• Magas vérnyomás (Hipertónia) cikkek

   • Panaszok
    Dr. Kertész Attila, szived.hu
    2019-04-30 18:34
    Pulzus
    A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvosdiagnosztikai módszer, mely a szív hallgatózásával, a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Jelnyelvi verzió
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2019-04-14 09:33
    A kezeletlen magas vérnyomás befolyásolhatja a gondolkodását, az emlékezését és a tanulási képességét, valamint szellemi leépülés is gyakrabban alakul ki hipertóniás betegeknél.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
    2019-04-12 04:06
    Míg a magas vérnyomás gyakran nem, vagy csak nagyon későn okoz panaszt, számos szerven belül már korán kimutathatók károsodások. Az egyik ilyen jelentős szervünk az ér legbelső rétege, melynek nem megfelelő működése esetén az erek tágulékonysága csökken, könnyebben alakulnak ki meszes plakkok, megváltozik a véralvadás.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
    2019-04-08 09:36
    Magas vérnyomás
    Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
    Betegségek megértése
    Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, sportorvos, aneszteziológus és intenzív terapeuta
    2019-04-04 17:03
    Vajon miért magasabb a vérnyomásunk, ha rendelőben mérik? Sportolhatunk magas vérnyomással? Ihatunk-e alkoholt, ha magasabbak az értékeink?
    Betegségek megértése
    Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás-specialista
    2019-04-03 18:35
    A magas vérnyomás a közhiedelemben úgy él, mint az idősek betegsége, így a fiatalabbak nem is gondolnak rá, - sokszor még panaszok esetén sem -, hogy bizony náluk is fennállhat a probléma. Ez gyakran az egyetemistáknál fordul elő, ahol a nagy nyomás és a fokozott stressz miatt az értékek könnyen megemelkedhetnek. Az állapotról Dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista beszélt.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor
    2019-04-02 21:06
    Ha érfestésnél olyan szűkületet vagy szűkületeket találnak, ami biztonsággal eredményesen megtágítható, akkor értágítást (koszorúéren ezt PTCA-nak hívják) javasolnak.
    Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás specialista
    2019-03-30 09:33
    A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egész szervezet működésére pozitív hatást gyakorol, így a horkolással nem csak a párját üldözheti el ágyából, hanem megnöveli bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás specialista az alvási apnoe és a hipertónia közti összefüggésre hívja fel a figyelmet.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
    2019-03-28 15:06
    A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.
    Élet betegséggel
    Hypertonia - Nagy Gyuláné Tajti Éva, dietetikus
    2019-03-27 20:36
    A vesekőképződés világszerte, így hazánkban is az egyike a leggyakrabban előforduló betegségeknek. A vesekövek kialakulásának pontos oka a mai napig nem minden részletében tisztázott, de számos olyan tényezőt ismerünk, amely elősegíti a vesekövek kialakulását.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
    2019-03-21 13:03
    Magyarországon az összhalálozás csaknem feléért a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az agyi érkatasztrófák felelnek. Bár a stroke vagy az infarktus nem feltétlenül vezet azonnali halálhoz, kialakulásukat követően ritka a teljes felépülés, gyakran kell több-kevesebb egészségkárosodással és életminőségbeli romlással számolni.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!