A D-vitamin hiánya magas vérnyomáshoz vezethet

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az alacsony D-vitamin bevitel magas vérnyomást eredményezhet - áll abban az amerikai tanulmányban, amely a nők esetében kialakuló magas vérnyomás lehetséges okait kutatja.

Az 1992-ben kezdődött – és napjainkban még mindig tartó – megfigyelésben, összesen 559 amerikai nő áll a tudósok rendelkezésére, akik a „Michigan Bone Health and Metabolism Study” című tanulmányban számolnak be eredményeikről.

A D-vitamin
A D-vitamin (kalciferol) az ultraibolya sugárzás hatására képződik a szervezetben a vitamin előanyagaiból. Az így képződő D-vitamin mennyisége az időskorral nagy mértékben csökken.
A D-vitaminról bővebben

A vizsgálódás kezdetén, 24 és 44 év közötti nők (átlagéletkor: 38 év) egészségi állapotát, különböző mérések eredményei alapján rendszeresen dokumentálták a kutatók. Ennek megfelelően a vérnyomás-adatok és a D-vitamin szintje sem maradhatott ki a nyilvántartásból. Az orvosok e két mutatót hasonlították össze, az 1993-ban és 2007-ben tapasztaltak szerint.

A párhuzamba állítás egyértelműen kimutatta, hogy azon nők esetében, akiknél 1993-ben alacsony D-vitaminszintet mértek, háromszor akkora az esély 15 évvel később a magas vérnyomás kialakulására, mint az egészségesnek mondható D-vitaminszinttel rendelkezőknél.

A tanulmány kezdetén, a nők két százalékánál állapítottak meg magas vérnyomást, s ők emiatt már akkor kezelés alatt álltak. 15 év elteltéve,l már a nők 19 százalékánál diagnosztizálták a betegséget.

„Tanulmányunk megbízhatóságának alapja az, hogy több mint 15 év adatai állnak rendelkezésünkre, s ez jóval hosszabb időszak, mint a legtöbb megfigyelés esetében” – kommentálja munkásságát Flojaune C. Griffin, az értekezés társszerzője.

„Eredményeink egyértelműen felhívják a figyelmet arra, hogy a D-vitamin hiánya a nők esetében jelentősen növeli annak az esélyét, hogy évekkel később magas vérnyomás alakuljon ki” – hangsúlyozza a kutató.

A zsírban oldódó D-vitamin, óriási szerepet játszik csontjaink felépítésében és szilárdságuk megtartásában. Korábbi kutatások során már bebizonyosodott, hogy amennyiben a kelleténél kevesebb lelhető fel a szervezetben a vitaminból, bizonyos daganatos megbetegedés-fajták is nagyobb gyakorisággal alakulhatnak ki, emellett az immunrendszer is kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben, s különösen a gyulladásos jellegűek ostromolják nagy „sikerrel” testünket.

Tudnivalók a D-vitaminról és a magas vérnyomásról

(WEBBeteg - K.J. fordító)

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.