Hörgőgyulladás - A D-vitamin hiánya is felelős

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2017.03.03.

Néhány hetes, fiatal csecsemőknél bizonyos vírusok súlyos állapottal járó köhögést, nehézlégzést okozhatnak. Náluk a kishörgők gyulladása áll a háttérben.

Tél végével az immunrendszer tartalékainak kimerülése és a kórokozók fertőzőképességének növekedése állhat a bronchitisek szaporodásának hátterében – mondta a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Bánfi Andrea csecsemő- és gyermektüdőgyógyász szakorvos, főorvos, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakmai vezetője.

A lakosság nagy része, különösen a fiatal fejlődő szervezet D-vitamin-hiányossá válik a tél végére. A szervezet egyik legfontosabb hormonjának, a D-hormonnak az előanyagáról van szó, amely bizonyítottan hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez és a vírusfertőzésekkel, különösen az Influenza vírussokkal szembeni ellenálló képesség javításához. Ráadásul a légszennyezett időszakban a krónikus légúti betegek panaszosabbak, mint egyébként.

Szapora légzés, köhögés

Akár fulladás is lehet a vége!
A fertőzések kisebb részéért baktériumok felelősek, az esetek többségéért pedig vírusok, azonban ezekben az esetekben is előfordulhat másodlagos, bakteriális felülfertőződés.

Előfordul a köhögés mellett nehézlégzés, valamint fulladás, amely súlyos mértékű is lehet, akár légzési elégtelenséghez is vezethet. Ilyenkor kórházi elhelyezésre van szükség, ahol a beteg állapotától függően parenterális antibiotikum alkalmazása, infúziós kezelés, oxigénadás történik.

A bronchitis, a hörghurut főleg a tél végén gyakori szövődménye a felső légúti fertőzéseknek a fejlődésben lévőknél, így a csecsemőknél, a kisgyermekeknél. Leggyakoribb tünet az orrfolyás és orrdugulás, köhögés, szapora légzés, illetve jelentkezhet lázzal is.

Néhány hetes, fiatal csecsemőknél bizonyos vírusok (Rhinovirus, RS-vírus) súlyos általános állapottal járó köhögést, nehézlégzést okozhatnak. Náluk a kishörgők gyulladása (bronchiolitis) áll a háttérben. A kis beteg fáradékony, nehezen etethető, bágyadt, szaporán veszi a levegőt, mellkasi behúzódásai, orrszárnyi légzése van. Ilyenkor azonnali kórházi kezelésre is szükség lehet.

Intézetünkben is tapasztaljuk, hogy megnő a szövődményes, alsó légúti fertőzéssel társuló felső légúti hurutok száma ebben az időszakban, bár nálunk főként a krónikus légúti betegek (pl. asztmások) jelentkeznek vizsgálatra, akiknél nagyobb a rizikója az alsó légúti fertőzés kialakulásának – tájékoztatta portálunkat dr. Bánfi Andrea.

Ezekre figyeljen!

  • Megelőzés gyakori kézmosással, a higiénés szabályok betartásával.

  • Amennyire lehetséges, kerülni kell a fertőzőforrásokat.

  • Influenza elleni védőoltás, a krónikus légúti betegségben szenvedőknél tüdőgyulladás elleni védőoltások beadása.

  • Megfelelő D-vitamin ellátottság.

  • Egyéb, de a racionalitás határain belüli immunerősítés, így például déli gyümölcsök, zöldségek táplálkozásba történő fokozott beépítése, nyomelem tartalmú készítmények adása.

  • Szmogos időszakban a kint tartózkodás kerülése, különösen a krónikus légúti betegségben (asztma, felnőtteknél COPD) szenvedőknek. Szintén az ő esetükben fontos a beállított tartós gyógyszerek szedése a betegségük akut fellángolásának megelőzése érdekében.

Nem jellemző hazánkra
Jelentősen nőtt a csecsemőknél a járványos hörgőgyulladásos esetek száma február végén, sok kisgyermeket Debrecenben ápolnak. Prof. Dr. Balla György, a Debreceni Egyetem gyermekklinikájának igazgatója elmondta: súlyos, életveszélyes állapotban lévő, intenzív ellátást igénylő, elsősorban légúti infekcióban szenvedő csecsemőket is fogadtak. A koraszülötteket nem támadta meg a járványos megbetegedés, ők ugyanis minden esetben védőoltást kapnak a betegség ellen.

A debreceni klinika 12 ágyas gyermek- és 40 ágyas koraszülött-intenzívosztálya 100 százalékos kihasználtságban működik ezekben a napokban, nem járványos időszakban ez az arány 70 százalék.

Ilyen súlyos lefolyású, járványos hörgőgyulladásos megbetegedés, amely elsősorban az érett csecsemőket támadta meg, még nem volt Magyarországon – mondta Prof. Dr. Balla György.

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró

Forrás: MTI

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

A hörgőtükrözés menete, kockázata, szövődményei

A hörgőtükrözés, idegen néven bronchoscopia egy igen elterjedt tüdőgyógyászati vizsgálat, illetve terápiás eljárás is lehet egyben. A...

A COPD kezelési lehetőségei

A COPD nem gyógyítható, a tünetek viszont mérsékelhetők, csökkenthető a különböző szövődmények kockázata, illetve az életminőség is...

A megfázás lehetséges szövődményei

Egy egyszerű megfázással az ember nem szalad a háziorvoshoz, de ha a tünetek kb. négy nap alatt nem enyhülnek, mindenképp ajánlott az orvosi kontroll...

Hörghurut - Mik a tünetei? Mi a teendő?

Az alsó légúti gyulladások között a heveny hörghurut a leggyakoribb megbetegedés. Főleg a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakra jellemző az...

Atelektázia - Amikor a tüdőből kiszorul a levegő

Az atelektázia önmagában nem feltétlenül egy betegség, hanem egy kóros állapot következménye, amikor a tüdő egy részének a légtartalma...

Hörgőasztma (asthma bronchiale) gyermekkorban

Az asztma népegészségügyi felmérések szerint egyre gyakoribb betegséggé válik, és a fejlődő ipari háttérrel együtt egyre súlyosabbak a...

Hörgőszűkülettel járó megbetegedések

A hörgőszűkülettel járó betegségek esetén idült légúti áramlási akadály alakul ki: a kilégzés folyamán csökken a légáramlás.

A tüdő hallgatózása

A tüdők feletti hallgatózás felvilágosítást ad a tüdő légtartalmáról, a tüdő állapotáról és a hörgőkben lévő váladékról. A tüdők...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.