A B-vitamin védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen

Medipress
megjelent:

A stockholmi Karolinska Egyetem kutatói Dr. Babak Hooshmand vezetésével 271, 65-79 év közötti finn önkéntes részvételével végezték 7 éves tanulmányukat.

Kezdetben a résztvevők egyike sem szenvedett idegrendszeri betegségben, ugyanakkor a 7 éves tanulmány alatt 17 személynél alakult ki Alzheimer-kór. A vizsgálatok során vérminták homocisztein szintjét (a B12 vitaminnal kapcsolatos aminosav szintet), továbbá a B12 vitamin aktív részeit, a holotranszkobalamint is mérték.

Az eredmények azt mutatták, hogy a homocisztein koncentráció minden mikromolnyi (1 milliomod mol literenként) emelkedése 16 százalékkal növelte, ugyanakkor a B12 vitamin aktív formulájának egy pikomolnyi (egy trilliomod mol literenként) növekedése 2 százalékkal csökkentette Alzheimer kialakulásának kockázatát.

„További kutatások szükségesek ahhoz, hogy a B12 vitamint az Alzheimer-kór jelzőmolekulájának nevezhessük” mondta el a tanulmány első szerzője, Dr. Hooshmand. „Meglepően sok idősnél figyelhető meg B-vitamin hiány. Azonban meglehetősen kevés vizsgálat foglalkozott a B12 vitamin emlékezetre gyakorolt hatásaival, és ezek is vegyes eredményeket mutattak.” - tette hozzá a szakember. A tanulmány a Neurology folyóiratban jelent meg.

(Medipress)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész; Bak Marianna, biológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.