Légkondicionáló pro és kontra

Szerző: Budai Tüdőközpont

A nyári melegben csak egy gombnyomás, és máris kellemesen hűvös levegő árasztja el a lakást, vagy az autót, és nincs ez másként a munkahelyi környezetben, de a bevásárlóközpontokban sem.

A légkondicionálók elterjedésével, azonban egyre gyakoribbá válnak az általuk okozott szövődmények is. Azzal a legtöbben tisztában vagyunk, hogy - különösen gyerekek esetében - mellőzzük a légkondicionáló túlzott használatát, nem tartózkodunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában, elkerülve ezzel a nyári náthás, meghűléses tüneteket, izületi panaszokat. Egészségünkre nézve azonban nem csak a hideg, de a légkondicionáló berendezésből kiáramló levegő minősége is komoly veszélyt jelenthet.

Szerencsés esetben nem tapasztaltuk még, amikor a klíma bekapcsolását követően kellemetlen, poshadt szag áramlik a berendezésből. Az ilyen jelenségek oka nem más, mint a készülékben lerakódott kosz, por, baktérium- és gombatenyészetek.

A légkondicionálókban leggyakrabban található mikroorganizmusok közül, talán a legfontosabb a Legionella. Az általa okozott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. A légionárius betegség ezzel szemben egy összetett tünetekkel járó, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet.

Dr. Magyar Donát aerobiológus elmondta, a légkondicionáló berendezés ezen kívül, még számos fertőzést okozó mikroorganizmus számára biztosít kedvező életfeltételeket. A leggyakoribb baktérium nemzetségek: Actinomycetes, Flavobacterium, Pseudomonas; protozoák: Acanthamoeba, Vorticella; nematodák; penészgombák: Aspergillus, Cephalosporium, Cladosporium, Fusarium, Mucor, Penicillium, Rhodotorula, Trichoderma.

A nem megfelelően karbantartott berendezések, a korábban már említett legionellosis és Pontiac-láz kórképeken kívül, az alábbi betegségek kialakulásában játszhatnak szerepet:

  • hypersensitiv pneumonitis (túlérzékenység okozta tüdőgyulladás),
  • asztma,
  • allergia,
  • szisztémas mycosis (az egész szervezetet érintő gombafertőzés),
  • aspergillosis (tüdőben előszeretettel megtelepedő gomba okozta gyulladás),
  • feltételezhetően mycotoxicosis (gombák által termelt szervezetet károsító anyagok által kiváltott reakció) is előfordulhat - mondta el dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász.
Kapcsolódó cikkek

A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben a különböző mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, majd a klíma bekapcsolásával folyamatosan keringetésre kerüljenek a beltéri levegőben. A munkahelyi, otthoni és az autóban felszerelt klímát, évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztíttatni, vagy ha a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor az egészet ki kell cserélni.

A berendezések karbantartásához mindig kérjük szakember segítségét, ezzel sok bajt előzhetünk meg.

(Budai Tüdőközpont)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Torokgyulladás a légkonditól?

A torokfájás és -gyulladás nem csak a hideg évszakban jelentkezhet, nyáron is sokan szenvednek a fájdalomtól, kaparó érzéstől. Dr. Augusztinovicz...

Május 5-e a Pulmonális Hypertonia...

A WHO 2012-ben nyilvánította május 5-ét a pulmonális hypertonia világnapjává. Azóta minden évben e napon a figyelem erre a ritka betegségre...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.