban - és azon túl - élők figyelmét, hogy éljenek a számukra adott gyógytorna lehetőségével, vegyék igénybe az életminőséget javító tornát. Továbbá országosan is mintának kívánjuk javasolni az alábbiakat mint a jó gyakorlat lehetséges példáját.

Gátmetszés vagy gátvédelem? - Érvek és ellenérvek

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - 2017-09-15 05:21
A gátmetszés alkalmazása a XX. század elején terjedt el. Célja a hüvelybemenet és végbél közti rész (a gát) megóvása a szülés során. Egyes országokban még ma is elenyésző számú esetben alkalmaznak gátmetszést. Miért tartja ma sok kismama a szülés legfélelmetesebb részének, miért vált ki ez a téma oly sok vitát?

Fájdalomcsillapítás terhesség alatt és szülés után

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2010-07-11 16:08
A terhesség, szülés és anyaság izgalmas új feladat, ám ugyanakkor fájdalmas is. A szülési fájdalmak gyakran nem érnek véget az utolsó nyomással. Ám ha tudja, hogyan kezelje a császármetszési heget, fájdalmas melleket, berepedezett mellbimbót, kevésbé fájdalmasan kezdődik életének eme izgalmas időszaka, és figyelmét, energiáit a babára fordíthatja.

Gátizomtorna

WEBBeteg - 2010-04-08 09:29
A Core Mum program kiemelt célja, hogy a lehető legtöbb várandós nő figyelmét felhívja az átmeneti inkontinenciára, valamint arra, hogy a probléma kezelhető, nem szégyellni kell, hanem tenni ellene!
A stressz-inkontinencia két szempontból is speciális: csak nőknél tapasztalható, és teljes mértékben gyógyítható is. E tény jelentősége megítélhető abból, hogy a jelenség Magyarországon körülbelül négyszázezer nőt érint.

Hüvelygyulladás?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010-02-11 08:48
Kedves Doktornő/Úr! 33 éves nő vagyok. Néhány hete az a problémám, hogy vizeletürítés, illetve bizonyos testhelyzetek (pl. tornagyakorlatok) közben levegő távozik a hüvelyemből pukkanó hanggal. Nagyon kellemetlen ez a probléma. Nem tudom, mi leh