A térdfájás lehetséges okai

Dr. Molnár Anna
szerző: Dr. Molnár Anna - WEBBeteg
frissítve:

A térdfájás gyakran jelentkező ízületi panasz. Fiatalok esetében legtöbbször túlerőltetés, sportolás következtében kialakuló nyáktömlőgyulladás, illetve sérülés, idősebb életkorban pedig leggyakrabban porckopás következményeként jelentkezhet a térdfájdalom.

A térdfájdalom leggyakoribb okai

Porckopás (arthrosis, ostheoarthritis)

Főként középkorúaknál (40 év felett) jelentkezik, mivel a porckopás rendszerint hosszabb távon, lassan alakul ki a térdízületi porcok tartós károsodása esetén. Azok, akik fiatalkorban versenyszerűen sportoltak, illetve térdsérülést szenvedtek el, akiknek a térde alaki eltérést mutat (O-láb, X-láb), különösen hajlamosak a porckopás korai kialakulására. A porckopást előidézheti a huzamos ideig fennálló túlsúly is.

Az elváltozás lényege, hogy az ízfelszíneket borító porcok erőteljes kopása, elvékonyodása következtében, az ízület mozgatásakor az ízületi felszínek egymással dörzsölődnek. A sérült, éles felszínű ízvégek károsítják az ízületi tokot, mindez a „térdropogás” mellet, igen erőteljes fájdalommal is jár. Tipikus panasz a reggel, illetve fizikai terhelést követően jelentkező ízületi merevség, duzzanat.

A porckopás nem fordítható vissza, de a folyamat lassítható, a megmaradt porcállomány megvédhető. Túlsúly esetén fontos a testsúly csökkentése, hasznos a speciális porcépítő készítmények szedése, előrehaladott esetben a térdízületbe adott injekciók (hialuronsavas injekciókúra), vagy műtét a választandó megoldás. Fájdalomcsillapító tablettákat csak átmenetileg, rövid ideig használjon.

Bővebben Az ízületi kopásról (porckopás, arthrosis)

Nyáktömlőgyulladás (bursitis)

A térdízületben lévő nyáktömlő a csontokat fedi, az ízületet párnázza ki. A nyáktömlő (bursa) felelős azért, hogy az inak, izmok könnyen és fájdalommentesen tudjanak elmozdulni a csontokon. A bursitis ennek a tömlőnek gyulladását jelenti. A térdfájdalmak egyik gyakori oka, főleg fiatalabb korban.

A bursitis hátterében több ok is állhat, a nagyobb sérülés és a fertőző megbetegedés mellett mikrosérülések is előidézhetik. Ilyen mikrosérülést okozhat a hosszan tartó terhelés, vagy a térdelés. Tünete a térd duzzanata és a térdben jelentkező fájdalom. Kezelése a végtag kíméletéből és gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedéséből áll, néhány hét szükséges a gyógyulásához. Ritkán szükséges a műtét.

Bővebben A bursitisről

Íngyulladás

A térdízületen tapadó izmok inainak gyulladása miatt is jelentkezhet térdfájdalom. Kerékpározás, futás vagy síelés következtében, az intenzív terhelés hatására kialakuló íngyulladás esetén beszélünk, úgynevezett „futótérdről”. Ez az elváltozás igen kifejezett - elsősorban mozgatás esetén jelentkező - fájdalommal, esetenként ízületi duzzanattal jár.

Íngyulladás esetén fontos a fizikai kímélet, gyulladáscsökkentő kezelése. Fontos, hogy ne erőltesse a mozgást, ellenkező esetben a gyulladt inak könnyen elszakadhatnak.

Bővebben Az íngyulladás (tendinitis)

Rheumathoid arthritis

Ez az arthritis (ízületi gyulladás) egy speciális formája, ami úgynevezett autoimmun betegség. Lényege, hogy az immunrendszer túlműködése következtében sokízületi károsodás alakul ki, azaz a térd mellett a szervezet más ízületei is érintettek lehetnek, sőt rendszerint a kéz kisízületeinek fájdalma után jelentkezik csak a térdfájás. Főként 20 és 45 éves kor közötti felnőttkorú nők érintettek.

Rheumatoid arthritis során mind az ízfelszínek, mind az ízületi tok károsodik, kóros szövetburjánzás alakul ki. Az ízületek mozgása beszűkül, duzzadttá és fájdalmassá válik, különösen reggelene jelentkező merevséggel. Előrehaladott esetben deformitás és teljes ízületi merevség alakul ki. Kezelésének bázisát, az alapbetegség gyógyszeres terápiája képezi, úgynevezett immunszuppresszív (az immunrendszer működését csökkentő) szerekkel.

Bővebben A rheumatoid arthritisről

Az ízületi, szalag- és izomsérülésekről

Térdsérülések okozta fájdalmak

Elsősorban a térd hirtelen megcsavarodása okozhat térdfájást, amit egy sportbaleset vagy akár egy-egy rossz mozdulat, illetve más kisebb behatás is előidézhet. Felismerésük rendszerint könnyű, mivel a térdet érő behatás után közvetlenül jelentkezik az éles fájdalom.

Térdszalagsérülések

A csavaró mozdulat, rándulás vagy ficam hatására sérülhetnek, megnyúlhatnak a térdízületet alkotó szalagok. A szalagok szerepe, hogy az ízületek stabilitását fokozzák, az izmokat az ízületekhez rögzítsék. Ezek megnyúlásakor vagy súlyosabb esetben szakadásakor erőteljes térdfájdalom jelentkezik, emellett a térdízület stabilitása megszűnik, a beteg járása bizonytalanná válik. Az orvosi vizsgálatig nem szabad terhelni az ízületet.

Az ínszalagok lassan regenerálódnak, megnyúlásukkor is több hetes gyógyulási idővel kell számolni, ínszalagszakadás esetén a gyógyulási folyamat akár egy évet is igénybe vehet.

Bővebben A szalagsérülésekről

Porcsérülések

A térdízületben lévő porcok (meniscusok) is sérülhetnek a térd hirtelen megcsavarodása vagy erőteljes ütése miatt, a meggyengült porcokból leválhat egy kisebb darab (porcleválás). Ez gyakori síelés, teniszezés, futballozás kapcsán, de okozhatja a hétköznapok során az egyenetlen terepen történő járás, vagy a közlekedési eszközről történő leszállás is, sőt akár a kisebb, de huzamos ideig tartó terhelés is (pl. térdelés).

Jellemző az igen erőteljes fájdalom, a térd kattogni kezd, egyes esetekben nem is mozgatható. A térd kinyújtása okoz nehézséget, a behajlítása könnyebb. A sérülés mértékétől függően, enyhébb esetben terápiás lehet a térd kímélete, mozgáskor térdvédő használata, fájdalomcsillapító krémek használata lehet. Súlyosabb sérülések esetén injekciós fájdalomcsillapításra, a folyadék leszívására, majd tartós megoldásként műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Bővebben A porcleválás tünetei és a térdműtét menete

Jóindulatú ciszták, tömlők

A sérülések tartós elváltozásokat is előidézhetnek a térdben. A Baker-ciszta a térdhajlatban megjelenő, folyadékkal teli ciszta, amit okozhat ízületi gyulladás vagy porcleválás. Az ízületek sérülése vagy tartós irritációja során folyadékkal teli tömlők, úgynevezett ganglionok is kialakulhatnak, amelyek, bár jóindulatúak, irritálhatják mozgatás során az ízületet és térdfájást okozhatnak. A folyadék leszívásával, súlyos fájdalom esetén szteroidinjekcióval, majd mozgásterápiával kezelhetőek.

A térdsérülésekről bővebben

A legtöbb térdsérülés hobbisportolás közben alakul ki. Leggyakrabban a szalagok és a meniscusok érintettek. Ezek növelik a terhelési felszínt, valamint csökkentik az ízületet érő dinamikus terheléseket. A térdsérülésekről bővebben a WEBBetegen

Hogyan kezelhetőek a térdfájdalmak?

Mind az elhúzódó, mind a hirtelen kialakuló térdfájdalom jelentkezésekor javasolt orvosi kivizsgálás. A megfelelő kezelés kiválasztása és a várható gyógyulási idő meghatározása ugyanis csak a térdfájdalom okának a pontos tisztázása után lehetséges. A kezelés része lehet a fájdalomcsillapító krém, a fáslizás, a jegelés, a duzzanat leszívása vagy pedig a probléma okának megfelelő műtét. Fontos azonban, hogy minden esetben kímélni kell a térdet, csökkenteni a terhelését, ezzel további sérülések kialakulását előzhetjük meg. A térdfájdalom kezelésében gyógyszeres és műtéti terápián kívül fizikoterápia és gyógytorna is hatékony.

A térdfájdalmak megelőzéséhez az esetek többségében a normális testsúly kialakítása, az esetleges ortopédiai problémák (pl. lúdtalp, bokasüllyedés) korrigálása, a térd rendszeres és könnyű mozgatása, a térdet terhelő (különösen csavaró irányú) mozdulatok kerülése.

Lásd még A térdhajlatfájdalom lehetséges okai

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Molnár Anna

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.