A D-vitamin hiánya magas vérnyomáshoz vezethet

Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

Az alacsony D-vitamin bevitel magas vérnyomást eredményezhet - áll abban az amerikai tanulmányban, amely a nők esetében kialakuló magas vérnyomás lehetséges okait kutatja.

Az 1992-ben kezdődött – és napjainkban még mindig tartó – megfigyelésben, összesen 559 amerikai nő áll a tudósok rendelkezésére, akik a „Michigan Bone Health and Metabolism Study” című tanulmányban számolnak be eredményeikről.

A D-vitamin
A D-vitamin (kalciferol) az ultraibolya sugárzás hatására képződik a szervezetben a vitamin előanyagaiból. Az így képződő D-vitamin mennyisége az időskorral nagy mértékben csökken.
A D-vitaminról bővebben >>

A vizsgálódás kezdetén, 24 és 44 év közötti nők (átlagéletkor: 38 év) egészségi állapotát, különböző mérések eredményei alapján rendszeresen dokumentálták a kutatók. Ennek megfelelően a vérnyomás-adatok és a D-vitamin szintje sem maradhatott ki a nyilvántartásból. Az orvosok e két mutatót hasonlították össze, az 1993-ban és 2007-ben tapasztaltak szerint.

A párhuzamba állítás egyértelműen kimutatta, hogy azon nők esetében, akiknél 1993-ben alacsony D-vitaminszintet mértek, háromszor akkora az esély 15 évvel később a magas vérnyomás kialakulására, mint az egészségesnek mondható D-vitaminszinttel rendelkezőknél.

A tanulmány kezdetén, a nők két százalékánál állapítottak meg magas vérnyomást, s ők emiatt már akkor kezelés alatt álltak. 15 év elteltéve,l már a nők 19 százalékánál diagnosztizálták a betegséget.

A D-vitamin

„Tanulmányunk megbízhatóságának alapja az, hogy több mint 15 év adatai állnak rendelkezésünkre, s ez jóval hosszabb időszak, mint a legtöbb megfigyelés esetében” – kommentálja munkásságát Flojaune C. Griffin, az értekezés társszerzője.

„Eredményeink egyértelműen felhívják a figyelmet arra, hogy a D-vitamin hiánya a nők esetében jelentősen növeli annak az esélyét, hogy évekkel később magas vérnyomás alakuljon ki” – hangsúlyozza a kutató.

A zsírban oldódó D-vitamin, óriási szerepet játszik csontjaink felépítésében és szilárdságuk megtartásában. Korábbi kutatások során már bebizonyosodott, hogy amennyiben a kelleténél kevesebb lelhető fel a szervezetben a vitaminból, bizonyos daganatos megbetegedés-fajták is nagyobb gyakorisággal alakulhatnak ki, emellett az immunrendszer is kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben, s különösen a gyulladásos jellegűek ostromolják nagy „sikerrel” testünket.

(WEBBeteg - K.J.)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

A D-vitamin túladagolásáról

Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert....

A D-vitamin típusai, forrásai és...

A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a...

A sófogyasztás és a magas...

A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a...

Mi történik az erekkel magas...

A magas vérnyomás (hypertonia) mint közismert népbetegség leggyakrabban tünet nélkül kezdődik és több éven át fennállhat ilyen csendes formában....

Hogyan pótolható a D-vitamin?

A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi...

D-vitamin-hiánnyal összefüggő...

A D-vitamin leginkább a csontanyagcserében betöltött szerepéről ismert. A napjainkban is folyó tudományos kutatások azonban számos olyan jelentős...

Táplálkozási tippek...

Ügyeljen a kellő vas és B12 vitamin bevitelére, tartózkodjon sokat a szabadban, várandós és szoptató nők pedig gyermekük érdekében, lehetőleg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.