• Méhsüllyedés téma

    WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász szakorvos
    A méh- és hüvelysüllyedés kezelése lehet konzervatív, azaz műtét nélküli, illetve műtéti.
    Kovács Zsigmond, Lektorálta: Prof. Dr. Takács Péter, szülész-nőgyógyász
    A szülés nagymértékben hozzájárulhat olyan problémák kialakulásához, amilyen például az inkontinencia vagy a prolapszus (hüvely- és méhsüllyedés), melyek akár évtizedekkel később jelentkezhetnek. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezen betegségek kialakulásának kockázatát?
    WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    A méhet normális körülmények között a medence belsejében különböző izmok, szövetek és ínszalagok tartják. Néha szülés vagy nehéz munka hatására ezek az izmok meggyengülnek. Az életkor előrehaladtával és az ösztrogén hormon szintjének csökkenésével a méh a hüvelycsatornába süllyedhet, amit méhsüllyedésnek nevezünk.
    WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász szakorvos
    A kismedencei és hasűri szervek alátámasztását a háromrétegű gátizomzat és az ehhez tartozó kötőszöveti- és szalagrendszerek (úgynevezett fasciák és ligamentumok) biztosítják. A gátizomzat legfontosabb része a végbélemelő izom (musculus levator ani). Ez a medencealapot képző izomlemez több egymásba fűződő részből áll, az ülőcsont és a szeméremcsont között található.
    WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász szakorvos
    A méhsüllyedés során a méh a hüvelycsatornába süllyed. Amennyiben a méh megjelenik a hüvelykimenetben, prolapszusról beszélünk (prolapsus uteri). A méh- és hüvelysüllyedés által okozott tünetek elsősorban attól függnek, hogy melyik rész játsza a vezető szerepet.
    WEBBeteg - Dr. Németh Zoltán, szülész-nőgyógyász szakorvos
    A kismedence izomzatának és egyéb szöveteinek gyengülése, és az ezzel járó kellemetlen tünetek gyakran jelentősen rontják a komfortérzetet, a szexuális életet, az önértékelést, egyszóval az életminőséget.
    Orvos valaszol - Dr. Szalóczy Péter
    Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem, hogy menstruáció alatt a méh lejjebb kerülhet? (Egyébként hátrahajló méhem van, és a szülést követően méhsüllyedésem lett, ami azóta kezelés alatt van.) Válaszát előre is köszönöm!
    Orvos valaszol - Dr. Csősz György
    Tiszteld Doktor Ur/No! Egy ismerosom anyukajanak meh sullyedese lett.Nehezet emelt kerteszkedes kozben, es erezte hogy valami gond van.Egy ido mulva elment orvoshoz, aki azt tanacsolta varrassa vissza.Utana nezett a neten es azt olvasta hogy volt...
    Orvos valaszol - Dr. Somorjai Attila
    Méhsüllyedés miatt méhkivételt javasol az orvos. A kérdésem, hogy a műtét után, évek során milyen utóhatások fordulhat elő.? félek, hogy meg fog süllyedni a hólyag is kötőszöveti gyengeség miatt(korábban volt nálam...
    Orvos valaszol - Dr. Törő Bálint
    Üdvözlöm! Idén leszek 40 éves, 2 gyermeket szültem. Az első gyermekem szülésénél magasfalú hüvelyrepedésem volt, ennek a gyógyulása elég hosszadalmas volt. Második gyermekem több évre rá érkezett, az ő születésénél...
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!