• Leukémia: Hogyan zajlik a csontvelő-átültetés?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus

    Nemrég diagnosztizáltak nálam CLL-leukémiát, már kapom a kemoterápiát. A csontvelő átültetés, hogyan zajlik? Tényleg igaz hogy a beavatkozás után sokáig steril szobában kell lennem? Lehet még gyermekem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Leukémia és csontvelőátültetés - A szakértő válaszol

    Sok nehéz kérdést tett fel. Mennyire biztos, hogy Önnek - mindössze 2 hónappal a CLL diagnózisának felállítása után - allogén őssejt-transzplantációra lesz szüksége? Ez az eljárás ugyanis meglehetősen komoly és veszélyes beavatkozás, a CLL-nek csak az agresszívabb változatában szokás alkalmazni, ha más terápia nem elég hatékony.

    Hirdetés

    Hogyan zajlik a csontvelő transzplantáció?

     A leukémia típusai

    A krónikus limfocitás leukémia (CLL) a T vagy B limfocitákat érinti. A B-sejt gyakrabban érintett, mint a T-sejt (ez utóbbi csak 5 százalékbanban). A betegségben szenvedőknél érettnek tűnő limfociák terjednek a nyirokcsomókban és más nyirokszervekben. Az első tünet a panaszt nem okozó nyirokcsomómegnagyobbodás lehet. A leukémia típusai
    • Olyan vérképzőszervi betegségekben alkalmazzák, ahol a csontvelő maga is nagyon beteg - nem termel elég sejtet vagy tele van daganatsejtekkel -, így a cél annak (csaknem) teljes kiirtása, majd egy új csontvelő-működés kialakítása idegen eredetű őssejtek segítségével.
    • Az egészséges őssejteket az ún. donor személytől nyerik, aki lehet rokon (leginkább testvér) vagy egy idegen, akinek az antigénrendszere nagyon hasonlít a betegéhez. Az őssejteket leggyakrabban a donor véréből nyerik ki, de származhatnak a csontvelejéből is, illetve az új alternatíva a köldökzsinórvér.
    • A transzplantáció előtt a beteg egy ún. kondicionáló kezelést kap, mely lehet kemoterápia vagy teljestest-besugárzás. Ennek hatására a saját (beteg) csontvelő kipusztul. Ezután a donor eredetű őssejteket egy egyszerű infúzió formájában (mint a vérátömlesztésnél) bejuttatják a beteg szerveztébe
    • Az új csontvelő kb. 3 héttel a transzplantáció után kezd el működni. Addig a beteg egy steril boxban tartózkodik, nehogy bármilyen súlyos fertőzést elkapjon. Sajnos legtöbbször mégis kialakul valamilyen enyhébb fertőzés. Közben szinte mindig szükség van vértranszfúzió adására is.
    • Az őssejtek megtapadása után is még hosszú hónapokig erős gyógyszereket kell szedni: antibiotikumokat, vírusellenes szereket, valamint különféle immungyengítő szereket, nehogy az idegen eredetű vérsejtek kárt tegyenek a szervezetben.

     Mikor alkalmazzák a kemoterápiát?

    A kemoterápia egyes daganatok esetén alkalmazható önállóan is, így a vérképzőszervi daganatok (leukémiák, lymphomák) esetén.
    Mikor alkalmazzák a kemoterápiát?

    Sajnos a gyermekvállalás tekintetében elég rossz a helyzet. Amíg kemoterápiát kap illetve az erős gyógyszereket szedi (antibiotikumok, immungyengítők), a teherbeesés tilos a magzatkárosodás veszélye miatt. A kemoterápia hosszú távú szövődményei miatt pedig nagyon sok beteg sterillé válik, és a teherbeesés lehetetlen.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat. A leggyakoribb első tünetekről>>

    (WEBBeteg - Dr. Váróczy László PhD)

    Módosítva: 2013.10.05 07:38, Megjelenés: 2013.10.05 07:38
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    A Castleman-betegség

    A Castleman-betegség (angiofollicularis nyirokcsomó hyperplasia vagy túltengés) a ritka betegségek közé tartozik, egy atípusos limfoproliferatív kórkép. Az egy nyirokcsomót érintő betegség inkább fiatal felnőttekben, a több nyirokcsomót érintő (kettő vagy több esetén beszélünk multicentrikus formáról) idősebb korban, és kicsit gyakrabban férfiakban fordul elő.

    A krónikus limfocitás leukémia (CLL) tünetei, kezelése

    A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakrabban jelentkező leukémia típus. A fehérvérűség e fajtájában a csontvelőben kialakuló daganatos fehérvérsejtek idővel elszaporodva megjelennek a vérben és a nyirokszövetekben is. Leggyakrabban a nyirokcsomók, a máj és a lép érintett.

    Osteomyelosclerosis - a betegség tünetei és kezelése

    A régebben osteomyelosclerosisnak nevezett és myelofibrosisként is emlegetett betegségről mára kiderült, hogy két, egymástól genetikailag elválasztható betegségről van szó.

    Abnormális vérsejtképzés: Myelodiszpláziás szindróma

    Ez a megnevezés egy hematológiai betegségcsoportot takar, melyek közös jellemzője, hogy a csontvelőben található, úgynevezett haematopoetikus (vérképző) őssejtek rendellenesek, ezért a vérsejtképzés elégtelen (ineffektív) és kóros (dysplasiás).

    A nyirokrendszer daganatai

    A nyirokrendszer daganatai, más néven lymphoproliferatív betegségek vagy limfómák (limfómák) a nyirokrendszert alkotó sejtekből indulnak ki. E sejtek sokféle típusa, eltérő működése és elhelyezkedése, a betegségek genetikai háttere és molekuláris jellegzetességei vezetnek ahhoz, hogy a nyirokrendszer daganatai sokrétűek lehetnek, eltérő kezelési lehetőséggel és eltérő gyógyhajlamokkal.

    Fertőzések csontvelő-átültetés után

    Bár az utóbbi két évtizedben jelentősen javultak mind az őssejt-átültetés, mind a fertőzések kezelési eredményei, a csontvelő transzplantáció egyik legjelentősebb komplikációja a mai napig a fertőzés, mely a beavatkozás utáni halálozás és megbetegedések egyik fő okozója.

    A csontvelő-átültetésről részletesen

    Ma sok, leginkább a vérképzőszervi daganatos megbetegedés, valamint egyéb vérképzőszervi rendellenesség egyetlen megoldása a csontvelő-, azaz a vérképző őssejt-transzplantáció. A beavatkozás lényege, a kezelés utáni kilátások, tudnivalók.

    A leukémiák kezelési lehetőségei és a várható életkilátások

    A leukémiák esetén a kemoterápia az első lépésként alkalmazott kezelési eljárás, amelynek célja a daganatos sejtek számának minél nagyobb mértékű visszaszorítása, lehetőség szerint teljes elpusztítása. Ez igaz mind az akut és a krónikus leukémiára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.