Eltérő vérnyomásértékek a két karon? - Az orvos válaszol

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

A férjem karjaiban eltérő vérnyomást mértek. A jobb karján 120/70-et, míg a bal karján 150/110-es értéket kaptak. Nincs elhízva, laboreredményei jók voltak, a szívultrahang sem mutatott eltérést. Mi állhat a háttérben? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt aggódó feleség!

Normálisan a két kar között 10-15 Hgmm különbség lehet, ennél nagyobb eltérés a kart ellátó artéria szűkületére utalhat.

Tehát ha nem méréstechnikai hibából adódott a különbség, hanem az több mérés alkalmával is fennáll, érdemes ilyen irányban vizsgálódni – pl. felső végtagi ultrahang elvégzésével.

Bővebben Az ultrahangvizsgálatokról részletesen

Ha eltérés igazolódik, angiológiai, illetve érsebészeti vizsgálat javasolt.

Életmódváltás az első lépés

A 150/110 Hgmm egyébként már emelkedett vérnyomásnak számít.

Ha férjének nincs egyéb rizikótényezője (cukorbetegség, túlsúly, magas koleszterinszint, más, érszűkületre utaló eltérés - elmondása szerint a laborok és a szívultrahang is negatív volt), ennél az értéknél még kezdetben életmódváltást javaslunk: a rendszeres testmozgás (minimum naponta fél óra séta), a só- és zsírszegény étrend (a zsíros és vörös húsok kerülése, a zöldségek, gyümölcsök, halak, növényi olajok előnyben részesítése) is segít a vérnyomás csökkentésében.

Fontos, hogy szokjon le a dohányzásról, mivel ez az egyik legjelentősebb, szív- és érrendszeri eltéréseket okozó kockázati tényező (igenis sok betegséget fel lehet róni a cigarettának, még ha erről nehéz is meggyőzni egy dohányost).

Amennyiben az életmódváltás nem hoz kellő eredményt, gyógyszeres kezelés javasolt.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.