A barna hüvelyi folyás lehetséges okai

Dr. Lesznyák Judit
szerző: Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Több oka is lehet a hüvelyi folyás barna színűvé válásának. A háttérben állhat a havi ciklus, de akár súlyos elváltozás is, például méhszájseb vagy valamilyen fertőzés.

A hölgyek számára bizonyára jól ismert jelenség a hüvelyi váladékozás: a fehérneműn nyomot hagyó, kóros esetekben egyéb tünetekkel társuló, és változatos színű folyadék megjelenésére gyakorlatilag bárki számíthat.

A havi vérzés előtt, illetve után tapasztalható barnás hüvelyi folyás teljesen normális jelenség, nem kell aggódni miatta. Bár úgy tűnik, hogy megelőzi vagy követi a vérzést, valójában a része annak, csak olyan minimális mennyiségű, hogy a hüvelyflóra savas kémhatása barnára színezi. A menstruáció során észlelt barna folyást okozhatja a szabályostól eltérő peteérés vagy a sárgatest hormon szintjének megváltozása, családtervezés előtt ezért érdemes hormonvizsgálaton részt venni.

A hormonháztartás egyensúlyának felborulása

A hormontartalmú fogamzásgátló tabletták is kiválthatják ezt a hatást a szervezetből, főleg az első három hónapban, amíg a hormonháztartás egyensúlya helyreáll. Ha a barnás hüvelyi folyás nemcsak a menstruáció során jelentkezik, hanem attól független, köztes vérzésként, érdemes megbeszélni a nőgyógyász szakorvossal egy esetleges tablettaváltást, illetve a fogamzásgátlás egyéb módját.

Minden vérkeringésbe juttatott hormonmolekula idővel lebomlik, főleg a májban, ez vonatkozik a petefészek által termelt hormonokra, illetvey a fogamzásgátló tablettákkal naponta bevitt hormonok ra is. Az anyagcsere és a máj működés azonban nem egyenletes, sok tényező függvényében kicsit változó. Viszont a fejlődésében hormonérzékeny méh nyálkahártya, ha átmenetileg kevesebb hormonszintet kap, mikroszkópos szinten elhal, lelökődik minimális vérzéssel, ami lassan kiszivárogva, mire láthatóvá válik, barnás maszatként, folyásként jelentkezik. Kémiai lényege, hogy a vér piros festékanyaga, a hemoglobin hamar barna hemosziderinné alakul.

A korszerű fogamzásgátló tabletták minimális napi hormonadagja egyforma és általában kevesebb, mint amit a petefészek aznapra termelt volna. Bármilyen átmeneti kis anyagcsere-változás, gyorsult lebomlás, létrehozhatja a hormonszint aznapi alacsonyabbá válásával az említett kisebb vérzést. Ettől a fogamzásgátló hatás teljes marad.

Tablettát váltani más összetételűre csak akkor érdemes, ha a barnás folyás, amit a hölgyek "barnázás" névvel illetnek, gyakorivá válik. Rendes ciklusban a középidőben gyakran jelentkező, úgynevezett középidős vérzés hátterében hasonló ok van. Az ovulációval, a magas tüszőhormon-szintet fenntartó tüsző megrepedésével leesik a vér tüszőhormon-szintje, és ilyenkor még nincs elég sárgatest hormon, ami a középidőre megvastagodott, hormonigényes nyálkahártyát ellátná. Ilyen esetekben is gyakran észlelhetünk 2-3 napos rózsaszínű vagy barnás váladékot.

Az állapotosság alatt is előfordulhat minimális vérzés. Az így keletkezett barna folyás gyakran csak az elmaradt menstruációt jelöli, de mivel akár kezdődő vetélésre is utalhat, mindenképp indokolt a szakorvosi ellenőrzés.

Amikor a szervezet drasztikus súlyvesztésen esik át, szintén felborul a hormonháztartás. Ilyenkor a menstruáció elmaradhat, és barnás hüvelyi folyás jelentkezhet. Hasonló tünetekkel járhat a fizikai túlterheltség, illetve a túl stresszes életmód is.

Hüvelyi fertőzések okozta barna folyás

Barnás színű hüvelyi folyás esetén nem zárható ki a hüvelyi fertőzés lehetősége sem, bár ez a tünet nem a legjellemzőbb. Ilyenkor általában egyéb panaszok kísérik, mint az égető, viszkető érzés, a folyás kellemetlen szaga, vagy a fájdalmas szexuális együttlét. Ha csak közvetlenül a nemi aktus után tapasztalható a barnás hüvelyi folyás, méhszájseb jelenlétét is jelezheti, amely – a fertőzések elkerülése érdekében - további kezeléseket igényel.

A hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe, szaga megváltozhat - normálisan színtelen, szagtalan, kis mennyiségű -, és ennek a váladéknak a maró hatása miatt a szeméremtest kipirosodhat, viszkethet, égő érzés jelentkezhet. Sok hüvelyfertőzés-típusnál a a hüvelyfolyás felerősödése jellemző, de a rendellenes folyás nem csak hüvelyfertőzés tünete lehet, hanem a felsőbb női nemi szervekből is származhat.

Ez is érdekelheti A leggyakoribb hüvelyfertőzések | A hüvelyi folyásokról általában

Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdéseiből

"A menstruáció után közvetlenül barna folyás indult be nálam. A múlt hónapban hígabb volt és még egy hétig tartott utána, most pedig 4 napig hígabb volt, utána pedig nyúlós barna." – Dr. Szalóczi Péter válasza.

"Egy hónapja barnás folyásom van, ez mitől lehet? Régebben szedtem fogamzásgátlót, fél éve abbahagytam a szedését." – Dr. Szalóczi Péter válasza.

"Három napig barna folyásom volt mentruáció helyett, kis alhasi fájdalmakkal hol a bal, hol jobb oldalon. Lehetséges hogy baba van a dologban?" – Dr. Pétervári László válasza.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.